Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 46 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 46 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Τραγουδώντας
τις δύο πλευρές
του Αιγαίου
Γνωστές µελωδίες και ξεχασµένες εκτελέσεις τραγουδιών από την Μικρά Ασία και από αιγαιοπελαγίτικα νησιά περιλάµβανε το πρόγραµµα της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη
Ο Νίκος Χαλδαιάκης διαγράφει λαµπρή πορεία στον χώρο της παραδοσιακής µουσικής

Την µουσική παράσταση «Τραγούδια από την Μικρά Ασία και τα νησιά του Αιγαίου», µε τον Νίκο Χαλδαιάκη, διοργάνωσε τον περασµένο Ιούνιο ο Σύνδεσµος Υποτρό-φων στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Η νεαρή Ασπασία Στρατηγού ήταν η «έκπληξη» της βραδιάς

Ήταν µια περιήγηση στις µουσικές µνήµες του ελληνισµού και της λαϊκής µας παράδοσης, µε τραγούδια για την καθηµερινή ζωή, τον έρωτα, τον θάνατο, την ξενιτιά και το γλέντι. Το πρόγραµµα περιλάµβανε γνωστές µελωδίες, αλλά και παλιές ξεχασµένες εκτελέσεις, από την Κωνσταντινούπολη έως την Σµύρνη και από τα ∆ωδεκάνησα έως το Βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες.

Συνοδοιπόροι στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά, ικανοί µουσικοί της νεότερης γενιάς ―ο Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), ο Μάριος Παπαδέας (σαντούρι/τραγούδι), ο Ανδρέας Παππάς (κρουστά), ο Κωνσταντίνος Σιδερής (λαούτο) και ο Κωνσταντίνος Τσεκούρας (κιθάρα)― οι οποίοι φανέρωσαν την δεξιοτεχνία τους στα ταξίµια και τα οργανικά µέρη.

Παραδοσιακοί χοροί ολοκλήρωσαν το πρόγραµµα της εκδήλωσης

Πρόσθετη «αξία» της εκδήλωσης ήταν η νεαρή Ασπασία Στρατηγού στο τραγούδι, η οποία ερµήνευσε µε αυθεντικότητα και δροσιά αγαπηµένους σκοπούς του Αιγαίου και των χαµένων πατρίδων. Κορύφωση της βραδιάς, τα χορευτικά αποσπάσµατα από την Μικρά Ασία («Ολµάζ», «Άιντε Ώπλες» και «Βαρύς καρσιλαµάς») και από το Αιγαίο («Πάτηµα Λήµνου», «Ξύλα» και «Ικαριώτικος»), µε ερµηνευτές την Χριστίνα Αλεξανδροπούλου, την Φυλλιώ Γιαννακού, την Νίκη Καπέλα, την Μαρία Καραγκιόζη, τον Θανάση Λάκκα, τον Χρήστο Μεγαδούκα, τον Μαρίνο Ρουµελιώτη, τον ∆ηµήτρη Σινάνογλου, την Αθηνά Τασούλα και τον Γιώργο Φούτζουλα. Με το κέφι, την δεξιοτεχνία και τα νιάτα τους, οι χορευτές ξεσήκωσαν το πολυπληθές κοινό, που τους καταχειροκρότησε.

Ο Μάριος Παπαδέας στο σαντούρι και ο Σωτήρης Μαργώνης στο βιολί

Γεννηµένος στην Αίγινα, ο Νίκος Χαλδαιάκης δεν µπορούσε να µην συµπεριλάβει στο πρόγραµµα τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του: το αιγινίτικο νανούρισµα «Κοιµήσου, χαϊδεµένο µου» και το παραδοσιακό «Μαύρο γεµενί». Από την Αστυπάλαια, το αργό παραδοσιακό τραγούδι σε τετράσηµο ρυθµό «Τούρνα» συνταιριάστηκε µε τον αργό σκοπό του «Σαν ποθάνω» από την Πλαγιά Πλωµαρίου της Λέσβου. Ολόκληρο το Αιγαίο αντιπροσώπευσε ο «Μπάλος Μαστίχα», ειδικότερα την Κόρωνο της Νάξου ο «Βοθροιάτικος Μπάλος», ενώ η «Γιαλίτισσα» µας µετέφερε νοερά στην πανέµορφη Αµοργό. Το δωδεκανησιακό τραγούδι «Κουκουµάς» της Σύµης καταγράφει το οµώνυµο αρχαίο έθιµο, που αναβίωναν στις 2 Μαΐου ανύπαντροι νέοι και νέες.

