Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 48 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 48 ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων
προς τιµήν του Ιδρύµατος Ωνάση
Ο Μίλτος Λογιάδης, µόνιµος µαέστρος της Ορχήστρας των Χρωµάτων

Η Ορχήστρα των Χρωµάτων, θέλοντας να τιµήσει το Κοινωφελές Ίδρυµα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για την πολύτιµη υποστήριξη που της προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια, διοργάνωσε στις 25 Οκτωβρίου 2009 ένα γκαλά όπερας, µε την συµµετοχή υπότροφων καλλιτεχνών, στην Αίθουσα ∆ηµήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η συναυλία περιλάµβανε άριες και ντουέτα του Gioacchino Rossini. Συµµετείχαν οι υπότροφοι λυρικοί τραγουδιστές Ειρήνη Καράγιαννη, Μίνα Πολυχρόνου, Τάσος Αποστόλου και Βασίλης Καβάγιας, ενώ την Ορχήστρα διηύθυνε ο µόνιµος µαέστρος της και υπότροφος του Ιδρύµατος, Μίλτος Λογιάδης. Τραγούδησαν, ακόµη, η Μαρίτα Παπαρίζου και ο Νίκος Σπανός. Μέλη της Ορχήστρας των Χρωµάτων είναι και οι υπότροφοι Ηλίας Σδούκος (βιόλα) και Έντυ Καλογερόπουλος (φαγκότο). Η επιλογή των έργων που ακούστηκαν έγινε από τον  Άρη Χριστοφέλλη.

Επάνω: Ντουέτο της Ειρήνης Καράγιαννη µε τον Βασίλη Καβάγια
Κέντρο: Ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου
Κάτω: Η υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου

«Είναι σε όλους γνωστή η συµβολή του Ιδρύµατος Ωνάση στις επιστήµες, τα γράµµατα και τις τέχνες», ανέφερε στο σηµείωµά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωµάτων, συνθέτης Γιώργος Κουρουπός. «Ιδιαίτερα όσον αφορά την µουσική, το Ίδρυµα έχει προσφέρει σηµαντικές χορηγίες σε οργανισµούς και καλλιτέχνες της έντεχνης µουσικής. Παράλληλα, µε υποτροφία του Ιδρύµατος, πολλοί νέοι αλλά και καταξιωµένοι πλέον Έλληνες µουσικοί έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Ορχήστρα των Χρωµάτων έχει επίσης ιδιαίτερα ευεργετηθεί από το Ίδρυµα. Επί σειρά ετών, η σηµαντική οικονοµική στήριξη που µας παρέχει, µας επιτρέπει την επιτυχή αντιµετώπιση των διαχρονικών προβληµάτων που σχεδόν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της χώρας αντιµετωπίζουν.

»Ας είναι, λοιπόν, η αποψινή συναυλία µια δηµόσια δήλωση ευγνωµοσύνης της Ορχήστρας των Χρωµάτων προς το Κοινωφελές  Ίδρυµα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, µε την ευχή η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών του Ιδρύµατος, που σε λίγους µήνες θα εγκαινιάσει την λειτουργία της, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική σκηνή όχι µόνο του τόπου µας, αλλά και του κόσµου όλου».           

Μετά την ορχηστρική εισαγωγή του Κουρέα της Σεβίλλης, το πρόγραµµα της βραδιάς ξεκίνησε µε τον νεαρό τενόρο Βασίλη Καβάγια, ο οποίος ερµήνευσε από την όπερα Η Ιταλίδα στο Αλγέρι την άρια «Languir per una bella» του Λιντόρο, του νεαρού Ιταλού σκλάβου στο παλάτι του Αλγερινού µπέη, ο οποίος θυµάται την αγαπηµένη του Ιζαµπέλλα. Η Μαρίτα Παπαρίζου απάντησε µε την άρια της Ιζαµπέλλα από την ίδια όπερα.

Από την όπερα Σεµίραµις ήταν η επόµενη άρια της βραδιάς. Η υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου ερµήνευσε το τραγούδι της βασίλισσας «Bel raggio lusinghier», όπου η Σεµίραµις περιµένει στους βασιλικούς κήπους της Βαβυλώνας τον αγαπηµένο της αξιωµατικό Αρζάτσε.

Το ντουέτο της Σταχτοπούτας και του ∆ον Ραµίρο ερµήνευσαν στην συνέχεια η µεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και ο Βασίλης Καβάγιας. Στο τραγούδι «Tutto è deserto», ο ∆ον Ραµίρο, µεταµφιεσµένος σε υπηρέτη, αναζητεί σε όλη την χώρα την κοπέλα που θα κάνει γυναίκα του, ενώ η Αντζελίνα, η γνωστή Σταχτοπούτα, νιώθει αµέσως την αγάπη να την πληµµυρίζει µόλις ο ξένος χτυπά την πόρτα του σπιτιού της.

Το δεύτερο µέρος της συναυλίας άνοιξε ο άλτο τενόρος Νίκος Σπανός µε την άρια «Di tanti palpiti» από την όπερα Τανκρέδος. Από τον Κουρέα της Σεβίλλης, η περίφηµη άρια της Ροζίνα «Una voce poco fa», που τραγούδησε η Ειρήνη Καράγιαννη, και η άρια «La calunnia è un venticello» του κωµικού χαρακτήρα του Μπαζίλιο, την οποία ερµήνευσε ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου, ενθουσίασαν το ακροατήριο.

Το ντουέτο του Αρζάτσε και της βασίλισσας από την όπερα Σεµίραµις τραγούδησαν η Μίνα Πολυχρόνου και η Μαρίτα Παπαρίζου, ενώ η βραδιά έκλεισε µε την εισαγωγή από την Κλέφτρα Κίσσα.

Την εκδήλωση τίµησαν µε την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ιδρύµατος, Αντώνης Παπαδηµητρίου, µε την σύζυγό του Ελένη, ο επίτιµος αντιπρόεδρος του Ιδρύµατος, Παύλος Ιωαννίδης, µε την σύζυγό του Κάτια, τα µέλη του ∆.Σ. του Ιδρύµατος Παρασκευάς Ιωαννίδης και Γεώργιος Μπαµπινιώτης, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κωνσταντίνος Μπίκας, ο πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Παπαδηµητρίου, άλλα µέλη του ∆.Σ. του Ω.Κ.Κ., καθώς και µέλη του ∆.Σ. του Συνδέσµου Υποτρόφων.