Ειδήσεις του Ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 42 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Διεθνή Βραβεία Ωνάση
για το Δίκαιο και τα Γράμματα


Επάνω: Στιγμιότυπο από την ετήσια τελετή έναρξης λειτουργίας των πέντε Ακαδημιών στην Κουπόλ του Ινστιτούτου της Γαλλίας
Κέντρο: Από αριστερά, ο Φρανσουά Τερρέ, ο Γκαμπριέλ ντε Μπρεγ και ο Αντώνης Παπαδημητρίου
Κάτω: Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Γαλλία, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Ζακ Ζουανά και ο Γιάννης Ιωαννίδης

Tην θεσμοθέτηση δύο νέων Διεθνών Βραβείων, το πρώτο στον τομέα του Δικαίου και το δεύτερο στον τομέα των Γραμμάτων, στο Ινστιτούτο της Γαλλίας (Institut de France), αποφάσισε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, πιστό πάντοτε στους όρους της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η επίσημη ανακοίνωση της θέσπισης των δύο νέων βραβείων έγινε στις 28 Οκτωβρίου 2008 στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ετήσιας τελετής έναρξης της λειτουργίας των πέντε Ακαδημιών, ενώπιον εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου της Γαλλίας, του Γάλλου υπουργού Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός, κυβερνητικών παραγόντων, καθώς και των μέσων ενημέρωσης.

Η καθιέρωση του Βραβείου για το Δίκαιο (Prix Onassis pour le Droit) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Académie des Sciences morales et politiques) και θα απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες των οποίων η πνευματική και επιστημονική πορεία έχει συμβάλει στην συνεργασία μεταξύ των κρατών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την διευθέτηση κοινωνικών αντιθέσεων.

Το Βραβείο για τα Γράμματα (Prix Onassis pour les Belles-lettres) θεσμοθετείται σε συνεργασία με την Γαλλική Ακαδημία και την Ακαδημία Επιγραφών και Γραμμάτων (Académie des Inscriptions et Belles-lettres) και θα απονέμεται σε προσωπικότητες οι οποίες, επικεντρώνοντας το έργο ή την σπουδή τους στον ελληνικό πολιτισμό, προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας στους τομείς της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Φιλολογίας.
Τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση για το Δίκαιο και τα Γράμματα  θα απονέμονται κάθε χρόνο εναλλάξ. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε βραβείο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Η θέσπιση των βραβείων ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τους εκπροσώπους του Ινστιτούτου της Γαλλίας: τον καγκελάριο του Ινστιτούτου, Γκαμπριέλ ντε Μπρεγ, το μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ελέν Καρέρ ντ’Ανκώς, τον πρόεδρο της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων Ζαν-Φρανσουά Ζαρίζ και τον πρόεδρο της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών Φρανσουά Τερρέ, παρουσία του Ζαν Λεκλάν, ισόβιου γραμματέα της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων, και του Μισέλ Αλμπέρ, ισόβιου γραμματέα της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Από αριστερά, ο Γκαμπριέλ ντε Μπρεγ, ο Ζαν-Φρανσουά Ζαρίζ και ο Αντώνης Παπαδημητρίου κατά την συνέντευξη Τύπου

Η επιτροπή κρίσεως του Βραβείου για το Δίκαιο αποτελείται από τον Αντώνη Παπαδημητρίου, τον Γκαμπριέλ ντε Μπρεγ και τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση. Μετέχουν επίσης πέντε μέλη της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών ―ο Ρολάν Ντραγκό, ο Ζιλμπέρ Γκιγιώμ, ο Πιέρ Μαζώ, ο Αλαίν Πλαντέ και ο Φρανσουά Τερρέ―, καθώς και δύο προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας που επιλέχθηκαν από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση και τον καγκελάριο του Ινστιτούτου ύστερα από σχετική εισήγηση της Ακαδημίας: ο καθηγητής Ματζ Αντένας (των πανεπιστημίων του Λέστερ, της Οξφόρδης και του Όσλο) και ο καθηγητής Γαιργκ Φέντκε (του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου).

