Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 44 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ο χορός αφηγείται
Πρωτοποριακή ηµερίδα
για τον χορό και την αφηγηµατικότητα
στο Πανεπιστήµιο Πατρών


Επάνω: Γενική άποψη του αµφιθεάτρου του Πανεπιστηµίου Πατρών, όπου πραγµατοποιήθηκε η ηµερίδα µε θέµα «Χορός και Αφηγηµατικότητα»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου στο Πανεπιστήµιο Πατρών η ηµερίδα «Χορός και Αφηγηµατικότητα», την οποία διοργάνωσε η χορολόγος Κάτια Σαβράµη, λέκτορας του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πατρών και µέλος του Συνδέσµου. Η διεθνής αυτή συνάντηση σηµαντικών προσωπικοτήτων του έντεχνου χορού, τόσο χορογράφων όσο και θεωρητικών, πραγµατοποιήθηκε µε την χορηγία του Ιδρύµατος Ωνάση στο πλαίσιο των επιστηµονικών συνεδρίων που οργανώνει το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου.

Η ηµερίδα είχε στόχο να αναδείξει την πολυµορφία της χορευτικής αφηγηµατικότητας µέσω θεωρητικών διαλέξεων και οπτικοποιηµένων αναπαραστάσεων, είτε µε προβολές είτε ζωντανά. Ο προβληµατισµός γύρω από την αφηγηµατικότητα βρίσκεται πάντοτε στην αιχµή της έρευνας στον χώρο των θεωρητικών σπουδών και προσφέρει ένα γόνιµο έδαφος διαλόγου και εις βάθος ανάλυσης σε ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειµένων.

Επάνω: Η κριτικός χορού και καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης Deborah Jowitt
Κέντρο: Στιγµιότυπο από το δρώµενο Αποµεσήµερο και ακόµα εδώ
Κάτω: Η διοργανώτρια της ηµερίδας, Κάτια Σαβράµη, µε δύο από τους χορευτές που συµµετείχαν στην διοργάνωση

Όπως σηµειώνει η Κάτια Σαβράµη στο έντυπο πρόγραµµα της εκδήλωσης, «σε συνάρτηση µε την σύγχρονη αφηγηµατική θεωρία, στον έντεχνο χορό, ο όρος αφηγηµατικότητα έχει διττό περιεχόµενο. Χρησιµοποιείται για να δηλώσει τόσο το σύνολο των χαρακτηριστικών που διακρίνουν µια χορογραφία αφηγηµατικού τύπου από µια µη αφηγηµατικού όσο και τον βαθµό στον οποίο µια χορογραφία πραγµατώνεται ως αφήγηµα. Στην πρώτη περίπτωση, η έµφαση δίνεται σε επιµέρους στοιχεία και τεχνικές, µε περισσότερο ή λιγότερο προβεβληµένη παρουσία, τα οποία εξασφαλίζουν στην χορογραφία την ιδιότητα του αφηγήµατος. Στην δεύτερη, η έµφαση µετατοπίζεται από τα επιµέρους στο όλον: σηµασία έχει πλέον πόσο η ίδια η χορογραφία προβάλλει τα εν λόγω στοιχεία και επιτρέπει στον θεατή να αντιληφθεί την εγγενή της αφηγηµατικότητα».

Συµµετείχαν µε ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ανακοινώσεις, ο Pete Brooks, καθηγητής του Central Saint Martin’s College of Art and Design του Λονδίνου, η  Αθηνά Βάχλα, µέλος του Συνδέσµου και γνωστή χορογράφος, που επίσης ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, η Βάσω Μπαρµπούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, η Deborah Jowitt, καθηγήτρια του Tisch School of Arts του Πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης και αρθρογράφος της Village Voice, η Πορτορικανή θεωρητικός και χορογράφος Ana Sanchez-Colberg, που διδάσκει σε σηµαντικά ευρωπαϊκά πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, η διοργανώτρια Κάτια Σαβράµη, η κορυφαία Σουηδή χορογράφος, συγγραφέας και θεωρητικός Efva Lilja, αντιπρύτανης του Πανεπιστηµιακού Κολλεγίου Χορού της Στοκχόλµης, και η εξέχουσα χορογράφος του αρχαίου δράµατος  Έρση Πήττα. Ακολούθησε χορευτική παράσταση µε τους φοιτητές του τµήµατος, ένα δρώµενο διαµορφωµένο ειδικά για τους χώρους του Πανεπιστηµίου, µε τίτλο Αποµεσήµερο και ακόµα εδώ, το οποίο χορογράφησε µε εξαιρετική ευαισθησία η Μαρίζα Βινιεράτου, καθηγήτρια χορογραφίας της Κρατικής Σχολής Χορού.

Η ηµερίδα ήταν η πρώτη επιστηµονική συνάντηση για τον έντεχνο χορό που έγινε σε ελληνικό πανεπιστήµιο, έναν κλάδο που παρουσιάζει αξιοσηµείωτη δυναµικότητα στην χώρα µας σήµερα. Συµµετείχαν 250 σύνεδροι, άνθρωποι του χορού και των παραστατικών τεχνών οι περισσότεροι, θεωρητικοί και καλλιτέχνες, ακαδηµαϊκοί δάσκαλοι αλλά και πολλοί φοιτητές. Έλαβαν όλοι µέρος σε µια γόνιµη συζήτηση γύρω από σηµαντικά ερωτήµατα που τέθηκαν από τους οµιλητές: Με ποιον τρόπο το σώµα του χορευτή συµβάλλει στην αφηγηµατικότητα της χορογραφίας; Πόσο µεταβάλλεται η σηµασιοδότησή της στο πλαίσιο συγκεκριµένων αφηγηµατικών τρόπων; Κατά πόσον ποικίλλει ανάλογα µε την εποχή και µε το είδος; Χώρος αδιαβάθµητος που θα έπρεπε σύντοµα να βρει µια σωστά οριοθετηµένη θέση στο ελληνικό πανεπιστήµιο, ο χορός έχει πολλά ακόµη να δώσει τόσο σε αισθητικό και πολιτιστικό επίπεδο όσο όµως και στο ευρύτερο θεωρητικό πεδίο. Η πρωτοβουλία του Πανεπιστηµίου Πατρών και του Ιδρύµατος Ωνάση αποτελεί σηµείο θετικών εξελίξεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ.Θ.Κ.

26-27