Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 44 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 44 ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Επιστηµονικό συνέδριο
για την θέση της γυναίκας
στην Κλασική Αθήνα

Στο βήµα, ο δρ Alan Shapiro και, από αριστερά, στο πάνελ, οι καθηγήτριες Susan Ι. Rotroff, Όλγα Παλαγγιά και Carol L. Lawton

Επιστέγασµα της εξαιρετικά επιτυχηµένης έκθεσης «Γυναικών λατρείες: Τελετουργίες και καθηµερινότητα στην Κλασική Αθήνα» («Worshiping Women: Ritual and Reality in Classical Athens») στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Νέα Υόρκη, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου 2009, αποτέλεσε το επιστηµονικό συνέδριο µε θέµα την θέση της γυναίκας στην αρχαία αθηναϊκή κοινωνία.

Συνεχίζοντας τον καταξιωµένο θεσµό των επιστηµονικών συναντήσεων που διοργανώνονται από το θυγατρικό Ίδρυµα Ωνάση της Νέας Υόρκης στο Αίθριο του Ολυµπιακού Πύργου στο Μανχάταν, το συνέδριο µε τίτλο «Θηλυκό και Ιερό Στοιχείο στην Αρχαία Αθήνα» («Τhe Feminine and the Sacred in Ancient Athens») πραγµατοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2009, προσελκύοντας έγκριτους επιστήµονες από ελληνικά και αµερικανικά πανεπιστήµια, διευθυντές µουσείων, αρχαιολόγους, µέλη διπλωµατικών αποστολών και φοιτητές πανεπιστηµίων.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξαν ο εκτελεστικός διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύµατος Ωνάση, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, και ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και επιµελητής της έκθεσης, δρ Νίκος Καλτσάς, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες του συνεδρίου µαζί µε τον έτερο επιµελητή, δρ Alan Shapiro, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήµιο Johns Hopkins.

Ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Νίκος Καλτσάς, απευθύνει χαιρετισµό κατά την έναρξη του συνεδρίου

H πρώτη ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην πολυσήµαντη µορφή της θεάς Αρτέµιδος. Ο Jan N. Bremmer, καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών στο ολλανδικό Πανεπιστήµιο του Χρόνινγκεν ανέλυσε τον «σκληρό» τρόπο µε τον οποίο εµφανίζεται η Άρτεµις στην Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, απαιτώντας ανθρωποθυσία, σε αντιδιαστολή µε τις πιο καλοσυνάτες εκφάνσεις της στην αθηναϊκή λατρεία, ως Άρτεµις Αγροτέρα, Φωσφόρος ή Βραυρωνία, προστάτιδα της Αθήνας, των κυνηγών, των µητέρων και των νεογέννητων. Η Λυδία Παλαιοκρασσά, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, µίλησε ειδικότερα για την Βραυρωνία Αρτέµιδα ως προστάτιδα των γυναικών στα µεταβατικά στάδια της ζωής τους.

Η δεύτερη ενότητα επικεντρώθηκε στην θεά Αθηνά και την σχέση της µε την Ακρόπολη των Αθηνών. Εισηγητές ήταν, αφενός, η Eva Stehle, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο του Μέριλαντ, η οποία αναφέρθηκε στην στενή λατρευτική σχέση της Αθηνάς µε τις γυναίκες στον ιερό χώρο της Ακροπόλεως, όπως αυτή αναδύεται µέσα από έργα αρχαίων θεατρικών συγγραφέων, και, αφετέρου, ο Andreas Scholl, διευθυντής της Συλλογής Κλασικών Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, ο οποίος µίλησε για τα αναθήµατα στην Ακρόπολη από τον 8ο έως τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και την δηµιουργία της πόλης-κράτους των Αθηνών.

Την γιορτή των Παναθηναίων πραγµατεύτηκε η τρίτη ενότητα του συνεδρίου, µε οµιλήτριες την Susan I. Rotroff, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο της Ουάσινγκτων («Λατρευτικές εκδηλώσεις γυναικών στην ποµπή των Παναθηναίων»), την Όλγα Παλαγγιά, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών («Οι τρεις Χάριτες στα Παναθήναια») και την Carol L. Lawton, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο Λώρενς («Γυναίκες και λατρεία σε αττικά αναθηµατικά ανάγλυφα»).

Στην Αφροδίτη και την ∆ήµητρα ήταν αφιερωµένη η τέταρτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου. Η Βασιλική Μαχαίρα, του Κέντρου Ερευνών Αρχαιότητας της Ακαδηµίας Αθηνών, µίλησε για την Αφροδίτη στην Ιερά Οδό και την Πόλη των Αθηνών, ενώ η Sarah Iles Johnston, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Θρησκειών το Πολιτειακού Πανεπιστηµίου του Οχάιο, αναφέρθηκε στην πολυσηµία των εορτών προς τιµήν της θεάς ∆ήµητρας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε µε ερωτήσεις του κοινού και συνοπτική παρουσίαση των συµπερασµάτων.

40-41