recordreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 43 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 43 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΤΟ ΠΙΑΝΟ
ΝΤΟΥΟ
PINCETIC ΚΑΙ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙ∆ΗΣ
ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ
ΑΙΩΝΑ

Pincetic-Sakellaridis Piano Duo, 20th Century Music
for 2 Pianos
(IRIDA Classical, 2008)


Γράφει ο
∆ιονύσης
Μαλλούχος

Με την υποστήριξη του Ιδρύµατος Ωνάση, ένα από τα πιο δραστήρια πιάνο ντούο στον ελληνικό χώρο παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον νέο CD µε έργα του 20ού αιώνα. Η Beata Pincetic΄ και ο υπότροφος Χρήστος Σακελλαρίδης γνωρίστηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους στην Ακαδηµία Liszt της Βουδαπέστης (1992). Έκτοτε είναι µαζί στην ζωή και από το 2003 και στην σκηνή, συνεργαζόµενοι στο ευρύ ρεπερτόριο για δύο πιάνα ή για πιάνo-τέσσερα χέρια, σε έργα κλασικού ή ροµαντικού ρεπερτορίου, αλλά και συνθέσεις του 20ού αιώνα.

O συγκεκριµένος δίσκος αποτελεί µία ακόµη άρτια παραγωγή της ελληνικής εταιρείας IRIDA Classical. Ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αποτελεί εξαιρετική επιλογή ακρόασης τόσο χάρις στο ενδιαφέρον των έργων που επιλέχθηκαν όσο και χάρις στην υψηλή ποιότητα ερµηνείας τους.

∆ύο από τα πιο αγαπητά τάνγκο του Αργεντινού Astor Piazzolla, το «Libertango» και το «Adiόs Nonino», οδηγούν τον χορό στον δίσκο του ντούο, µε τα Τρία Πρελούδια του George Gershwin να ακολουθούν: γραµµένες για πιάνο-δύο χέρια, µε επιρροές από την τζαζ, οι απαιτητικές αυτές µινιατούρες του Αµερικανού συνθέτη ταιριάζουν απόλυτα µε την πλούσια ηχοχρωµατική παλέτα των δύο ερµηνευτών. Ακολουθεί το έργο-σταθµός στο ρεπερτόριο για δύο πιάνα, οι Παραλλαγές Παγκανίνι του Witold Lutoslawski, ένα άκρως εντυπωσιακό, σπινθηροβόλο έργο, γραµµένο κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου από τον Πολωνό συνθέτη, ο οποίος το παρουσίαζε σε µπαρ της κατεχόµενης Βαρσοβίας (οι συναυλίες είχαν απαγορευθεί) µε παρτενέρ τον Andrzej Panufnik. Από τις αποσκευές των κοινών σπουδών τους στην Βουδαπέστη, η Pincetic΄  και ο Σακελλαρίδης προσφέρουν εδώ και την γνώση τους γύρω από την µουσική του Ούγγρου συνθέτη Béla Bartόk, παρουσιάζοντας πέντε από τα επτά χαρακτηριστικά κοµµάτια του για δύο πιάνα που περιλαµβάνονται στο έργο-συλλογή Mikrokosmos. Εξαιρετική η ιδέα, όσο και η υλοποίησή της από τους δύο ερµηνευτές, να παρουσιαστούν σε ενιαία µορφή τα διασωθέντα µέρη από την Πρώτη και την ∆εύτερη Σουίτα του Νίκου Σκαλκώτα: ύψιστης µουσικής αξίας έργα, µε έντονο τον χορευτικό χαρακτήρα, αναδεικνύουν το συνθετικό ταλέντο, την ευρηµατικότητα και το πάθος του πολύ σηµαντικού ―σε διεθνές επίπεδο― Έλληνα συνθέτη του 20ού αιώνα. Το πρόγραµµα ακρόασης του δίσκου κλείνει µε το έργο του διακεκριµένου Αµερικανού συνθέτη John Adams Hallelujah Junction, σε µια εξαιρετική ερµηνεία που αναδεικνύει όλες τις ιδιαιτερότητες της γραφής του µινιµαλιστή συνθέτη, επιστρέφοντας στην µουσική ατµόσφαιρα της αµερικανικής ηπείρου µε τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα.

Ο δίσκος του πιανιστικού ντούο Pincetic΄-Σακελλαρίδης αποτελεί όχι µόνο µια πολύ επιτυχηµένη επιλογή για ακρόαση, καθώς συνδυάζει την υφολογική ποικιλία των επιλεγµένων έργων µε την όµορφη παρουσίασή τους, αλλά έχει και όλα τα εχέγγυα για διεθνή παρουσία στην δισκογραφική αγορά του σχετικού ρεπερτορίου.

 
49