Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 54 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 54 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Χριστουγεννιάτικες γιορτές προσφοράς
Φωτογραφία: Χάρης Μαρκίδης

Της Λήδας Μπουζάλη

Μια πολυσύνθετη εκδήλωση, µια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη γιορτή µε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, διοργάνωσε ο Σύνδεσµος Υποτρόφων το Σάββατο 17 ∆εκεµβρίου 2011 στους χώρους της Στοάς του Βιβλίου.

Όλα ξεκινούν από την πρόθεση να αποτελέσει ο Σύνδεσµος παράγοντα παρέµβασης στα εκάστοτε κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήµατα. Η συγκυρία της οικονοµικής κρίσης σε συνδυασµό µε το πνεύµα προσφοράς των Χριστουγέννων ώθησαν το νέο ∆Σ να στρέψει το ενδιαφέρον του στα παιδιά, ιδίως σε  εκείνα που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη στοργής, για να τους χαρίσει δώρα και χαµόγελα αισιοδοξίας. Επίσηµοι προσκεκληµένοι της γιορτής ήταν τα παιδιά από το Χαµόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και το Ορφανοτροφείο «Αγία Τριάς» της Ιεράς Μονής Αγίας Φιλοθέης Εκάλης, που πέρασαν αξέχαστες ώρες κοντά στους διοργανωτές και έφυγαν µε δώρα ποιοτικά παιχνίδια και βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους. Κοντά τους διασκέδασαν οι γονείς-υπότροφοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συνδέσµου παρέα µε τα παιδιά τους, αλλά και απλοί περαστικοί.

Φωτογραφία: Εύα Τσαγκαράκη

Οι φιλόξενοι χώροι της Στοάς του Βιβλίου αποτέλεσαν ιδανικό σκηνικό για τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στην διάρκεια της γιορτής. Μουσική, χορός, κουκλοθέατρο, κατασκευές, προβολές, παραµύθια και κεράσµατα κράτησαν δεκάδες πιτσιρίκια απασχοληµένα µε ζήλο και µε ενθουσιασµό. Την εποπτεία της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Συνδέσµου Τάσος Μπουλµέτης, υπεύθυνη για την όλη διοργάνωση και την εµψύχωση των συντελεστών ήταν η αντιπρόεδρος Τιτίκα Καραβία, το σπονδυλωτό πρόγραµµα σκηνοθέτησε και συντόνισε καλλιτεχνικά ο Χρήστος Γόδας, µέλος του ∆Σ, ενώ πολλοί από τους καλλιτέχνες και συντελεστές της γιορτής ήταν υπότροφοι του Ιδρύµατος. Όλα τα µέλη του ∆Σ ανέλαβαν πρωταγωνιστικούς ρόλους για την οµαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης: η Κασσιανή Μπένου και ο Πρόδροµος Προδροµίδης στην υποδοχή του κοινού· η ∆έσποινα Σχοινά, η Μυρτώ Γεωργακοπούλου, η Μαρία Μαγγιώρου, ο Ανδρέας Λαγγούσης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Παύλος Σαράφης στην ρύθµιση της ροής του κοινού· η Κέλλυ ∆ιαπούλη στις συνεννοήσεις µε τους καλλιτέχνες· η Αγγελική Καθαρίου και ο Τάσος Αποστόλου στην διανοµή των δώρων. Ιδιαίτερα σηµαντική ήταν επίσης η συνεισφορά των υποτρόφων οι οποίοι, ως ενεργά µέλη, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συνδέσµου και συνέβαλαν στην επιτυχηµένη έκβαση του απαιτητικού προγράµµατος. Καθώς αυτή η νέα ιδέα κρίθηκε πολύ αποδοτική, πρόθεση του ∆Σ είναι να την αξιοποιήσει και σε µελλοντικές διοργανώσεις. Θα ήταν παράλειψη, τέλος, να µην αναφερθεί η πολύτιµη τεχνική και ηθική υποστήριξη από την πλευρά των ανθρώπων του Ιδρύµατος, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στο πολυσύνθετο εγχείρηµα.

