Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 44 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Η τελετή απονοµής του πρώτου
∆ιεθνούς Βραβείου Ωνάση
για τα Χρηµατοοικονοµικά
Ο λόρδος Geoffrey Howe απονέµει το πρώτο ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηµατοοικονοµικά στον οικονοµολόγο Eugene Fama

Στην µεσαιωνική αίθουσα του Guildhall στο Σίτυ του Λονδίνου πραγµατοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2009, µε κάθε επισηµότητα και µε την τήρηση του παραδοσιακού εθιµοτυπικού, η τελετή απονοµής του πρώτου ∆ιεθνούς Βραβείου Ωνάση για τα Χρηµατοοικονοµικά στον Αµερικανό καθηγητή Οικονοµικών του Πανεπιστηµίου του Σικάγου Eugene Fama.

Το βραβείο απένειµε στον καθηγητή Fama ο λόρδος Geoffrey Howe, τέως υπουργός Οικονοµικών και Εξωτερικών της Βρετανίας, ενώπιον εκπροσώπων ευρωπαϊκών και αµερικανικών πανεπιστηµίων, Ελλήνων και Βρετανών επιχειρηµατικών παραγόντων, πολιτικών προσωπικοτήτων και δηµοσιογράφων.

Η τελετή ξεκίνησε µε τον χαιρετισµό του καθηγητή Malcolm Gillies, προέδρου και αντιπρύτανη του Πανεπιστηµίου Σίτυ, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία του Ιδρύµατος Ωνάση, του Cass Business School και της επιτροπής βράβευσης για την επιλογή του καθηγητή Fama. Ο τοποτηρητής του Σίτυ του Λονδίνου σερ Michael Savory επεσήµανε ότι η τελετή βράβευσης έγινε στο ιστορικό Guildhall, που αποτελεί τον οίκο της ∆ηµοκρατίας και της Ελευθερίας στο Λονδίνο: «Το Πανεπιστήµιο του Σίτυ, το Cass Business School αλλά και το Σίτυ, υπηρετώντας τις ίδιες αρχές µε τον Αριστοτέλη Ωνάση ―έναν µύθο στην οικονοµία, στο εµπόριο και στην ναυτιλία― δέχονται µε ευγνωµοσύνη την προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύµατος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, εδώ στο Σίτυ, που αποτελεί την καρδιά της παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής αγοράς. Ειδικά την εποχή αυτή, κατά την οποία ολόκληρος ο κόσµος δοκιµάζεται από µια µεγάλη οικονοµική κρίση, οι ενέργειες αυτού του είδους µάς γεµίζουν µε αισιοδοξία. Περνούν το µήνυµα στις δοκιµαζόµενες κοινωνίες ότι η επιστηµονική έρευνα έχει στόχο να στηρίξει όχι µόνον τον άνθρωπο αλλά και τις πολιτικές δυνάµεις που λαµβάνουν τις αποφάσεις. Η ακαδηµαϊκή έρευνα», κατέληξε ο σερ Savory, «οφείλει να συνεισφέρει αποτελεσµατικά στην επίλυση των προβληµάτων, ώστε να αντιµετωπίζουµε µε αισιοδοξία το µέλλον».

Ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Ωνάση, Αντώνης Παπαδηµητρίου, αναφέρθηκε ακολούθως στην ιστορία του Ιδρύµατος και του Αριστοτέλη Ωνάση, τονίζοντας ότι κύρια επιθυµία του διαθέτη ήταν να υπηρετήσει την κοινωφέλεια σε τοµείς στους οποίους άλλοι οργανισµοί, κρατικοί και µη, δεν µπορούν ή δεν διαθέτουν τα µέσα να ανταποκριθούν. «Ο Ωνάσης, στην διαθήκη του, εξέφρασε την βούλησή του, τα Βραβεία Ωνάση να έχουν διεθνή χαρακτήρα και να αποκτήσουν κύρος ανάλογο µε τα Βραβεία Νόµπελ. Για αυτό βραβεύονται επιστήµονες οι οποίοι δεν βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους, αλλά σε ένα στάδιο όπου η έρευνά τους χρειάζεται ενίσχυση και απαιτεί διεθνή αναγνώριση. Το ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση που απονεµήθηκε στον καθηγητή Fama πληροί ακριβώς αυτούς τους όρους. Το ίδιο σκεπτικό θα ισχύσει και για τα άλλα τρία βραβεία που έχουν ήδη θεσπιστεί σε συνεργασία µε ιδρύµατα παγκόσµιας πνευµατικής εµβέλειας, δηλαδή της Νοµικής Επιστήµης, της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας, καθώς και του Περιβάλλοντος».

