Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 42 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Παγκόσμιο Φόρουμ για την
Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

Της Λήδας Μπουζάλη
Επάνω: Ο Πήτερ Σάδερλαντ, ειδικός εντεταλμένος του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε., στο βήμα της ολομέλειας του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών στην Μανίλα
Κάτω: Η Μαριάννα Μόσχου, γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, κατά την ομιλία της για την ανάληψη της διοργάνωσης του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών

Το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε την διοργάνωση του 3ου Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών (Civil Society Days/C.S.D.) το οποίο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (Global Forum on Migration and Development/G.F.M.D.) στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2009. Οι δύο διοργανώσεις πραγματοποιούνται διαδοχικά: η πρώτη σε επίπεδο εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, η δεύτερη σε επίπεδο εκπροσώπων των κρατών-μελών του Ο.Η.Ε.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ διεξάγεται κάθε χρόνο, εκ περιτροπής σε μιαν ανεπτυγμένη και μιαν αναπτυσσόμενη χώρα. Πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το έτος 2007 στις Βρυξέλλες, όπου την διοργάνωση του C.S.D. ανέλαβε το  Ίδρυμα Βασιλεύς Μπωντουέν. Φέτος, το Παγκόσμιο Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες, και διοργανωτής τού C.S.D. ήταν το Ίδρυμα Αγιάλα. Το 2010, θα διεξαχθεί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Την «σκυτάλη» της διοργάνωσης του C.S.D. παρέλαβε από το Ίδρυμα Αγιάλα η γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, Μαριάννα Μόσχου, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στην Μανίλα στις 28 Οκτωβρίου 2008.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη είναι μια διεθνής συνάντηση εθελοντικής, μη δεσμευτικής και άτυπης διακρατικής διαβούλευσης και διαλόγου. Δημιουργήθηκε έπειτα από σχετική πρόταση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός του είναι η παρουσίαση ιδεών και απόψεων, η ενίσχυση της συνεργασίας, η ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και η ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων και των προκλήσεων του φαινομένου της διεθνούς μετανάστευσης, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την σύνδεσή της με την ανάπτυξη. Την διοργάνωσή του στην Αθήνα έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Μαριάννα Μόσχου μαζί με τους εκπροσώπους του φιλιππινέζικου Ιδρύματος Αγιάλα και του βελγικού Ιδρύματος Βασιλεύς Μπωντουέν

Το μη κυβερνητικό διήμερο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών (C.S.D.) στην Αθήνα, την διοργάνωση του οποίου ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση, αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου διακόσιους συνέδρους, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλον τον κόσμο. Βασικός στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων για την ενσωμάτωση των στρατηγικών περί μετανάστευσης στην αναπτυξιακή πολιτική των κρατών κατά τρόπο ωφέλιμο για όλους, κυρίως δε για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, οι επισημάνσεις και οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των οποίων θα υποβληθούν ως προτάσεις προς διερεύνηση στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων, οι οποίοι θα συνεδριάσουν κατά το αμέσως επόμενο διήμερο.

Όπως ανέφερε η Μαριάννα Μόσχου στην ομιλία της κατά την τελετή παράδοσης της προεδρίας του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, «το  Ίδρυμα Ωνάση αποδέχτηκε την τιμή και την πρόκληση της επόμενης διοργάνωσης με μεγάλη χαρά. Το 1922, ένα δεκαεξάχρονο παιδί έφτανε πρόσφυγας στην Ελλάδα από την κατεστραμμένη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Λίγους μήνες αργότερα, μετανάστευσε στην Αργεντινή. Το παιδί αυτό προοριζόταν να γίνει ένας από τους ισχυρότερους μεγιστάνες της ναυτιλίας, μια εμβληματική μορφή, όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους, αλλά και στα μάτια των απλών ανθρώπων. Στην διαθήκη του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης όρισε την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και του κληροδότησε την μισή του περιουσία. Το ίδρυμα αυτό, που δημιουργήθηκε το 1975, πήρε το όνομα του πρόωρα χαμένου γιου του, Αλέξανδρου.

»Η διοργάνωση του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών θα αποτελέσει την πρώτη φορά που το Ίδρυμα Ωνάση θα ασχοληθεί άμεσα με τα κρίσιμα θέματα της μετανάστευσης και της ανάπτυξης. Η βιογραφία, ωστόσο, του μετανάστη ιδρυτή του αποτελεί σημαντική βάση για την δουλειά του στον τομέα αυτόν. Επιπλέον, οι κύριοι τομείς δραστηριότητας του Ιδρύματος ―πολιτισμός, παιδεία, υγεία, περιβάλλον και κοινωνικό έργο― είναι όλοι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι με την μετανάστευση. Η μετανάστευση και οι δυνατότητες συμβολής της στην ανάπτυξη αποτελούν ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Το Ίδρυμα Ωνάση θα εργαστεί για να πετύχει την καλύτερη έως σήμερα διοργάνωση, σεβόμενο απόλυτα την βαρύτητα και την πολυπλοκότητα των θεμάτων αυτών». Κλείνοντας την ομιλία της, η Μαριάννα Μόσχου ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εμπιστεύθηκε το σοβαρό και υπεύθυνο αυτό έργο στα χέρια του Ιδρύματος Ωνάση.

24-25