bookreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 46 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 46 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Pantelis Golitsis, Les Commentaires de Simplicius et de Jean Philopon à la Physique d’Aristote: Tradition et Innovation.Commentaria in Aristotelem Graeca et Byzantina. Quellen und Studien Bd. 3, Βερολίνο/Νέα Υόρκη: εκδ. Walter de Gruyter, 2008, σελ. ix+306.
ISBN: 978-3-11-019541-5
Η µονογραφία, αναθεωρηµένη εκδοχή του πρώτου µέρους της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού, επιχειρεί να αναδείξει τον φιλοσοφικό προσανατολισµό που προσλαµβάνει η ἐξήγησις κατά την όψιµη αρχαιότητα µέσα από την διεξοδική µελέτη των παρεκβάσεων, µε τις οποίες εµπλουτίζουν τον υποµνηµατισµό των Φυσικών του Αριστοτέλη ο εθνικός Σιµπλίκιος (περ. 485-545) και ο χριστιανός Ιωάννης Φιλόπονος (περ. 485-570). Ο Παντελής Γκολίτσης αναφέρεται αρχικά στον ιδιαίτερο τρόπο µε τον οποίο καθένας από τους δύο εξηγητές αντιδρά έναντι της παράδοσης του υποµνηµατισµού που του κληροδοτήθηκε, για να επικεντρωθεί ακολούθως στην πρακτική των παρεκβάσεων που και οι δύο χρησιµοποιούν στα υποµνήµατά τους, µέσω των οποίων διατυπώνονται σκέψεις που υπηρετούν, από διαφορετικούς δρόµους, την διανοητική όσµωση του φθίνοντος παγανισµού µε τον σταθερά ανερχόµενο χριστιανισµό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράρτηµα, στο οποίο ο συγγραφέας σχολιάζει τις επιµέρους παρεκβάσεις, ενώ τα ευρετήρια εννοιών, ονοµάτων και χωρίων καθιστούν την µελέτη ιδιαίτερα εύχρηστη. Το βιβλίο εκδόθηκε µε χορηγία του Ιδρύµατος Ωνάση ―στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράµµατος Χορηγιών και Ενισχύσεων προς τα µέλη του Συνδέσµου Υποτρόφων― και έλαβε το 2009 το βραβείο Zographos της Association des Études Grecques του Παρισιού.
Πήτερ Μάκριτζ, Εκµαγεία της ποίησης: Σολωµός, Καβάφης, Σεφέρης, Αθήνα: εκδ. Εστία, 2008, σελ. 431.
ISBN: 978-960-05-1394-3
Εκλαµβάνοντας την ποίηση ως «αίνιγµα», ως «απόθεµα κρυφής γνώσης» που αντιστέκεται στην ερµηνεία, ο διαπρεπής νεοελληνιστής και γλωσσολόγος Peter Mackridge, οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, προσφέρει στον παρόντα τόµο των συµµείκτων του δεκατρία εκµαγεία της ποίησης του Σολωµού, του Καβάφη και του Σεφέρη, σµιλεµένα σύµφωνα µε την λοξή µατιά του ξένου ερευνητή. Στόχος του, µεταξύ άλλων, να αναδείξει πτυχές των κειµένων τους που φαντάζουν αυτονόητες στον εντόπιο αναγνώστη και, ίσως γι’ αυτό, λιγότερο δελεαστικές για τον εγχώριο µελετητή του έργου τους. Παρά τους ενδοιασµούς του για τα διανοητικά άλµατα της θεωρίας της λογοτεχνίας, δεν διστάζει να οµολογήσει τις οφειλές του στην αφηγηµατική τυπολογία του Gérard Genette, στον ρωσικό φορµαλισµό και την µετεξέλιξή του στον στοχασµό του Roman Jakobson, αλλά και στις περί διαλογικότητας θέσεις του Mikhail Bakhtine. Προϊόν ενός γοητευτικού αµαλγάµατος γλωσσολογίας και κειµενοκεντρικών, πρωτίστως, προσεγγίσεων του λογοτεχνικού κειµένου, οι επιµέρους µελέτες του τόµου ανιχνεύουν τους µηχανισµούς σηµασιοδότησης του ποιήµατος ως λόγου καταρχήν δραστικού, δυνάµει διαφορετικού σε κάθε ανάγνωσή του.

Επιμέλεια: Τιτίκα Καραβία
 
48