Η γιορτή ξεκίνησε στις 12 το µεσηµέρι µε το άνοιγµα των πάγκων χειροτεχνίας: ο σκηνογράφος Αντώνης Βολανάκης ανέλαβε να µυήσει τους µικρούς επισκέπτες στον µαγικό κόσµο των οριγκάµι φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια· παράλληλα, ο εικαστικός Μάνος Ποντικάκης συγκέντρωσε γύρω του τα παιδιά καθοδηγώντας τα σε πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κατασκευές· η υπότροφος εικαστικός Ελένη Γραφάκου έδειξε στους µικρούς καλλιτέχνες πώς να φιλοτεχνήσουν το καθένα την δική του ευχή για τα παιδιά όλου του κόσµου. Το πεντάλεπτο φιλµ της Χριστίνας Κατσάρη Η ιστορία ενός εγώ που ξαναβρήκε το εµείς, το οποίο προβαλλόταν καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, µιλά για τον αγώνα της επιβίωσης, για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο άκρατος εγωκεντρισµός και για την ελπίδα της άρσης του ψευδοδιλήµµατος «εγώ ή εσύ» ή αλλιώς «ο θάνατός σου, η ζωή µου», στέλνοντας µηνύµατα αισιοδοξίας και δύναµης.

Επάνω, Κάτω: Φωτογραφία: Κατερίνα Ερμίδου
Κέντρο: Φωτογραφία: Όλγα Γρίβα

Σε λίγη ώρα ήχησε ο Μαγικός Αυλός του Mozart, καλώντας τα παιδιά σε µια υπέροχη κουκλοθεατρική παράσταση από την Σταυρούλα Αντύπα και την Αγγελική Τουτούζη, µαζί µε τους λυρικούς τραγουδιστές Άννα Αλεξοπούλου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Κάτια Πάσχου, Ζαφείρη Κουτελιέρη, Κώστα Ντότσικα και Γιάννη Φίλια στα µουσικά µέρη της όπερας. Τους συνόδευσε µια οκταµελής ορχήστρα, το οκτέτο Oct-Opus, που το απαρτίζουν ο ∆ηµήτρης Μαργαρίτης (πρώτο βιολί), o Φραγκίσκος Μαργαρίτης (δεύτερο βιολί), o Γιώργος Γιακουµής (βιόλα), η Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο), ο Βαγγέλης Σταθόπουλος (φλάουτο), ο Γιάννης Τσελίκας (όµποε), ο Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο) και ο Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο).

Αµέσως µετά την παράσταση, ο υπότροφος εικαστικός Θοδωρής Ζαφειρόπουλος κάλεσε κοντά του τα παιδιά, για να φτιάξουν µαζί ένα δέντρο από δώρα. Στη µία και µισή το µεσηµέρι, µικροί και µεγάλοι συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό χώρο της Στοάς του Βιβλίου, γύρω από το πιάνο, για να απολαύσουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ερµήνευσε η Ζωή Απειρανθίτου, συνοδευόµενη από τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Παράλληλα, εκτυλίχθηκε και το εικαστικό εργαστήρι της Ελένης Λακκιώτη, η οποία έδειξε στους µικρούς επισκέπτες πώς µπορούν να συνθέσουν χριστουγεννιάτικες εικόνες χρησιµοποιώντας πηλό, στένσιλ και σφραγίδες.

Ένα κλασικό παραµύθι που πάντοτε συναρπάζει µικρούς και µεγάλους είναι Ο Πέτρος και ο Λύκος του Προκόφιεφ. Η Μάιρα Μηλολιδάκη ανέλαβε να το αφηγηθεί και, µαζί µε τον Τίτο Γουβέλη, που ερµήνευσε την µεταγραφή του στο πιάνο, έδειξαν στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά ηχοχρώµατα, αφήνοντας την µουσική να οδηγήσει την φαντασία τους σε κόσµους παραµυθένιους. Και επειδή, ως γνωστόν, τα παιδιά δεν µπορούν να µείνουν ακίνητα επί πολλή ώρα, η πρόσκληση του Κωνσταντίνου Μίχου και των φίλων και συνεργατών του ήταν ό,τι καλύτερο για την συνέχεια της γιορτής. Παιδιά, γονείς και συνοδοί πέταξαν τα παπούτσια, και µαζί τις αναστολές τους, πιάστηκαν χέρι-χέρι, χόρεψαν, αυτοσχεδίασαν, χοροπήδησαν και, τέλος, εξαπέλυσαν «βόµβες αγάπης», σκορπίζοντας αβίαστα το γέλιο και την χαρά τους.
Μαζί τους, η εικαστικός καλλιτέχνης και χορεύτρια  Εύα Τσαγκαράκη συμμετετείχε χορεύοντας, ενώ συγχρόνως έβγαζε φωτογραφίες τα παιδιά.

