Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 42 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Με το βλέµµα
στην νέα χρονιά
Λήδα Μπουζάλη
Στην αναβολή σημαντικών εκδηλώσεων οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου οδήγησαν τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Αθήνα. Αναβλήθηκε καταρχάς η διάλεξη της διακεκριμένης εικαστικού Αιμιλίας Παπαφιλίππου «Από το ‘‘Είναι-μη Είναι’’ στο Σκακιστικό Συνεχές», η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, με σκοπό την παρουσίαση του έργου της καλλιτέχνιδας, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τα ρεύματα της σύγχρονης σκέψης.

Αναβολή δόθηκε και στο «εναρκτήριο λάκτισμα» της κορυφαίας διοργάνωσης που προγραμματίζει το Ίδρυμα Ωνάση υπό τον τίτλο «Οι Διάλογοι των Αθηνών». Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο για τον πολιτισμό, το οποίο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού το φθινόπωρο του 2010, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την λειτουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί έχουν περιληφθεί στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με αντικείμενο την προετοιμασία αυτής της διεθνούς εμβέλειας διοργάνωσης. Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, επρόκειτο να συνεδριάσουν πρώτη φορά επισήμως οι επιτροπές αυτές, ενώ είχε προγραμματιστεί και συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση εκπροσώπων ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς και για την παρουσίαση της ιστοσελίδας του Συμποσίου στο διαδίκτυο. Οι εκδηλώσεις αυτές μεταφέρονται στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Όμως, και το ίδιο το κτήριο του Ιδρύματος Ωνάση στην λεωφόρο Αμαλίας δεν έμεινε αλώβητο από τα επεισόδια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια του ισογείου. Αποφεύχθηκαν, ωστόσο, τα χειρότερα για το ιστορικό αυτό κτήριο, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα με εξαιρετική φροντίδα και ποιότητα, ενώ προστέθηκαν και νέα έργα τέχνης στην συλλογή του. Το εντυπωσιακό έργο της ανακαίνισης αξίζει πράγματι να παρουσιαστεί σε επόμενο τεύχος του ΑΩ.

Πάντως, τόσο το Ίδρυμα όσο και ο Σύνδεσμος συνεχίζουν κανονικά το έργο τους, αποτέλεσμα έμπνευσης, μόχθου και συντονισμένης προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χριστουγεννιάτικη συναυλία του Συνδέσμου στις 23 Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή τριών υπότροφων μουσικών, της υψίφωνου Μαρίας Κατσούρα, της μεσόφωνου Ζωής Απειρανθίτου και της πιανίστας Ιφιγένειας Κατίκα, σε μελωδίες από την όπερα, την οπερέτα και το μιούζικαλ.           

Η νέα χρονιά προμηνύεται και πάλι πλούσια σε πρωτοβουλίες, επιτυχίες, έργα και ιδέες.

2