recordreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 46 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 46 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΝΕΟΣ ∆ΙΣΚΟΣ
ΤΟΥ ΠΙΑΝΙΣΤΑ ΕΡΜΗ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ermis Theodorakis, Piano
Music by Greek Composers (II)
(Μουσική Εταιρεία Αθηνών, 2009)


Γράφει ο
∆ιονύσης
Μαλλούχος

Η δισκογραφική παραγωγή του Ερµή Θεοδωράκη Μουσική για πιάνο από  Έλληνες σύνθετες (ΙΙ) κυκλοφόρησε πριν από λίγους µήνες από την Μουσική Εταιρεία Αθηνών µε την οικονοµική υποστήριξη του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσµια ηχογράφηση έργων για πιάνο Ελλήνων συνθετών, τα οποία γράφτηκαν πρόσφατα ειδικά για τον Ερµή Θεοδωράκη. Ο τριαντάχρονος πιανίστας, µε πολλαπλή και ήδη σηµαντικότατη συµβολή στην διάδοση των πιο σύγχρονων τάσεων της µουσικής, αποτελεί πλέον σηµείο αναφοράς για πιανιστικά έργα που λόγω εξαιρετικής δυσκολίας έµεναν, κατά κυριολεξίαν, στην αφάνεια. Ο Θεοδωράκης επιδεικνύει σπάνια και πολύτιµα προσόντα ευκρίνειας πιανιστικού ήχου, κατανόησης ιδιαίτερα περίπλοκων µουσικών κειµένων και, κυρίως, ικανότητας σαφούς χάραξης της γραµµής της δοµής ενός έργου ― παράγοντα ο οποίος στο συγκεκριµένο είδος µουσικής αποτελεί και την λυδία λίθο της σχέσης ανάµεσα στον συνθέτη, το έργο του και την αποδοχή του από το κοινό. Παράλληλα, λειτουργεί ως πηγή έµπνευσης για αρκετούς συνθέτες, οι οποίοι γράφουν ακριβώς γιατί κάποιος ερµηνευτής στον κοντινό τους χώρο έχει την ικανότητα να µεταφέρει σωστά την σκέψη τους...

Στον συγκεκριµένο δίσκο, µε την σφραγίδα της καθαρής και πολυχρωµατικής ηχοληψίας του Θέµη Ζαφειρόπουλου, περιέχονται έργα Ελλήνων συνθετών που ανήκουν µεν σε διαφορετικές γενιές, αλλά παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο διαχείρισης του υλικού τους, πάντα µε γνώµονα τον αποδέκτη τους ― τον ερµηνευτή Ερµή Θεοδωράκη. Ο Μάριος Τσαγκάρης γράφει δύο έργα, «Ακρότητες Α΄ – Β΄», µε επίµονη χρήση των υψηλών και χαµηλών περιοχών του πιάνου αντιστοίχως· ο Γιάννης Ιωαννίδης (δάσκαλος-µέντορας του Ερµή Θεοδωράκη, ο οποίος απέκτησε δίπλωµα σύνθεσης κοντά του) συνθέτει τρία έργα: «Εµµέλεια», «Κόρδαξ», «Σίκιννις», µια αναφορά στους τύπους όρχησης του αρχαίου δράµατος· ο Μιχάλης Αδάµης παρουσιάζει το έργο «Έσω Θέα» του 2007· ο Μηνάς Μπορµπουδάκης συµµετέχει µε ένα πολύ ενδιαφέρον και απαιτητικό έργο για πιάνο και ηλεκτρονικά, «Ροαί ΙΙΙ – Dataflow»· ο Μανώλης Βλητάκης διαλέγει την δεύτερη σπουδή του για πιάνο (από έναν κύκλο µε τρεις) µε τίτλο «Blue Notes»· ο Λευτέρης Παπαδηµητρίου, στο έργο του «Άνω Λιόσια» του 2007, εξοµολογείται την «υποκειµενική εντύπωση χάους που του προκάλεσε η περιοχή αυτή της Αθήνας»· ο Γιώργος Αδάµης (γιος του Μιχάλη Αδάµη) γράφει το 2008 το πρώτο του έργο για πιάνο µε τίτλο «Μονοπολύφωνος» και ο Παναγιώτης Κόκορας ολοκληρώνει την µουσική διαδροµή του δίσκου µε το έργο «Bold Ridge Apex».

Ο δίσκος του Ερµή Θεοδωράκη είναι ένα ηχογράφηµα µε εξαιρετικό ενδιαφέρον: νέα έργα ακούγονται και δισκογραφούνται για πρώτη φορά, τυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ερµηνείας. Η παρουσίασή τους εξασφαλίζει την αποδοχή και την αφοσίωση του ακροατή, έστω και αν αυτός δεν είναι πιστός οπαδός του συγκεκριµένου τρόπου εκφοράς της µουσικής σκέψης.

 
49