Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 54 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 54 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Μακμπέθ
Η πολιτική τραγωδία του Σαίξπηρ
στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«[...] Ένα ζευγάρι, οι τραγικοί ήρωες, ο Μακμπέθ κι η γυναίκα του», έγραφε ο Βασίλης Ρώτας στην εισαγωγή της μετάφρασης του Μάκβεθ, «κατορθώνουν να μας προκαλέσουν τον φόβο και τον οίχτο, όχι τόσο με το αποτρόπαιο έγκλημα που κάνουν, όσο με την ψυχική τους ερημιά, την απομόνωσή τους από τους ανθρώπους, τόσο που χωρίζονται ακόμη και σαν ταίρι και γίνονται ξένοι ο ένας για τον άλλον, για να τραβήξουν χωριστούς κι ολότελα έρημους δρόμους προς το ελεεινό τους τέλος. Γιατί το ’χει μέσα του ο πόθος για την εξουσία κι η εξουσία η ίδια ν’ απομονώνει τον άνθρωπο απ’ τους συνανθρώπους κι απ’ το πνεύμα της ανθρωπιάς και να τον περιβάλλει μόνο από κόλακες και δειλούς δούλους. Αλλά χαλάει και το ίδιο τους το πνεύμα, που παύει πια να τρέφεται με κείνα που τρέφουν την ολότητα, όπως είναι η συμπόνια, η στοργή, η αιδημοσύνη, η νέμεση και γενικά η παρουσία του άλλου [...]».

Η σήψη της εξουσίας και η υπέρμετρη φιλοδοξία του ανθρώπου, που τον αποκτηνώνει και τον οδηγεί στον θάνατο, αποτελούν τον πυρήνα της περίφημης πολιτικής τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το πιο σκοτεινό από τα έργα του Σαίξπηρ παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έως τις 25 Φεβρουαρίου 2012 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Το έργο είναι γραμμένο σε μια εποχή δραματικών κρίσεων και μεταβολών σε πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο για την Βρετανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αναγωγές στην εποχή μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρακινδυνευμένες, πλην όμως είναι αναπόφευκτες. Τρομοκρατία, καταστολή, κοινωνική και ιδεολογική αστάθεια είναι ο σκηνικός χώρος της καθημερινότητας των συγχρόνων του Σαίξπηρ. Ο Μακμπέθ μπορεί να αποτελέσει υλικό για ένα θέατρο ζωντανό, παλλόμενο και συγκλονιστικό.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος δεν επιδιώκει την επικαιροποίηση του σαιξπηρικού κειμένου∙ ωστόσο, το προσεγγίζει με την εμφανή διάθεση να αναδείξει τις κρυφές συνδέσεις του με την εποχή μας. Άλλωστε, το έργο πραγματεύεται καταστάσεις και πάθη σύμφυτα με τον άνθρωπο και πάντα επίκαιρα. Στην πρώτη του αναμέτρηση με την σαιξπηρική τραγωδία, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ενδιαφέρεται πρωτίστως για την απόδοση της σχέσης μεταξύ πραγματικού και ψευδαισθησιακού. Αναγνωρίζοντας στον Μακμπέθ τα χαρακτηριστικά ενός πρώιμου μπαρόκ έργου, η σκηνοθεσία βασίζεται στην συνύπαρξη ρεαλισμού και αντιρρεαλισμού, φορμαλιστικής και υπερφυσικής διάστασης.

Γνωστός για την έμφαση που δίνει στις παραστάσεις συνόλου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνεργάζεται στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα με ξεχωριστούς καλλιτέχνες – στην πλειονότητά τους, σταθερούς συνοδοιπόρους των θεατρικών διαδρομών του. Ερμηνεύουν ο Αργύρης Ξάφης, η Άννα Μάσχα, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Θάνος Τοκάκης, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Αστέρης Πελτέκης, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Νασιούλας και ο Κωνσταντίνος Βουδούρης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, την κίνηση ο Χρήστος Παπαδόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Τάσος Αγγελόπουλος και βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου η Ευαγγελία Θεριανού. Η παράσταση, η οποία αποτελεί παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων, ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος και μέλη της θεατρικής ομάδας θα συναντήσουν το κοινό και θα συζητήσουν μαζί του μετά την παράσταση της Παρασκευής 3ης Φεβρουαρίου 2012.

49