Ο Αντώνης Παπαδηµητρίου εκφωνεί λόγο κατά την διάρκεια της επίσηµης τελετής απονοµής του βραβείου

Ο καθηγητής Κώστας Γραµµένος, εισηγητής του βραβείου, εκφωνώντας τον έπαινο του τιµώµενου, είπε ότι ο καθηγητής Fama θεωρείται ο πατέρας των εµπειρικών χρηµατοοικονοµικών, διότι επινόησε το µοντέλο της αποτελεσµατικής αγοράς, το οποίο βασίζεται στην προϋπόθεση ότι λειτουργεί η απόλυτη πληροφόρηση στις χρηµατιστηριακές αγορές. Επικεντρώνει το µεγαλύτερο µέρος της έρευνάς του στην σχέση κινδύνου και απόδοσης των επενδύσεων και στις επιπτώσεις της σχέσης αυτής στην διαχείριση των χαρτοφυλακίων. «Η συµβολή του καθηγητή Fama στο πεδίο των εµπειρικών χρηµατοοικονοµικών», εξήγησε ο καθηγητής Γραµµένος, «συνετέλεσε ουσιαστικά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης για τα αίτια των διακυµάνσεων των χρηµατιστηριακών αγορών. Οι επιστηµονικές παραποµπές στο έργο του, στο γνωστικό πεδίο των χρηµατοοικονοµικών σπουδών, ανέρχονται σε µερικές χιλιάδες. Το µοντέλο της αποτελεσµατικής αγοράς διδάσκεται σε όλες τις οικονοµικές σχολές του κόσµου. ∆ικαίως, λοιπόν, του απονέµεται το πρώτο ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση».

Την επιτροπή βράβευσης αποτέλεσαν ο Αντώνης Παπαδηµητρίου, ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης, καθηγητής χρηµατοοικονοµικών του Πανεπιστηµίου του Σικάγου, ο Charles Goodhart, οµότιµος καθηγητής της Οικονοµικής Σχολής του Λονδίνου, ο Robert Merton, καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Χάρβαρντ (Βραβείο Νόµπελ Οικονοµικών 1997), ο Myron Scholes, καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Στάνφορντ (Βραβείο Νόµπελ Οικονοµικών 1997), και ο Κώστας Γραµµένος, καθηγητής και ιδρυτής του Κέντρου Ναυτιλίας, Εµπορίου και Χρηµατοοικονοµικών στο Cass Business School. Η διαδικασία επιλογής του βραβευθέντος ήταν µακρά και έγινε κατόπιν προτάσεων πενήντα επώνυµων πανεπιστηµιακών από τον χώρο των χρηµατοοικονοµικών, οι οποίοι τεκµηριωµένα προέκριναν τον Eugene Fama για την βράβευση.

Ο καθηγητής Fama, ευχαριστώντας το Ίδρυµα Ωνάση και το Cass Business School, δήλωσε ότι θεωρεί εξαιρετική τιµή το γεγονός ότι τον επέλεξαν οµότιµοί του για ένα τόσο σηµαντικό βραβείο. ∆ήλωσε επίσης στους δηµοσιογράφους ότι το ποσό των 250.000 δολαρίων Η.Π.Α. που συνοδεύει το ∆ιεθνές Βραβείο Ωνάση θα διατεθεί στο Τµήµα Επιχειρηµατικών Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστηµίου του Σικάγου, στο οποίο και υπηρετεί, µε σκοπό να ενισχυθεί το ερευνητικό του έργο.

14-15