Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 50 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 50 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Το ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση
«Eστία» για το 2010

Στο σωµατείο Mexican Association of Credit Unions from the Social Sector (AMUCSS), για το έργο «Χρηµατοδότηση ∆ιεθνικών Επαρχιακών Κοινοτήτων Μεταναστών στο Μεξικό: Εµβάσµατα, Μικροχρηµατοδότηση και Τοπική Ανάπτυξη», απονεµήθηκε το ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση «Ἑστία» για την Ένταξη των Μεταναστών και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη για το έτος 2010. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηµατικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ. Η τελετή βράβευσης έγινε στις 9 Νοεµβρίου 2010, στο πλαίσιο της ∆ιάσκεψης της Κοινωνίας των Πολιτών (CSD) του 4ου Παγκόσµιου Φόρουµ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD), η οποία διοργανώθηκε φέτος από το Ίδρυµα BBVA Bancomer στο Πουέρτο Βαγιάρτα του Μεξικού.

Το βραβείο αυτό αποτελεί µια τριετή πρωτοβουλία του Ιδρύµατος Ωνάση, η οποία ξεκίνησε το 2009 στο πλαίσιο του 3ου GFMD-CSD, που φιλοξένησε η Ελλάδα και διοργάνωσε το Ίδρυµα Ωνάση. Καθιερώθηκε µε σκοπό την βράβευση µιας αξιόλογης κοινωνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των µεταναστών και την ανθρώπινη ανάπτυξη στις χώρες που φιλοξενούν το Φόρουµ.

Το σωµατείο AMUCSS είναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός µε περισσότερα από είκοσι χρόνια εµπειρίας στην δηµιουργία και την λειτουργία χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων στην επαρχία. Τα τελευταία δέκα χρόνια επικεντρώνει τις εργασίες του στην ανέγερση επαρχιακών µικροτραπεζών σε περιοχές µεταναστών. Το AMUCSS έχει επίσης ειδικευθεί στην ανάπτυξη χρηµατοοικονοµικών καινοτοµιών για τους απόρους, καθώς και στον σχεδιασµό προσαρµοσµένων χρηµατοοικονοµικών προϊόντων για τις αγροτικές οικογένειες. Το σωµατείο έχει αποδείξει την µακροβιότητα του έργου του και έχει δηµιουργήσει στρατηγικές συµµαχίες µε ζωτικής σηµασίας παράγοντες και από τις δύο πλευρές των συνόρων Μεξικού-ΗΠΑ,  επιδιώκοντας την υποστήριξη πολιτικών ευνοϊκών προς την αγροτική µικροοικονοµία.

Μέσα σε δέκα χρόνια, το σωµατείο AMUCSS έχει χρηµατοδοτήσει 32.843 οικογένειες (υπαγόµενες σε 14 διαφορετικές εθνοτικές οµάδες), 5.000 από τις οποίες είναι διεθνικές. Το έργο του AMUCSS απέσπασε το ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση «Ἑστία», διαγωνιζόµενο µεταξύ 24 υποψηφίων που ασχολούνται µε θέµατα των Μεξικανών µεταναστών.

Με αφορµή την απονοµή του βραβείου στο έργο του σωµατείου AMUCSS, ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Ωνάση, Αντώνης Παπαδηµητρίου, δήλωσε: «Αισθανόµαστε µεγάλη χαρά που το φετινό βραβείο απονέµεται σε ένα έργο που πληροί τα κριτήρια του Βραβείου Ωνάση ‘‘Ἑστία’’. Το σωµατείο AMUCSS έχει επικεντρωθεί στην δηµιουργία ιδρυµάτων για την ανάπτυξη της κοινότητας και έχει συµβάλει στην ατοµική ανάπτυξη κάθε µετανάστη ή οικογένειας ξεχωριστά που εντάσσεται στο έργο. Το Ίδρυµα Ωνάση είναι ιδιαίτερα περήφανο που το Βραβείο Ωνάση ‘‘Ἑστία’’ θα συµβάλει ακόµη µία φορά στην περαιτέρω ενίσχυση αυτού του πολύτιµου έργου».  

Η πρόεδρος της Επιτροπής Απονοµής του Βραβείου ‘‘Ἑστία’’, Μαριάννα Μόσχου, δήλωσε τα εξής: «Όπως και το 2009, έτσι και φέτος, είχαµε πολλές σηµαντικές συµµετοχές για το Βραβείο Ωνάση ‘‘Ἑστία’’ και το έργο της αξιολόγησης ήταν πραγµατικά δύσκολο. Για µία ακόµα φορά είναι τιµή µας να συµβάλουµε στην αποτελεσµατικότητα αυτής της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας και να επιβραβεύσουµε ένα έργο που προάγει την περιφερειακή ανάπτυξη και περιορίζει την κοινωνική αδικία».

Το 2009, το Βραβείο «Ἑστία» απονεµήθηκε, στην Αθήνα, στην οργάνωση Γιατροί του Κόσµου για την πρωτοβουλία της «Ανοιχτό Πολυϊατρείο».

3