Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 43 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 43 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Παραστάσεις με επίκεντρο
γυναίκες της
αρχαιοελληνικής
δραματουργίας
Στιγμιότυπο από την παράσταση της Αντιγόνης με μαθητές σχολείου του Χάρλεμ

Με αφορµή την έκθεση «Η Γυναίκα στις λατρείες και τις γιορτές της Κλασικής Αθήνας» στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Ίδρυµα διοργάνωσε δύο ακόµη σηµαντικές εκδηλώσεις. Η πρώτη ήταν η θεατρική παράσταση «Powerful Voices: Women in Ancient Greek Drama» [«Ισχυρές φωνές: Οι γυναίκες στο αρχαίο ελληνικό δράµα»], µε πρωταγωνίστριες την Ολυµπία ∆ουκάκη και την Λυδία Κονιόρδου, σε παραγωγή του Ιδρύµατος Ωνάση (Η.Π.Α.), η οποία ανέβηκε στις 7 ∆εκεµβρίου 2008 στην Αίθουσα Florence Gould στην Νέα Υόρκη.

Η τσελίστρια Bonfire Madigan Shive

Η  Κλυταιµνήστρα, η Αντιγόνη, η Πραξιθέα, η Εκάβη, η Λυσιστράτη και οι ακόλουθοί της ενσάρκωσαν την δυναµική φωνή της γυναίκας στο αρχαίο ελληνικό δράµα και παρουσίασαν την δική τους µατιά στην Ιστορία, µέσα από µονολόγους και διαλόγους του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη. Τα αποσπάσµατα, µεταφρασµένα στα αγγλικά από τον Oliver Taplin του Κολεγίου Μάγκνταλεν του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, ερµήνευσαν η Λυδία Κονιόρδου, η Ολυµπία ∆ουκάκη, η Claire Brownell και ο Gareth Saxe, ενώ η Bonfire Madigan Shive γεφύρωσε µελωδικά τα διαφορετικά κοµµάτια στο βιολοντσέλο.

Από αριστερά, η Ολυµπία ∆ουκάκη, η Λυδία Κονιόρδου και η Claire Brownell

Ο Gareth Saxe
Η καλλιτεχνική διευθύντρια της παράστασης Carey Perloff την περιέγραψε ως µια πλούσια παράθεση εξαιρετικών µονολόγων και διαλόγων µε κεντρικό θέµα τους αγώνες των γυναικών στην Αρχαιότητα. «Αυτό που µε εντυπωσιάζει», ανέφερε, «είναι πώς µια κουλτούρα που κράτησε τις γυναίκες σχετικά περιορισµένες τους έδωσε τόσο ισχυρές φωνές στο πλαίσιο του θεάτρου. Γυναίκες στις οποίες δεν επιτρεπόταν να εµφανιστούν στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν την θέση τους έχουν την ευκαιρία στην ελληνική τραγωδία να ορθώσουν το ανάστηµά τους απέναντι στους αντιπάλους τους, να πολεµήσουν για τα παιδιά τους, να απαιτήσουν την τιµωρία ενόχων. Παρ’ όλο που δεν θα µάθουµε ποτέ τις ακριβείς συνθήκες της ζωής των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα, τα κλασικά έργα µάς παρέχουν πρότυπα και αρχέτυπα τα οποία εξακολουθούν να αντηχούν δυνατά ακόµη και σήµερα».

Η δεύτερη εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε παράλληλα µε την έκθεση στην Νέα Υόρκη ήταν µια παραγωγή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, στην οποία συµµετείχαν µαθητές της Ακαδηµίας Frederick Douglass του Χάρλεµ. Η παραγωγή αυτή πραγµατοποιήθηκε µε χορηγία του Ιδρύµατος Ωνάση (Η.Π.Α.), σε συνεργασία µε την θεατρική οµάδα Aquila, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης Peter Meineck. Η παράσταση συγκίνησε ιδιαίτερα τους θεατές, ανάµεσα στους οποίους ήταν µέλη του ∆.Σ. του Ιδρύµατος, εκπρόσωποι του Τύπου, καθώς και γονείς και µαθητές του σχολείου στο Χάρλεµ.

28-29