Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 43 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 43 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Μουσική Βραδιά
για δύο φωνές και πιάνο
Της Μάιρας Μηλολιδάκη
∆ύο λυρικές τραγουδίστριες και µία σολίστ πιάνου συνέπραξαν σε µια µουσική βραδιά µε τραγούδια από την όπερα, την οπερέτα και το µιούζικαλ
Ένας κλασικός συνδυασµός σε µια ιδιαίτερη µουσική στιγµή. Ο λόγος για τις τρεις κυρίες, Μαρία Κατσούρα, υψίφωνο, Ζωή Απειρανθίτου, µεσόφωνο, και Ιφιγένεια Κατίκα, πιανίστα, που το βράδυ της 23ης ∆εκεµβρίου 2008 γέµισαν την Αίθουσα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης µε την παρουσία και τις ερµηνείες τους.

Υπότροφος του Ιδρύµατος, η Μαρία Κατσούρα σπούδασε κλασικό τραγούδι στην Αθήνα, την Μόσχα και την Ρώµη. Η πλούσια καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαµβάνει συνεργασίες µε την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Ελληνική Ραδιοφωνία, το Κρατικό Ρωσικό Ραδιόφωνο, την Καµεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα του Θεάτρου Μπαλσόι κ.ά.

Η Ζωή Απειρανθίτου είναι διπλωµατούχος του Εθνικού Ωδείου. Με υποτροφία του Ιδρύµατος Ωνάση, τελειοποίησε την τεχνική της στο Μιλάνο. Έχει συνεργαστεί µε την Εθνική Λυρική Σκηνή και έχει εµφανιστεί, µεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ερµηνεύοντας ρόλους ρεπερτορίου αλλά και έργα µουσικής δωµατίου.

Η Ιφιγένεια Κατίκα σπούδασε µε υποτροφία του Ιδρύµατος Ωνάση στην École Normale de Musique στο Παρίσι, όπου και διακρίθηκε στην µουσική δωµατίου. Έχει τιµηθεί µε βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισµούς, ενώ επίσης έχει εµφανιστεί σε φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επάνω: Η υπότροφος κλασική πιανίστα Ιφιγένεια Κατίκα
Κέντρο: Η Αίθουσα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης περιβάλλει πάντοτε µε ζεστασιά το κοινό των επιτυχηµένων εκδηλώσεων του Συνδέσµου
Κάτω: Στις πρώτες σειρές των θεατών, ο Αντώνης Παπαδηµητρίου, η Ιωάννα Κονδύλη, ο καθηγητής
Ευάγγελος Χρυσός και η Κατερίνα ∆ιδασκάλου.

Το πρόγραµµα διέτρεξε στυλιστικά διαφορετικές µουσικές περιόδους, από την προκλασική παράδοση και τις άριες αντίκες (Vergin, tutt’ amor τουDurante) έως τον κλασικισµό («Μικρή άρια-προσευχή στον Θεό» από την Εστιάδα του Spontini για την Μαρία Κατσούρα, όπερα που είχε αναδείξει µε µοναδικό τρόπο η ερµηνεία της Μαρίας Κάλλας, την περίοδο που η Ελληνίδα ντίβα µεσουρανούσε στην Σκάλα του Μιλάνου) και την γαλλική ροµαντική σχολή: Κάρµεν, στην περίφηµη «Habanera» του Bizet, η Ζωή Απειρανθίτου, η οποία παρουσίασε επίσης την άρια «Mon cœur s’ouvre à ta voix» από την όπερα Σαµψών και ∆αλιδά του Saint-Saëns. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Κάρµεν, σήµερα µία από τις πιο αγαπηµένες ηρωίδες του παγκόσµιου ρεπερτορίου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875 στο Παρίσι, καθώς θεωρήθηκε ότι αποτελούσε απροκάλυπτη ενσάρκωση της ιερότητας του έρωτα ενάντια στις κοινωνικά αποδεκτές αξίες. Ακούστηκε επίσης η περίφηµη «Βαρκαρόλα» από τα Παραµύθια του Χόφµαν του Offenbach. Στο πιάνο, η Ιφιγένεια Κατίκα επέλεξε για το πρώτο µέρος Chopin, το Νυχτερινό, έργο 9, αρ. 1 και το Βαλς, έργο 69, αρ. 1. Με εσωτερικότητα και ευαισθησία ερµήνευσε την Μελισσάνθη, έργο του ύστερου ροµαντισµού της Γαλλίδας Mel Bonis. Η Μελισσάνθη µαζί µε την ∆εισδαίµονα και την Σαλώµη συγκαταλέγονται σε µια σειρά µουσικών πορτραίτων αφιερωµένων σε γυναίκες-µύθους, οι οποίες επηρέασαν µε την ιδιαίτερη προσωπικότητά τους το µουσικό ιδίωµα της Bonis.

Στο δεύτερο µέρος ξεχώρισαν οι επιλογές για σόλο πιάνο από το έργο του Astor Piazzolla: «Sin Rumbo» και «Vuelvo al sur». Από τις οπερέτες του Σακελλαρίδη Περουζέ (η µυθική γυναίκα του Βασιλιά των Τσιγγάνων) και Βαφτιστικός, αντιστοίχως, το «Παραµύθι της Νεράιδας» και το «Τσιγγάνικο Ταγκό» µίλησαν µε την δική τους µελωδική γλώσσα για τον έρωτα και τα πάθη του. Το πάθος, παρόν και στο φινάλε των δύο ερµηνευτριών: για την µεν Ζωή Απειρανθίτου,  Andrew Lloyd Webber και «Don’t cry for me Argentina» από το µιούζικαλ Evita· για την δε Μαρία Κατσούρα, Chiara και «Ο έρωτας της Ισπανίδας». Η βραδιά ολοκληρώθηκε µε έναν αυτοσχεδιασµό για δύο φωνές πάνω σε µια χριστουγεννιάτικη µελωδία του 16ου αιώνα, επίλογος ταιριαστός µε το εορταστικό κλίµα των ηµερών. Ευχές για δηµιουργική συνέχεια και στις τρεις πρωταγωνίστριες της βραδιάς.

14-15