Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 46 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 46 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Νέο ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση
«Εστία»
για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

Ο Αντώνης Παπαδηµητρίου και η Μαριάννα Μόσχου επέδωσαν το βραβείο «Ἑστία» στον πρόεδρο της οργάνωσης Γιατροί του Κόσµου, Νικήτα Κανάκη

Κορυφαία στιγµή της τελετής λήξης του Φόρουµ αποτέλεσε η απονοµή του ∆ιεθνούς Βραβείου Ωνάση «Ἑστία» για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στην ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσµου, για την πρωτοβουλία της «Ανοιχτό Πολυϊατρείο».

Την Εστία, αρχαία θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογένειας, επέλεξε το Ίδρυµα Ωνάση ως «πρέσβειρα» του νέου βραβείου που θέσπισε φέτος, θέλοντας να συµβολίσει το νέο σπίτι και την νέα ζωή που κτίζουν οι µετανάστες στις χώρες υποδοχής τους, καθώς και την ενσωµάτωσή τους σε αυτές. Η διεθνής αυτή διάκριση συνοδεύεται από χρηµατικό ποσό ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ και έχει στόχο την επιβράβευση µιας αξιόλογης κοινωνικής και πρωτοποριακής πρωτοβουλίας κοινωνικής ένταξης µεταναστών και ανθρώπινης ανάπτυξης.

Επάνω: Η Οργανωτική Επιτροπή σε στιγµιότυπο από την τελετή λήξης
Κέντρο: (από αριστερά)
Ο ∆. Παπαδηµητρίου, ο Κ. Γαβράς και ο P. Sutherland
Κάτω: Εκπρόσωποι µεταναστευτικών οργανώσεων από όλον τον κόσµο είχαν την ευκαιρία να µοιραστούν τις εµπειρίες τους

Το Ίδρυµα Ωνάση, θέλοντας να υπογραµµίσει ότι θα συνεχίσει και τα επόµενα χρόνια να παρακολουθεί µε ενδιαφέρον τον διάλογο γύρω από τα ζητήµατα µετανάστευσης και ανάπτυξης, καθιέρωσε το εν λόγω βραβείο για µία τριετία. Η διάκριση θα απονεµηθεί σε συνάρτηση µε τις δύο επόµενες διοργανώσεις του Παγκόσµιου Φόρουµ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη: ειδικότερα, στο Μεξικό το 2010, σε οργάνωση της Λατινικής Αµερικής, και στην Μαδρίτη το 2011, σε οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη.

Το πρόγραµµα των Γιατρών του Κόσµου επελέγη µεταξύ είκοσι επτά ανθρωπιστικών και µη κυβερνητικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα. Οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την εξαµελή Επιτροπή Απονοµής του Βραβείου «Ἑστία», η οποία αποτελείτο από Έλληνες και ξένους ακαδηµαϊκούς, καθώς και µέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, µε πρόεδρο (χωρίς ψήφο) την γραµµατέα του ∆.Σ. του Ιδρύµατος Ωνάση, Μαριάννα Μόσχου. Στην συνέχεια, οι πέντε επικρατέστερες συµµετοχές βαθµολογήθηκαν από είκοσι µέλη της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής του Φόρουµ της Κοινωνίας των Πολιτών 2009.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Απονοµής του Βραβείου, Μαριάννα Μόσχου, δήλωσε σχετικά: «Είχαµε πολύ αξιόλογες συµµετοχές και το έργο της βαθµολόγησης ήταν πράγµατι δύσκολο. Μας τιµά που ενισχύουµε την αποτελεσµατικότητα ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες φέτος προήλθαν από την Ελλάδα, του χρόνου θα προέρχονται από την Λατινική Αµερική και το 2011 από την Ευρώπη».

«Είµαστε ευτυχείς που το φετινό βραβείο απονέµεται σε µια οργάνωση διεθνούς αναγνωρισιµότητας, αλλά και περήφανοι που µε το βραβείο ‘‘Ἑστία’’ θα µπορέσουµε να συµβάλουµε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολύτιµου έργου της», επεσήµανε κατά την τελετή απονοµής ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Ωνάση, Αντώνης Παπαδηµητρίου.

Το πρόγραµµα «Ανοιχτό Πολυϊατρείο» των Γιατρών του Κόσµου προσφέρει δωρεάν ιατρική και φαρµακευτική περίθαλψη, καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σε οµάδες µεταναστών µε περιορισµένη ή µηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το δυναµικό της οργάνωσης Γιατροί του Κόσµου απαρτίζεται από εθελοντές ειδικευµένους ιατρούς, νοσοκόµους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, Έλληνες και αλλοδαπούς, µε την βοήθεια των οποίων, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έχουν λάβει ιατροφαρµακευτική περίθαλψη περισσότεροι από 150.000 ασθενείς µετανάστες από αφρικανικές χώρες, το Ιράκ, το Μπανγκλαντές, το Ιράν, την Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Αλβανία στις πολυκλινικές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων.

Με αυτή την πρωτοβουλία του, το Ίδρυµα Ωνάση επιβεβαιώνει το αµείωτο ενδιαφέρον και την ισχυρή δέσµευσή του στην ζωτικής σηµασίας κοινωνική πρόκληση που αφορά την µετανάστευση.

28-29