Επάνω: Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ εκφωνεί την ομιλία της κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας των πέντε Ακαδημιών
Κάτω: Η Εντίτ Κανά ντε Σιζύ, μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών

Η επιτροπή κρίσεως του Βραβείου για τα Γράμματα αποτελείται από τον Αντώνη Παπαδημητρίου, τον Γκαμπριέλ ντε Μπρεγ, τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη, μέλη του Ινστιτούτου που επιλέχθηκαν από τον ισόβιο γραμματέα της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων ―τον Ζαν Λεκλάν, τον Ζακ Ζουαννά, την Ζυλιέτ ντε λα Ζενιέρ και τον Αντρέ Λαρόντ―, μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας ―την Ελέν Καρέρ ντ’Ανκώς, τον Μισέλ Ντεόν και τον Ζαν ντ’Ορμεσόν―, καθώς και τέσσερεις προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας που επιλέχθηκαν από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση και τον καγκελάριο του Ινστιτούτου ύστερα από σχετική εισήγηση της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων ― τον Ξαβιέ Νταρκός, μέλος του Ινστιτούτου και υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, επίτιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του διεθνούς Ιδρύματος για το Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae (L.I.M.C./Εικονογραφημένο Λεξικό Κλασικής Μυθολογίας), τον Ρίτσαρντ Μπάξτον, καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και πρόεδρο του Ιδρύματος για το L.I.M.C., καθώς και τον Τόνιο Χέλσερ, καθηγητή του Ινστιτούτου Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

«Η θεσμοθέτηση του Βραβείου Ωνάση για το Δίκαιο», είπε στην ομιλία του ο Αντώνης Παπαδημητρίου, «πηγάζει από την πεποίθηση ότι το Δίκαιο, ως σύνδεσμος ανάμεσα στις κοινωνίες και τα κράτη, αποτελεί στον σύγχρονο κόσμο ένα σημαντικό εργαλείο για την διευκόλυνση του εμπορίου, των οικονομικών, των επενδύσεων, των μεταφορών, της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και, κυρίως, για την βελτίωση των σχέσεων και της κατανόησης μεταξύ των λαών.

Επάνω: Ο καγκελάριος ντε Μπρεγ, πρώτος από δεξιά, ανάμεσα στους «Αθανάτους» των πέντε Ακαδημιών
Κάτω: Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Μπονφού. Στην πρώτη σειρά, στο κέντρο, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ξαβιέ Νταρκός

»Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση του δεύτερου Βραβείου Ωνάση στηρίζεται στην βεβαιότητα ότι τα ιδεώδη και οι γνώσεις που διέπουν την παγκόσμια ανθρώπινη κληρονομιά έχουν θεμελιωθεί επάνω στον Ελληνικό Πολιτισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τα σημεία αναφοράς του σύγχρονου κόσμου, ο οποίος υποτάσσεται στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, πράγμα που σημαίνει, κυρίως για τις νεότερες γενιές, να ξαναβρούμε τα ίχνη του κοινού μας παρελθόντος. Η πορεία αυτή μάς οδηγεί αναπόφευκτα στην λεκάνη της Μεσογείου, όπου ο Ελληνικός Πολιτισμός δεν έπαψε να ακτινοβολεί στην διάρκεια των αιώνων. Η υποστήριξη των τομέων της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Φιλολογίας και των Γραμμάτων σημαίνει και μια πορεία αντίθετη στην σύγχρονη τάση ανάδειξης των θετικών επιστημών εις βάρος των ανθρωπιστικών σπουδών. Προκειμένου να ξαναβρεθεί μια βιώσιμη ισορροπία στον κόσμο που μεταλλάσσεται, είναι επομένως απαραίτητο, εάν όχι επείγον, να στηρίξουμε το έργο όσων προσπαθούν να διασώσουν τον πλούτο της κοινής μας κληρονομιάς, μέσω της ταξινόμησης, της ανάλυσης και της ερμηνείας, καθώς και εκείνων οι οποίοι επιζητούν να εμπλουτίσουν, με δημιουργικό και πρωτοποριακό τρόπο, την παγκόσμια κληρονομιά».

Τα πρώτα βραβεία προγραμματίζεται να απονεμηθούν πριν από το τέλος του έτους 2009, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι.

Φωτογραφίες: Brigitte EYMANN

16-19