Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 54 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 54 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ο Στρατιώτης:
Mια ιστορία υποτρόφων

Της Μάιρας Μηλολιδάκη
και του Τίτου Γουβέλη

Απαντώντας στην ανάγκη οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες του εγχώριου δυναµικού µας να δρουν όχι µόνον ως µονάδες αλλά και ως µέλη ευρύτερων συνόλων, η συναυλία µε τίτλο Η Ιστορία του Στρατιώτη, που πραγµατοποιήθηκε στην Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών στις 20 Οκτωβρίου 2011, έφερε κοντά υποτρόφους µας οι οποίοι διαπρέπουν ως σολίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χάρις στην πρωτοβουλία του δραστήριου αρχιµουσικού, συνθέτη και υποτρόφου Νίκου Χριστοδούλου, δεκαπέντε εκλεκτοί µουσικοί –οι δώδεκα από τους οποίους είναι υπότροφοι του Ιδρύµατος– ένωσαν τις δυνάµεις τους δηµιουργώντας το Σύνολο ΑΩ. Ειδικότερα, τα µέλη του συνόλου είναι οι υπότροφοι Χρυσή ∆ηµητρίου (φλάουτο), Γιάννης Παπαγιάννης (όµποε), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Αλέξανδρος Οικονόµου (φαγκότο), Παναγιώτης Καίσαρης (τροµπέτα), ∆ηµήτρης ∆εσύλλας (κρουστά), Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο), Αντώνης Σουσάµογλου (βιολί), Γιώργος Μάνδυλας (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο), Αριστοτέλης Ποταµιάνος (κοντραµπάσο), καθώς και ο Αντώνης Λαγός (κόρνο), ο Κώστας Αυγερινός (τροµπόνι) και ο Πέτρος Βλάσης (βιολί). Σολίστ της συναρπαστικής βραδιάς στην Στέγη ήταν η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου.

Η ιδέα για την δηµιουργία του ΑΩ ως διευρυµένου συνόλου µουσικής δωµατίου, όχι µόνο σε επίπεδο συνεργαζόµενων µουσικών αλλά και σε επίπεδο σολίστ και συνθετών, υπάρχει ήδη από το 2009.  Άλλωστε, δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που υπότροφοι «συνασπίζονται» σε σχηµατισµό οµάδας: ο Νίκος Χριστοδούλου έχει κρατήσει έντονη την ανάµνηση από την πρώτη συναυλία που πραγµατοποιήθηκε στο Παλλάς το 1989, µε την συµµετοχή πολλών υποτρόφων στην ορχήστρα και στα σολιστικά µέρη του προγράµµατος. Την επιµέλεια της εκδήλωσης την είχε αναλάβει ο ίδιος σε συνεργασία µε την µεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, πρώτη πρόεδρο του Συνδέσµου. Μάλιστα, θυµάται πως ο κόσµος που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την συναυλία υπερέβαινε κατά πολύ τον αριθµό θεατών που µπορούσε να φιλοξενήσει η αίθουσα και χρειάστηκε η παρέµβαση της αστυνοµίας για να διευθετηθεί το αδιέξοδο! Αυτή την φορά, τα… «επεισόδια» γράφτηκαν µόνον επί σκηνής, και όλοι όσοι αψήφησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που δυσκόλευαν τις µετακινήσεις εκείνη την ηµέρα απόλαυσαν µια εκπληκτική βραδιά.

Το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραµµα περιλάµβανε έργα διακεκριµένων Ελλήνων συνθετών της εποχής µας και έκλεισε µε την σουίτα από την Ιστορία του Στρατιώτη του Στραβίνσκι.

