Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 52 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 52 ΙΟΥΝΙΟΣ 2011
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Παρουσιάστηκε το Πρόγραµµα
της Στέγης για το 2011-2012

Το καλλιτεχνικό της πρόγραµµα για το 2011-2012 ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, διατηρώντας τους ίδιους θεµατικούς άξονες µε την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και πάντοτε µε γνώµονα την στήριξη της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς δηµιουργίας.

Όπως δήλωσε ο Αντώνης Παπαδηµητρίου κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου προγράµµατος, οι κεντρικοί άξονες αφορούν την αναζήτηση της ελληνικότητας στην τέχνη, την τοποθέτηση της χώρας στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι και την προσέγγιση των νέων. Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί φέτος στα εκπαιδευτικά προγράµµατα για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Ξεκινώντας από τον τοµέα της µουσικής, ο συνθέτης ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου και οι συνεργάτες του επιµελούνται τον κύκλο «Ελληνικό Σχέδιο», µέσα από τον οποίο θα συνεχίσουν το ταξίδι στις λιγότερο γνωστές περιοχές του ελληνικού πολιτισµού, σε συνεργασία µε εκλεκτές φωνές και µουσικούς. ∆ιοργανώνονται και πάλι οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, ενώ θα συνεχιστεί η πολύ επιτυχηµένη ενότητα «Τζαζ, Αυτοσχεδιασµός και Νέα Μέσα». ∆ύο αφιερώµατα θα σκιαγραφήσουν το έργο του Ιάννη Ξενάκη και του Γιώργου Κουµεντάκη. Στον κύκλο «Μουσικές της εποχής µας» ξεχωρίζουν οι συναυλίες των κουαρτέτων Diotima και Artis, το δεύτερο από τα οποία θα συµπράξει µε τον Γιάννη Βακαρέλη.

Τα µέλη του Συνδέσµου θα πρέπει να σηµειώσουν ότι στις 20 Οκτωβρίου 2011 ένα σύνολο µουσικών που είναι όλοι υπότροφοι του Ιδρύµατος θα παρουσιάσει το έργο του Stravinsky Η ιστορία του στρατιώτη υπό την διεύθυνση του επίσης υποτρόφου Νίκου Χριστοδούλου. Επίσης, στην ενότητα «Παραδόσεις και Σύγχρονες Γραφές», η υπότροφος Κωνστάντια Γουρζή θα παρουσιάσει συνθέσεις της στις 3 και 4 Απριλίου 2012. Υπότροφοι είναι επίσης ο πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαµπρόπουλος, η υψίφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, ο µαέστρος Γιώργος Πέτρου, ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος και ο συνθέτης Περικλής Κούκος, που θα συµπράξουν µε την Καµεράτα. Αξιοσηµείωτη όµως είναι και η παρουσία του µουσικού σχήµατος από το Κέντρο Προηγµένων Μουσικών Σπουδών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης Istanbul Modern Music Ensemble. Τέλος, η Ορχήστρα των Χρωµάτων, στηριζόµενη στην χορηγία του Ιδρύµατος, θα παρουσιάσει έναν πολυσυλλεκτικό κύκλο συναυλιών στην Στέγη.

Ο Καναδός µάγος της σκηνής Robert Lepage επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα τον ερχόµενο Οκτώβριο, για να σκηνοθετήσει το έργο The Far Side of the Moon µε πρωτότυπη µουσική της Laurie Anderson, σε µια παράσταση-σταθµό στο παγκόσµιο θέατρο. Από την Ιαπωνία, ο σκηνοθέτης Τοσίκι Οκάντα θα παρουσιάσει τον Νοέµβριο τρεις καθηµερινές ιστορίες, µεταφέροντας επί σκηνής τα άγχη και την µοναξιά µιας κοινωνίας που καταρρέει. Στην ελληνική λογοτεχνία βασίζονται ο υπότροφος Θοδωρής Αµπαζής, που σκηνοθετεί και γράφει την µουσική για την παράσταση Οι Έµποροι των Εθνών του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη, η Άντζελα Μπρούσκου, η οποία εµπνέεται από τα ηµερολόγια της Μαργαρίτας Καραπάνου για το έργο Μαµά – Η ζωή είναι αγρίως απίθανη, καθώς και η θεατρική οµάδα Pequod, που διασκευάζει το ∆ιπλό βιβλίο του ∆ηµήτρη Χατζή.

