Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 52 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 52 ΙΟΥΝΙΟΣ 2011
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ο Thomas Metzinger
προσκεκληµένος
του Συνδέσµου Υποτρόφων

«Ο εαυτός µας δεν υπάρχει στην πραγµατικότητα. Ποτέ κανείς δεν είχε “εαυτό” και ουδέποτε υπήρξε πραγµατικά αυτό που ονοµάζουµε “εαυτό”. Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραµµές συγχέετε διαρκώς τον εαυτό σας µε το περιεχόµενο του αυτοµοντέλου που ενεργοποιείται στον εγκέφαλό σας...»

Τα εντυπωσιακά αυτά συµπεράσµατα ανήκουν στον Γερµανό φιλόσοφο Thomas Metzinger, ο οποίος στις 27 Μαΐου 2011 έδωσε διάλεξη στην Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, ως προσκεκληµένος του Συνδέσµου Υποτρόφων. Ο τίτλος της διάλεξής του ήταν «Being No One: Consciousness, the Phenomenal Self and the First-Person Perspective».

Στο έργο του, ο διεθνούς φήµης φιλόσοφος καταπιάνεται µε ερωτήµατα όπως «Ποιοι είµαστε;», «Τι είναι ο εαυτός µας;», ξεκινώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης συνείδησης.

Ο Thomas Metzinger είναι καθηγητής Θεωρητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήµιο Johannes Gutenberg του Μάιντς, καθώς και εταίρος του Ινστιτούτου Προηγµένων Σπουδών της Φρανκφούρτης. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Γερµανικής Εταιρείας Γνωσιακών Επιστηµών, καθώς και συνιδρυτής και µέλος του ∆Σ της Ένωσης για την Επιστηµονική Μελέτη της Συνείδησης.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολείται µε την προώθηση της µελέτης της συνείδησης ως ακαδηµαϊκού τοµέα. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται κεντρική µορφή στον κλάδο των Σπουδών της Συνείδησης (Consciousness Studies), όπου η Νευροεπιστήµη συνδυάζεται µε την Φιλοσοφία του Νου, σε µια γενναία και εποικοδοµητική προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσµα µεταξύ της Φιλοσοφίας και των Εµπειρικών Επιστηµών.

Στο περίφηµο βιβλίο του Being No One, το οποίο προκάλεσε αίσθηση διεθνώς όταν κυκλοφόρησε το 2003, ο Thomas Metzinger υποστηρίζει: «Υπάρχουν µόνον φαινόµενοι εαυτοί, όπως αυτοί εµφανίζονται στην συνειδητή εµπειρία. Ο φαινόµενος εαυτός, όµως, δεν είναι ένα “πράγµα” αλλά µια “διαρκής διαδικασία”». Το 2009,  εξέδωσε το δηµοφιλές έργο του The Ego Tunnel, το οποίο απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και εξετάζει τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ηθικές συνέπειες της έρευνας της συνείδησης. Σύµφωνα µε τον Metzinger, δεν υπάρχει εαυτός ως οντότητα. Το Εγώ, ο «φαινόµενος εαυτός» µας, δηµιουργείται από το µυαλό µας όταν αυτό βρίσκεται σε εγρήγορση προκειµένου να κατανοήσει τον κόσµο που µας περιβάλλει.

Την παρουσίαση και τον συντονισµό της διάλεξης του Thomas Metzinger ανέλαβε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Γκόλφω Μαγγίνη. Το περιεχόµενο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο επόµενο τεύχος του ΑΩ.

Φωτογραφίες: all4mat.gr

3