Ωστόσο, τα τραγούδια της Μικράς Ασίας ήταν εκείνα που κυριάρχησαν στο πρόγραµµα της µουσικής βραδιάς του Συνδέσµου Υποτρόφων.

Επάνω: Ο Νίκος Χαλδαιάκης δέχεται τα συγχαρητήρια του προέδρου του Ιδρύµατος
Κέντρο: Ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος ∆εληβορριάς, και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύµατος Ωνάση, Γιάννης Ιωαννίδης, µε την σύζυγό του Φίλω τίµησαν µε την παρουσία τους την εκδήλωση
Κάτω: Ο πρόεδρος του Συνδέσµου, Παναγιώτης Αλεξάκης, µε τον πρόεδρο του Ιδρύµατος, Αντώνη Παπαδηµητρίου

Ο Νίκος Χαλδαιάκης και οι µουσικοί του παρουσίασαν σκοπούς, περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς, από την Ανατολική Θράκη, όπως το οργανικό «Σηλυβριανό», από την περιοχή της Κάτω Παναγιάς· το σεβνταλίδικο καθιστικό τραγούδι «Τα παλαιά µου βάσανα» σε αργό τετράσηµο ρυθµό· το «Μήλο µου και µανταρίνι», παραδοσιακό τραγούδι από την Μικρά Ασία· τον «Αϊδίνικο καρσιλαµά» σε ρυθµό 9/8 από το Αϊδίνι· το «Μελαχρινό µου πρόσωπο», συρτό και µπάλο από την περιοχή της Ερυθραίας· τον ατρόµητο «Τσακιτζή» ―λαϊκό ήρωα της Ανατολίας των αρχών του 20ού αιώνα―  από την Ερυθραία και τον νοµό Αϊδινίου· το τραγούδι σε 9/8 από το Ρεΐς Ντερέ, «Από τον Πουνέντη», που απαντάται και στην  Ίµβρο.

Την Κωνσταντινούπολη αντιπροσώπευσαν το «Μια µαύρη πέτρα του γιαλού», παραδοσιακό τραγούδι από τα Βουρλά και την Τρωάδα, και το «Έναν καιρό επήγαινα», σε συρτό ρυθµό, από την Πόλη και την περιοχή της Προποντίδας.

Τελευταία και κυριότερη, η οµάδα τραγουδιών της Σµύρνης κυριάρχησε στο πρόγραµµα της βραδιάς. Ακούστηκαν τα αστικά τραγούδια «Σµύρνη µε τα περίχωρα», «Μαρίτσα» και «Θάλασσα λεβεντοπνίχτρα», καθώς και το τραγούδι σε συρτό ρυθµό «Από ξένο τόπο», από την περιοχή της Σµύρνης και του Βορείου Αιγαίου (Χίος-Μυτιλήνη).

Ο Νίκος Χαλδαιάκης σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» υπό την διδασκαλία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, από όπου και αποφοίτησε µε γενικό βαθµό «Άριστα». Έχει συνεργαστεί, µεταξύ άλλων, µε τον ∆ιονύση Σαββόπουλο στην θεατρική παράσταση Φάλσταφ, µε τον Κώστα Φέρρη στην µουσική παράσταση Καφέ Αµάν, µε την Μέµη Σπυράτου στην µουσικοθεατρική παράσταση Καραγκιόζης Μιούζικαλ, µε τον Λάµπρο Λιάβα στην συναυλία Μουσική στους αιώνες – ∆ύο χιλιετίες ελληνικής µουσικής και στο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής στην Νέα Υόρκη. Έχει παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκποµπές, στην διοργάνωση µουσικών παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στον κινηµατογράφο. ∆ιδάσκει το µάθηµα του Παραδοσιακού Τραγουδιού στο Κέντρο Εθνοµουσικολογίας του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων. Έχει επίσης εκδώσει και επιµεληθεί τον προσωπικό δίσκο Φως εξ αγίων θέρους και έχει συµµετάσχει στην δισκογραφική δουλειά του Χρίστου Τσιαµούλη ∆ωδεκάορτο και στο Ρεµπέτικο Μυστήριο της Θέσιας Παναγιώτου. Υπό έκδοση βρίσκεται ο προσωπικός του δίσκος µε τραγούδια από την Αίγινα και την Μυτιλήνη.

14-16