Το υποβλητικό και στοχαστικό Νυχτερινό σε σι µείζονα, έργο 62, αρ. 1 του Chopin επέλεξε να µεταγράψει για σύνολο ένδεκα οργάνων ο Νίκος Χριστοδούλου: εγχείρηµα a priori δύσκολο, µιας και η µουσική γλώσσα του µεγάλου Πολωνού συνθέτη είναι άρρηκτα συνυφασµένη µε τον ηχητικό κόσµο του πιάνου. Η µεταγραφή του µας µετέφερε στον αιθέριο κόσµο του Νυχτερινού και, παράλληλα, σε ένα δεύτερο επίπεδο, αποτέλεσε ένα λεπτό αισθητικό σχόλιο γύρω από αυτόν.

Η σουίτα από την όπερα-µπαλέτο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του υποτρόφου και συνθέτη Περικλή Κούκου κάλυψε ένα ευρύ φάσµα διαθέσεων, παλλόµενη µεταξύ χιούµορ και αισθαντικότητας, µεταξύ δυναµισµού και ποιητικότητας. Η συνεισφορά της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου στάθηκε καταλυτική, καθώς η από κάθε άποψη άρτια ερµηνεία της προσέδωσε βάθος και ουσία στην όλη εκτέλεση.

Σε διπλό ξανά ρόλο, του συνθέτη και του µαέστρου, ο Νίκος Χριστοδούλου διηύθυνε το έργο του Ο µεγάλος χορός των γερανών στο Κούλαµπεργκ, το οποίο αναφέρεται στο διάσηµο µυθιστόρηµα Το θαυµαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον της Σουηδής Selma Lagerlöf. Η µουσική δεν στόχευε στην απόδοση ενός προγραµµατικού περιεχοµένου, αλλά, µέσα από µια καθαρώς µουσική µορφή, εστίαζε περισσότερο στην απόδοση µιας εκστατικής ατµόσφαιρας, µε τα ευφάνταστα ηχοχρώµατά της να αποτυπώνουν συµβολικά τον µεγάλο χορό των γερανών σε ένα ακρωτήρι του ευρωπαϊκού βορρά.

Το ποίηµα «Grοdek» του Αυστριακού ποιητή Georg Trakl αντικατοπτρίζει εικόνες φρίκης από τον A΄ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η οµώνυµη σύνθεση του Γιώργου Ζερβού για σοπράνο και ορχήστρα δωµατίου, µε έκδηλα εξπρεσιονιστικά στοιχεία, ερµηνεύθηκε τόσο από την Λένια Ζαφειροπούλου όσο και από την ορχήστρα µε την αρµόζουσα συναισθηµατική ένταση. Ο «διάλογός» τους µέσα σε σκοτεινές αποχρώσεις και συναρπαστικές αρµονίες αποδείχθηκε ένα συγκινητικό εσωτερικό ταξίδι.

Κορύφωση της βραδιάς ήταν η εκτέλεση της σουίτας από την Ιστορία του Στρατιώτη του Ιγκόρ Στραβίνσκι, µιας παρτιτούρας εξαιρετικά περίτεχνης ρυθµικά, η οποία θέτει υψηλές απαιτήσεις ακρίβειας για καθέναν από τους επτά µουσικούς του συνόλου. Το αποτέλεσµα δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες: µε «πρώτο µεταξύ ίσων» τον βιολονίστα Αντώνη Σουσάµογλου, ο οποίος έπαιξε µε αταλάντευτη τονική και δεξιοτεχνική σιγουριά, όλοι οι µουσικοί προσέφεραν µιαν ανάγνωση µε νεύρο και δύναµη, συναρπάζοντας το ακροατήριο.

Σε αυτή την «πρώτη» του Συνόλου ΑΩ, το εύθυµο Tango του Στραβίνσκι (σε µεταγραφή του Νίκου Χριστοδούλου) αποτέλεσε µια τελευταία πινελιά αισιοδοξίας, την οποία, παρά τους πιεστικούς χρόνους προετοιµασίας, το κέφι των ερµηνευτών µεταµόρφωσε σε ένα µεταδοτικό χαµόγελο στα χείλη όλων µας.

8-9