Θυγατρικο Ίδρυμα Νέας Υόρκης
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 49 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 49 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ήρωες μυθικοί αλλά και θνητοί
στην Νέα Υόρκη

Εγκαινιάζεται στις 5 Οκτωβρίου 2010 στο θυγατρικό Ίδρυµα Ωνάση στην Νέα Υόρκη η έκθεση «Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα», η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Ιδρύµατος µε το Μουσείο Τεχνών Walters της Βαλτιµόρης, το Μουσείο Τεχνών του Σαν Ντιέγκο και το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Frist του Νάσβιλ.

Οι ηρωικές µορφές του Ηρακλή, του Αχιλλέα, του Οδυσσέα και της Ελένης εξακολουθούν να εξάπτουν την φαντασία ακόµη και σήµερα, καλύπτοντας την ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτηση προτύπων. Ωστόσο, η έννοια «ήρωας» στην αρχαιότητα –η οποία, κατά την αντίληψη της εποχής εκείνης, έβριθε από ηρωικές προσωπικότητες– είχε διαφορετική σηµασία από την σηµερινή.

«Οι άνθρωποι σήµερα πιστεύουν ότι οι ήρωες της αρχαιότητας ήταν µυθικά πρόσωπα, τα οποία επινόησαν οι ποιητές», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύµατος, πρέσβης Λουκάς Τσίλας. «Για τους αρχαίους Έλληνες, όµως, ήταν υπαρκτά πρόσωπα που έζησαν και που, χάρις στα κατορθώµατά τους, η φήµη τους διατηρήθηκε µετά τον θάνατό τους».

Σύµφωνα µε την επιµελήτρια του Μουσείου Τεχνών Walters, δρα Regine Schultz, «οι ήρωες της ελληνικής αρχαιότητας είχαν υπερφυσικές δυνατότητες, αλλά ήταν και άνθρωποι µε ελαττώµατα. Ατρόµητοι, παντοδύναµοι και πανέµορφοι, έσπασαν το φράγµα του χρόνου και το όνοµά τους συνδέθηκε µε κατορθώµατα, άθλους, έρωτες και έριδες. Αυτούς τους ήρωες η ελληνική τέχνη τούς αποτύπωσε σε γλυπτά και αγγεία, δίνοντας τις διαστάσεις του ηρωισµού τους».

Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από ενενήντα εξαιρετικά εκθέµατα της Αρχαϊκής, της Κλασικής και της Ελληνιστικής Περιόδου, τα οποία προέρχονται από αµερικανικές και ευρωπαϊκές συλλογές.

Στα εντυπωσιακά εκθέµατα περιλαµβάνονται ένας µελανόµορφος αµφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από τα τείχη της Τροίας (τέλη 6ου αι. π.Χ.), ένας αµφορέας µε παράσταση της απόδρασης του Οδυσσέα από την σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφηµου (510 π.Χ.), ένα µαρµάρινο ανάγλυφο µε σκηνές από τον Τρωικό Πόλεµο (1ος αι. µ.Χ.), µια κεφαλή του Ηρακλή ως νέου, χωρίς γενειάδα (1ος-2ος αι. µ.Χ.), µια µαρµάρινη κεφαλή του Πολύφηµου (1ος-2ος αι. µ.Χ.), ένα χρυσό περιδέραιο µε την προτοµή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (218-235 µ.Χ.), µια χάλκινη κορινθιακή περικεφαλαία (700-500 π.Χ.) και πολλά άλλα.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου 2011, συνοδεύεται από εικονογραφηµένο κατάλογο 328 σελίδων, την επιµέλεια του οποίου είχε η Sabine Albersmeier του Μουσείου Τεχνών Walters.

3