Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 44 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση
για την Προστασία
του Περιβάλλοντος
σε συνεργασία µε την
Πόλη του Αµβούργου
Η καθέλκυση του TINA ONASSIS στις 25/7/1953 στα ναυπηγεία του Αµβούργου
Ένα νέο διεθνές βραβείο, το Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος, θεσπίστηκε από το Ίδρυµα Ωνάση σε συνεργασία µε την πόλη του Αµβούργου. Την καθιέρωση της υψηλής αυτής διάκρισης ανακοίνωσαν στις 28 Μαΐου 2009 στο ∆ηµαρχείο του Αµβούργου ο δήµαρχος της πόλης Ole von Beust, η γερουσιαστής Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της πόλης του Αµβούργου Anja Hajduk και ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Ωνάση Αντώνης Παπαδηµητρίου.

Το βραβείο θα απονέµεται κάθε δύο χρόνια, συνοδευόµενο από χρηµατικό έπαθλο ύψους 250.000 ευρώ, σε πρόσωπα ή φορείς που έχουν προσφέρει εξαιρετικό επιστηµονικό έργο για την επίλυση προβληµάτων προστασίας περιβάλλοντος και ανάπτυξης, συµπεριλαµβανοµένης της συντηρητικής χρήσης ενέργειας. Το βραβείο θα αναγνωρίζει είτε εξαιρετικά επιτεύγµατα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε ελπιδοφόρα επιστηµονικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειµένου, µε το χρηµατικό έπαθλο, να διασφαλίζεται η επιτυχής ολοκλήρωσή τους. Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται µόνο στον χώρο της πολιτικής, καθώς και καθαρώς πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν θα εξετάζονται, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιστηµονικά έργα ευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Ο δήµαρχος της πόλης του Αµβούργου Ole von Beust δήλωσε: «Οι προσπάθειές µας για την προστασία του κλίµατος, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται και από άλλες χώρες. Για πρώτη φορά, βλέπουµε ένα τόσο σηµαντικό διεθνές βραβείο, όπως το Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος, να θεσπίζεται στο Αµβούργο».

Η ∆ιεθνής Επιτροπή του Βραβείου, υπό την προεδρία της γερουσιαστoύ Anja Hajduk και του προέδρου του Ιδρύµατος Ωνάση Αντώνη Παπαδηµητρίου, αποτελείται από προσωπικότητες και επιστήµονες διεθνούς εµβέλειας και αναγνώρισης, όπως ο Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής στην Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ, ο Μιχάλης Σκούλλος, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χηµείας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, ο Mojib Latif, καθηγητής στο Ινστιτούτο Leibniz Θαλάσσιων Επιστηµών, η Christine von Weizsäcker, βιολόγος, ο Michael Otto, πρόεδρος της Greenpeace Γερµανίας, και η Christiane Grefe, δηµοσιογράφος της εφηµερίδας Die Zeit.

«Εν όψει των µεγάλων προκλήσεων των κλιµατικών αλλαγών και της περιβαλλοντικής πολιτικής, το Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος θεσπίζεται την κατάλληλη στιγµή», σηµείωσε η γερουσιαστής Anja Hajduk, «αφού στοχεύει στην δηµοσιοποίηση σηµαντικών ερευνητικών έργων και προγραµµάτων τα οποία εφαρµόζονται σε αυτόν τον τοµέα, καθώς και στην παρουσίαση λύσεων. Το νέο, περιβαλλοντικό βραβείο θα προβάλει ακόµη περισσότερο την δραστηριοποίηση του Αµβούργου για την προστασία του κλίµατος και του περιβάλλοντος».

Επάνω: Ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Ωνάση µε τον δήµαρχο του Αµβούργου κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ∆ηµαρχείο του Αµβούργου
Κάτω¨Από αριστερά, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Γερµανία, Αναστάσιος Κριεκούκης, ο Αντώνης Παπαδηµητρίου, ο δήµαρχος της πόλης του Αµβούργου, Ole von Beust, η γερουσιαστής Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της πόλης του Αµβούργου, Anja Hajduk, και η εκπρόσωπος της γερουσίας του Αµβούργου, Kristin Breuer

Ο Αντώνης Παπαδηµητρίου σχολίασε: «Το Ίδρυµα Ωνάση και η πόλη του Αµβούργου έχουν έναν ιδιαίτερο δεσµό, που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης ανέπτυσσε την ναυτιλιακή επιχειρηµατική του δραστηριότητα. Μεταξύ των καινοτόµων πρωτοβουλιών του, εκείνη την εποχή, ήταν η παραγγελία κατασκευής µιας σειράς δεξαµενόπλοιων στα ναυπηγεία της Γερµανίας, η οποία προσέφερε στην τοπική βιοµηχανία µια σηµαντική ευκαιρία για αναγέννηση και ανάπτυξη. Στην σηµερινή εποχή, το Ίδρυµα Ωνάση και η πόλη του Αµβούργου έχουν ως κοινή προτεραιότητα τα ζητήµατα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Για τους λόγους αυτούς, εξετάζαµε από καιρό την συνεργασία µας µε το Αµβούργο, µε αντικείµενο την απονοµή του Βραβείου Αριστοτέλη Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Αυτό που τελικά µας έπεισε ήταν οι σηµαντικές προσπάθειες της πόλης να ενώσει την αστική ανάπτυξη µε την προστασία του περιβάλλοντος. Το Βραβείο µας πραγµατικά φιλοξενείται στην κατάλληλη πόλη».

Το πρώτο Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος θα απονεµηθεί το φθινόπωρο του 2010.

Υπενθυµίζεται ότι η πόλη του Αµβούργου, η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Γερµανίας, µε πληθυσµό περίπου 1,8 εκατοµµυρίων κατοίκων, κέρδισε τον τιµητικό τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2011. Έχει θέσει ως στόχο την µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2020 και κατά 80% έως το 2050, ενώ επίσης υποστηρίζει ένα εξαιρετικό δίκτυο µέσων µαζικής µεταφοράς.

16-17