ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 53 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 53 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Χριστίνα Μίτρεντσε
Χριστίνα Μίτρεντσε

Έναν ακόµη «τόµο» προσθέτει στην εικαστική «βιβλιοθήκη» της η Χριστίνα Μίτρεντσε µε την ατοµική της έκθεση «Add To My Library Vol. II», η οποία φιλοξενήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο στην αίθουσα τέχνης Art Work Space στο Λονδίνο. Κεντρικό θέµα της, το βιβλίο.

Η καλλιτέχνις παρουσίασε µια σειρά από µεγάλου µεγέθους σχέδια µε µαύρα και χρωµατιστά µολύβια εφαρµόζοντας µια καινοτόµο µέθοδο: χρησιµοποιεί τα βιβλία σαν δοµικά στοιχεία κτηρίων ενός δικού της φανταστικού κόσµου, ο οποίος παραπέµπει στον υπαρκτό – Stonehenge, New Tate, Emblem, Ruin I. Άλλο σκέλος της έκθεσής της είχε την µορφή ροής βιβλιογραφικών δεδοµένων από αγαπηµένους συγγραφείς και τίτλους έργων τα οποία επέλεξαν πολλοί ξένοι καλλιτέχνες ύστερα από πρόσκληση της εικαστικού. «METABOOK», δηλαδή µετα-βιβλίο, ονοµάζεται µία άλλη ενότητα του έργου της, η οποία χρησιµοποιεί το βιβλίο ως στοιχείο γλυπτικής σύνθεσης, για να δηµιουργήσει λαβυρινθώδεις βιβλιοθήκες και άλλα αρχιτεκτονικά σχήµατα. Το παράδοξο στο έργο της Μίτρεντσε, σχολιάζει ο κριτικός τέχνης Peter Sychin, είναι ότι µιλάει για την απώλεια της γνώσης και ταυτόχρονα για την διατήρηση της κουλτούρας του βιβλίου. Σε µια περίοδο όπου οι καθιερωµένοι θεσµοί της γνώσης περνούν κρίση, στην Βρετανία τουλάχιστον, µε τα πανεπιστήµια να αυξάνουν κατακόρυφα τα δίδακτρά τους και, παράλληλα, να δηλώνουν ότι επιδιώκουν µια πιο δηµοκρατική πρόσβαση στην παιδεία, η Μίτρεντσε επικεντρώνεται όχι τόσο στην φαινοµενική επέκταση του πολιτιστικού φάσµατος όσο στις έννοιες της εναλλακτικής, της περιθωριακής και της αντιθεσµικής παιδείας.

Η καλλιτέχνις κατασκευάζει «βιβλιοθήκες» µε φανταστικές «προτάσεις» βιβλίων από τον θεατή. Έτσι, το περιεχόµενό τους καθορίζεται από τους νοητούς χρήστες και όχι από από τους υψηλά ιστάµενους οι οποίοι θα επιδίωκαν να περιορίσουν την κουλτούρα του βιβλίου.» επιστροφή
4-9