ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 43 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 43 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΘΕΑΤΡΟ
Μαρία Αντάρα
Μαρία Αντάρα
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σαντικλέρι» διοργάνωσε τον περασµένο Οκτώβριο, µε την υποστήριξη του Ιδρύµατος Ωνάση και υπό την αιγίδα του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, το 1ο Φεστιβάλ Πειραµατικού Θεάτρου στην Λάρισα, στηρίζοντας τα άτοµα µε αυτισµό. Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η υπότροφος Μαρία Αντάρα, ειδικός πολιτιστικής διαχείρισης.

Στόχος της διοργάνωσης ήταν η προβολή των εναλλακτικών µορφών θεάµατος και η τόνωση της πολιτιστικής κίνησης της περιφέρειας. Επτά θεατρικά σχήµατα από τον εναλλακτικό χώρο του θεάτρου συναντήθηκαν στο Θέατρο του Μύλου της Λάρισας, για να παρουσιάσουν ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει η χώρα µας στον χώρο των παραστατικών τεχνών: µιµική, κουκλοθέατρο, χοροθέατρο, θέατρο µε µάσκες, σωµατικό θέατρο και περφόρµανς.

Παράλληλα µε τις θεατρικές παραστάσεις, πραγµατοποιήθηκαν σεµινάρια θεατρικού παιγνιδιού και εικαστικής δηµιουργίας, έκθεση φωτογραφίας από την Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, καθώς και ένα µεγάλο παζάρι από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεµόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόµων Λάρισας, στον οποίο και διατέθηκαν τα κέρδη από την διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Η θεατρική οµάδα ΑbOvo, ένα από τα πιο ελπιδοφόρα σχήµατα του ελληνικού θεάτρου, παρουσίασε την κωµική παράσταση σωµατικού θεάτρου, χωρίς λόγια, Ο Πλανήτης. Η οµάδα µιµικής Πλεύσις παρουσίασε την Μπλε Γραµµή, εµπνευσµένη από το λογοτεχνικό έργο του Χ. Λ. Μπόρχες. Η οµάδα Πλεύσις κινείται στον χώρο του σωµατικού θεάτρου, αναπτύσσοντας µια ιδιαίτερη γλώσσα που προκύπτει από τον συνδυασµό θεατρικών τεχνικών µε στοιχεία µιµικής, σύγχρονου χορού και ακροβατικών. Στο έργο Golfω 2.3 Βeta του Σπύρου Περεσιάδη, το οποίο ανέβηκε από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, η παραδοσιακή ιστορία της Γκόλφως παρουσιάζεται σε µια σύγχρονη εκδοχή, επιστρατεύοντας ιαπωνικές µάσκες manga, τον Mr Clownski, που συνοδεύει την παράσταση µε ζωντανή µουσική και stand-up comedy, καθώς και την χρήση της τεχνικής του θεάτρου σκιών.

Η θεατρική οµάδα Αερίτες παρουσίασε την χοροθεατρική παράσταση «Anorexia Socialis», µια multimedia παράσταση χορού που συνδυάζεται µε την τυπογραφία, την γραφιστική, το βίντεο και την ποίηση. Το Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο ∆έντρο ανέβασε την παιδική παράσταση Ένα µπαλόνι µυστικά, ένα παραµύθι για την αξία της γνώσης, της παράδοσης και της µνήµης, µε στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέµατα περιβάλλοντος και οικολογίας.

Ο Rimbaud το 1872 και σε ηλικία 19 χρονών γράφει το Une Saison en Enfer [Μια Εποχή στην Κόλαση]. Από αυτό το έργο, το κεφάλαιο «Αίµα κακό» αντανακλά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ποιητής, αλλά και την αντίδρασή του στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής του. Ο Άρης Ρέτσος παρουσίασε την οµώνυµη παράσταση, µέσα σε ένα καταιγισµό ήχων ή θορύβων της αιώνιας καθηµερινής αρένας. Τον σχεδιασµό του ήχου και της µουσικής της παράστασης είχε ο Σπύρος Αραβοσιτάς. Τέλος, το θέατρο µαριονέτας ΑντάµαΠανταχού παρουσίασε την παράσταση Της µουσικής τα νήµατα, ένα  µουσικό ταξίδι µε απρόβλεπτες καταστάσεις, µαριονέτες  και  δύο κουκλοπαίκτες, το οποίο συνδυάζει κουκλοθέατρο και παντοµίµα.

Αριστερά επάνω: Η οµάδα Πλεύσις παρουσίασε την Μπλε Γραµµή|
Αριστερά κάτω: Η διοργανώτρια του φεστιβάλ, Μαρία Αντάρα, µε τον αντιδήµαρχο Λάρισας Κώστα Σαµουρέλη
Κέντρο επάνω: Από το έργο Golfω 2.3 Beta
Κέντρο κάτω :  Στιγµιότυπο από την παράσταση "Ο Πλανήτης της θεατρικής οµάδας AbΟvο"» επιστροφή
6-13