01/1

Συχνές ερωτήσεις
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΠΟΤΕ ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ;  

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του Αλέξανδρου Ωνάση. Κατά τη ρητή βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση, έδρα του Ιδρύματος είναι το Vaduz του Liechtenstein.


ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ;  
Ο Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται σε ετήσια βάση και όλοι είναι επανεκλέξιμοι από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος με απόφαση της πλειοψηφίας.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΩΝΑΣΗ;  
Επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη του γιου του Αλέξανδρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1973, σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 25 ετών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης έδωσε εντολή με τη χειρόγραφη διαθήκη του να διατεθεί το ήμισυ της περιουσίας του, μετά το θάνατο του, στην δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα έφερε το όνομα του Αλέξανδρου. Συνεπώς, το Ίδρυμα Ωνάση ουδεμία σχέση έχει με την Αθηνά Ωνάση και με τα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία της κληροδοτήθηκαν από το μερίδιο της μητέρας της Χριστίνας. Σημειώνεται πως η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση δεν προβλέπει σε κανένα σημείο ότι οι απόγονοί του θα έχουν δικαίωμα να είναι έστω και απλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του.
ΠΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ;  

Όλα τα έργα του Ιδρύματος χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα κέρδη ενός αυτοτελούς και θεσμικά ανεξάρτητου Ιδρύματος με επιχειρηματικό χαρακτήρα με το όνομα Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με έδρα το Vaduz του Liechtenstein, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας και των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και χρηματοοικονομικά προϊόντα.


ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ;  
Με βάση τους κανονισμούς του Ιδρύματος και τη βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση αποκλείεται η ατομική φιλανθρωπία.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ;  

Ο πολιτισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι βασικές προτεραιότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Οι δραστηριότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος αφορούν κυρίως τον ελληνικό πολιτισμό. Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης προωθούνται μόνο έργα με κοινωφελή χαρακτήρα.


ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΕΣ;  

Το Ιδρυμα Ωνάση δεν δέχεται κατ' αρχήν δωρεές.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ;  
Οι εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση αφορούν αποκλειστικά τις δράσεις και εκδηλώσεις του. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του Ιδρύματος, δηλώνοντας εγγράφως τα στοιχεία σας, την ιδιότητά σας και τον τίτλο της έκδοσης που σας ενδιαφέρει. Η έκδοση θα σας αποσταλεί εφ"όσον υπάρχει διαθέσιμο αντίτυπο στα αρχεία του Ιδρύματος.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ;  

Εκδηλώσεις τρίτων μπορούν να γίνουν μόνο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ; ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ;  
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση, κατά τη συνεδρίασή του τον Μάιο 2010, αποφάσισε την διακοπή του προγράμματος χορηγιών σε φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Ίδρυμα, παρ"όλα αυτά, συνεχίζει να παρακολουθεί τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους που δραστηριοποιείται και αποφασίζει κατά περίπτωση και κατά περιόδους την οικονομική ενίσχυση αυτοτελών προγραμμάτων, δράσεων ή συνεργιών που συνάδουν με τους κανονισμούς και τους στόχους του.
ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ;  

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο δεν είναι ιδιωτικό νοσοκομείο και δεν ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση. Κτίστηκε και εξοπλίστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και δωρήθηκε το 1992 στον ελληνικό λαό. Έκτοτε, λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη και δαπάνη του ελληνικού κράτους. Η πρόσβαση ασθενών στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο γίνεται δωρεάν με βάση τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης του ασθενούς.

Το ΩΚΚ, βάσει της σύμβασης με την οποία δωρήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο και τον ιδρυτικό του νόμο, διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχει μόνον ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση. Τα υπόλοιπα έξι μέλη διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ;  

Ανακοινώσεις για θέσεις εργασίας στο Ίδρυμα Ωνάση ή τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αναρτώνται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες (www.onassis.gr και www.sgt.gr) και κοινοποιούνται με σχετικές αγγελίες στον Τύπο. Αν ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε στο ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος ή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, μπορείτε να αποστείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις management@onassis.gr και jobs@sgt.gr αντίστοιχα. Τα βιογραφικά σημειώματα συλλέγονται σε βάση δεδομένων, την οποία συμβουλευόμαστε για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ;  

Βεβαίως υπάρχει. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται με ράμπα που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου, επί της οδού Αισχίνου 7.Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email