Μια φαντασµαγορική παράσταση από το Νέο Τσίρκο του Βιετνάµ περιµένει τα παιδιά τα Χριστούγεννα στην Στέγη, ενώ το βερολινέζικο σύνολο Schaubühne συνδυάζει το θέατρο µε τον χορό στην παράσταση Protect Me. Μπορούµε να το συζητήσουµε; αναρωτιούνται η διεθνούς φήµης οµάδα DV8 Physical Theatre και ο πολυβραβευµένος Lloyd Newson, συνδυάζοντας τον χορό, την κίνηση, τον λόγο και τις νέες τεχνολογίες. Από το Βέλγιο οι Rosas φέρνουν στην Αθήνα µία από τις πιο ποιητικές δουλειές τους, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αβινιόν το περασµένο καλοκαίρι. Από τα ελληνικά σχήµατα χορού ξεχωρίζουµε την υπότροφο Ζωή ∆ηµητρίου, που θα παρουσιάσει µε την οµάδα της την παράσταση You May!, ενώ εµφανίσεις θα πραγµατοποιήσουν επίσης η Μαρία Κολιοπούλου µε την οµάδα σύγχρονου χορού Πρόσχηµα, η Μέντη Μέγα µε την οµάδα Φora και η Πατρίτσια Απέργη µε την οµάδα χορού Αερίτες.

Όσον αφορά τα εικαστικά, η Στέγη θα φιλοξενήσει από την 1η Νοεµβρίου 2011 την πρώτη ατοµική έκθεση στην Ελλάδα του Αµερικανού φωτογράφου-σύµβολο Robert Mapplethorpe, η οποία περιλαµβάνει περισσότερα από εκατό έργα, αντιπροσωπευτικά της µοναδικής αισθητικής του καλλιτέχνη.

Επιπλέον, από τις 5 έως τις 11 Μαρτίου 2012, η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών θα συµµετάσχει στην διεθνή διοργάνωση Meeting Points 6, ένα διεθνές φεστιβάλ αφιερωµένο στον σύγχρονο αραβικό πολιτισµό, το οποίο πραγµατοποιείται κάθε δύο χρόνια σε πρωτεύουσες χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, µε πρωτοβουλία του Young Arab Theatre Fund (YATF). Θέατρο, µουσική, χορός, εικαστικά και συζητήσεις θα µετατρέψουν επί µία εβδοµάδα την Στέγη σε διεθνή πλατφόρµα καλλιτεχνικής δηµιουργίας και πολιτικού στοχασµού. Στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ θα βρεθεί στην χώρα µας η διεθνούς φήµης εικαστικός Mona Hatoum.

Ο ιδιαίτερα επιτυχηµένος τοµέας «Λέξεις και Σκέψεις» θα συνεχιστεί το 2011-2012, κινούµενος σε τέσσερεις θεµατικούς άξονες. Ο κύκλος «Λογοτεχνία: Οι Ιστορίες των Ανθρώπων» θα επιχειρήσει να διερευνήσει το ιδίωµα των βιογραφιών και των αυτοβιογραφιών. Η διδασκαλία της Ιστορίας στο σχολείο και οι αντιπαραθέσεις που προκαλεί το ζήτηµα αυτό στα ΜΜΕ και την κοινωνία αποτελούν αντικείµενο του δεύτερου κύκλου, µε τίτλο «Η Ιστορία ως ιστορικό φαινόµενο και η διδασκαλία της». Ένας µεγάλος κύκλος συζητήσεων σχετίζεται µε το καυτό ζήτηµα της µετανάστευσης: «Εµείς και οι Άλλοι – Εµείς ως Άλλοι». Τέλος, ο κύκλος µε γενικό τίτλο «Το ιδιωτικό και το δηµόσιο στο ∆ιαδίκτυο» θα διερευνήσει ζητήµατα από την ανωνυµία έως την συµµετοχή στην πολιτική δράση.

22-25