Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 44 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Στο Λυκαυγές της Άνοιξης
Το µουσικό σχήµα Εν Χορδαίς στην σκηνή του αµφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς

Επάνω: Επίσηµοι προσκεκληµένοι στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου της συναυλίας
Κάτω: Ο πρόεδρος του Ιδρύµατος µε τους καλλιτέχνες Carole Lahoud και Κυριάκο Καλαϊτζίδη

Στις µέρες µας τείνουµε λανθασµένα να ταυτίζουµε τον αραβικό κόσµο αποκλειστικά και µόνο µε το Ισλάµ, ενώ πρόκειται για σαφώς ευρύτερο χώρο, σηµαντικό κοµµάτι του οποίου είναι οι Άραβες χριστιανοί, κόπτες, µαρωνίτες, ιακωβίτες και άλλοι.

Η πλούσια µουσική παράδοση που µοιράζονται ο ελληνικός και ο αραβικός χριστιανικός κόσµος καθώς και η σύγχρονη µουσικοποιητική δηµιουργία που πηγάζει από την παράδοση αυτήν αναδείχθηκαν µέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία που οργάνωσε ο Σύνδεσµος Υποτρόφων µε το µουσικό σχήµα Εν Χορδαίς και την Λιβανέζα ψάλτρια της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Βηρυτού Carole Lahoud στο Μουσείο Μπενάκη στις 11 Απριλίου 2009.

Το πρόγραµµα της συναυλίας µε τίτλο «Στο Λυκαυγές της Άνοιξης» περιλάµβανε ύµνους και τραγούδια από την µουσική παράδοση των χριστιανών του Λιβάνου και της Συρίας, θρηνητικά τραγούδια από την δηµώδη ελληνική παράδοση, λόγια µουσική της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το έργο «Προσµονή» του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, εµπνευσµένο από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το οποίο παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο οµώνυµο θεατρικό αναλόγιο του 1996.

Από επάνω αριστερά: Ο ∆ρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι), η Λιβανέζα ψάλτρια Carole Lahoud, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι), ο Κυριάκος Πετράς (βιολί), ο Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), ο Βασίλης Τζωρτζίνης (κοντραµπάσο) και ο Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά)

Είναι η δεύτερη φορά που ο Σύνδεσµος φιλοξενεί το µοναδικό αυτό σύνολο, το οποίο απαρτίζεται από τους µουσικούς: Κυριάκο Πετρά (βιολί), Κυριάκο Καλαϊτζίδη (ούτι), Άλκη Ζοπόγλου (κανονάκι), ∆ρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι), Βασίλη Τζωρτζίνη (κοντραµπάσο), Πέτρο Παπαγεωργίου (κρουστά) και Ηλία Ανδρεουλάκη (πολίτικη και κρητική λύρα). Τα µέλη και οι φίλοι του Συνδέσµου είχαν γνωρίσει το βραβευµένο από την Γαλλική Ραδιοφωνία µουσικό αυτό σχήµα στην µεγάλη θερινή συναυλία του Συνδέσµου τον Ιούλιο του 2008. Αυτή την φορά, το πολυπληθές κοινό του Μουσείου Μπενάκη είχε την τύχη να απολαύσει µαζί µε τους Εν Χορδαίς την ψάλτρια της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Βηρυτού Carole Lahoud, η οποία, αν και µόλις είκοσι δύο ετών, θεωρείται µία από τις µεγαλύτερες µουσικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων. Καταγόµενη από οικογένεια χριστιανών µαρωνιτών ασχολήθηκε µε τον χώρο της θρησκευτικής µουσικής από πολύ µικρή. Σε ηλικία µόλις οκτώ ετών, έγινε µέλος της χορωδίας του Κολλεγίου των Sœurs Du Rosaire – Qornet el hamra, ενώ στα δεκατέσσερα έγινε ψάλτρια στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία της Μετν στα βόρεια του Λιβάνου. ∆ιατηρεί και τις δύο αυτές θέσεις µέχρι σήµερα. Συµµετέχει σε πολλές συναυλίες θρησκευτικής µουσικής, τόσο ως σολίστρια όσο και ως µέλος χορού ψαλτών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και µε την κλασική ανατολίτικη µουσική σπουδάζοντας κλασικό τραγούδι και ούτι στο Ανώτατο Ωδείο του Λιβάνου.

Το πρόγραµµα της συναυλίας ξεκίνησε µε το «Μπεστενιγκιάρ Πεσρέφι» του Ζαχαρία Χανεντέ, έργο του 18ου αιώνα σε µεταγραφή του Θωµά Αποστολόπουλου, και το «Ιράκ Μπεστέ» του Πέτρου Λαµπαδαρίου του Πελοποννησίου (1740-1778), για να περάσει στο παραδοσιακό τραγούδι της Καππαδοκίας «Ιστορία του Αλέξιου» και στην αιγνουσιώτικη εκδοχή του µοιρολογιού της Παναγίας.

Ακολούθησαν οι σύγχρονες συνθέσεις τού, µέλους του σχήµατος, Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Προσµονή» και «Μαντηλάτος». Την αραβόφωνη εκδοχή του γνωστού ύµνου «Σήµερον κρεµάται επί ξύλου» («El Yom Ollika») ακολούθησαν συριακοί και µαρωνίτικοι ύµνοι των χριστιανών του Λιβάνου. Τις σύγχρονες συνθέσεις «Στοά» του Άλκη Ζοπόγλου και «Το µολυβί της θάλασσας» του Βασίλη Τζωρτζίνη διαδέχθηκαν παραδοσιακά τραγούδια από την Κρήτη, την Θράκη, την Καππαδοκία και την Ερυθραία. Ήταν µια βραδιά ξεχωριστή, µε ολοφάνερη την αγάπη του µουσικού συνόλου Εν Χορδαίς για την ελληνική µουσική παράδοση· ενός συνόλου που αποτελεί, πράγµατι, ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ηµάς Ανατολής.

12-13