Επόµενο σκέλος της χριστουγεννιάτικης, καλλιτεχνικής σκυταλοδροµίας ήταν το εργαστήρι της φωτογράφου Ηώς Πάσχου, η οποία έδωσε στα παιδιά τα υλικά και τις βασικές τεχνικές για την δηµιουργία ενός φωτογραφικού κολάζ. Τελευταίο, λαµπερό δρώµενο της πολυσύνθετης γιορτής ήταν η µικρή συναυλία µε χριστουγεννιάτικα τραγούδια της τζαζ από το κουαρτέτο του ∆ηµήτρη Βασιλάκη. Το σαξόφωνό του µαζί µε το κοντραµπάσο, το πιάνο και τα ντραµς απογείωσαν την διάθεση µικρών και µεγάλων, κλείνοντας µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξαιρετική αυτή διοργάνωση.

Στο πλαίσιο της επίτευξης των σκοπών της προσφοράς, της αγάπης και της αλληλεγγύης για τα παιδιά, η Τιτίκα Καραβία συνένωσε πολλούς ιδιώτες, που µε την χορηγία τους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Τα βιβλία προσέφεραν οι εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη, Καστανιώτη, Ωκεανίδα, Έλυτρον, Παπασωτηρίου, Ψυχογιός, Ίκαρος, Ρrinta, Ροές, Μεταίχμιο, Άγκυρα, Εστία, Fagotto Books, Α.Α. Λιβάνη, Άγρα, Ακρίτας, Gutenberg − Δαρδανός, Κέδρος, Orpheus του Μουσικού Οίκου Μ. Νικολαΐδη & Σία ΟΕ, Τόπος, ΜΙΕΤ και Π. Κυριακίδη.

Φωτογραφία: Ηώ Πάσχου

Χορηγοί των παιχνιδιών και των δώρων που προσφέρθηκαν ήταν τα καταστήματα Μουστάκας, το βιβλιοπωλείο Σαρπράζ και οι εταιρείες Calotex και Σκιαδόπουλος. Ο μουσικός οίκος «Φίλιππος Νάκας» και η εταιρεία «Αλεξάνδρα Μαλατάντη» παραχώρησαν τον τεχνικό εξοπλισµό της εκδήλωσης. Στην ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα συνέβαλαν και τα φιλέµατα µε παραδοσιακά γλυκά – κουραμπιέδες, μελομακάρονα - από την εταιρεία εστίασης ∆ιόνυσος και τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη καθώς και µπισκότα από το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο (Μπισκότο) της Χαράς Παπαχαραλάμπους. Τα αναψυκτικά ήταν προσφορά της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Το καλύτερο, όµως, δώρο για όλους ήταν η χαρά των παιδιών, τα γελαστά προσωπάκια, τα έκθαµβα µάτια που περιεργάζονταν από κοντά ένα µουσικό όργανο, που έβλεπαν ίσως για πρώτη φορά µια λυρική τραγουδίστρια να ερµηνεύει µπροστά τους ένα µουσικό κοµµάτι. Άπλωναν τότε το χέρι για να ακουµπήσουν τα πλήκτρα, το ρούχο, την παρτιτούρα, τις χορδές και να «αγγίξουν» την µουσική, για να την δουν να «ζωντανεύει». Ήταν µια εµπειρία ζωής για πολλά από τα παιδιά που µεγαλώνουν χωρίς τους φυσικούς τους γονείς και µια συγκινητική επιβράβευση των προσπαθειών όλων των συντελεστών της γιορτής.

Η γιορτινή παρουσία του Συνδέσµου Υποτρόφων στο κέντρο της Αθήνας συνεχίστηκε και την Κυριακή 18 ∆εκεµβρίου 2011, µε την συµµετοχή του ως συνδιοργανωτή στην χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών στο City Link, µε αφορµή την συµπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της. Η εκδήλωση περιλάµβανε εκπαιδευτικό εργαστήρι κατασκευών οριγκάµι µε τον Αντώνη Βολανάκη, συναυλία µε το µουσικό σύνολο κρουστών Τύπανα του ∆ηµήτρη ∆εσύλλα και τον Νίκο Κατριτζιδάκη στις παραδοσιακές φλογέρες, που έπαιξαν αγαπηµένες µελωδίες των Χριστουγέννων, αλλά και dj sets από γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Ο Σύνδεσµος Υποτρόφων µαζί µε τα στελέχη της Στέγης µοίρασαν απλόχερα, µαζί µε το πρόγραµµα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Στέγης, µηνύµατα αισιοδοξίας και ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο  Έτος. Και του χρόνου!

14-19