Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 42 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Το Βραβείο Ωνάση
για τα Χρηματοοικονομικά
στον Eugene Fama

Ο Eugene Fama, «πατέρας» των εμπειρικών χρηματοοικονομικών σπουδών

Ο διακεκριμένος καθηγητής Eugene Fama, του Τμήματος Επιχειρηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγου, είναι ο αποδέκτης του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά.

Ο καθηγητής Fama θεωρείται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα πατέρας των εμπειρικών χρηματοοικονομικών σπουδών, ενώ στο ενεργητικό του έχει εγγραφεί και η αναγνώριση του «μοντέλου της αποτελεσματικής αγοράς», το οποίο αποτελεί την χρηματοοικονομική θεωρία που επηρέασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τόσο τις ακαδημαϊκές σπουδές όσο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με τo μοντέλο της αποτελεσματικής αγοράς, οι χρηματιστηριακές τιμές αντανακλούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Το Βραβείο Ωνάση, που συνοδεύεται από το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων δολαρίων, ανακοινώθηκε από την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Cass του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου. Θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια, αναγνωρίζοντας την διά βίου συνεισφορά κορυφαίων πανεπιστημιακών και ερευνητών στους τομείς των ναυτιλιακών, των εμπορικών και των χρηματοοικονομικών σπουδών. Με το βραβείο τιμώνται ακαδημαϊκά επιτεύγματα που δεν είχαν προηγουμένως την ευκαιρία και την δυνατότητα παγκόσμιας αναγνώρισης. Το  Ίδρυμα Ωνάση φιλοδοξεί το βραβείο που απονέμεται στην μνήμη του ιδρυτή του να αποκτήσει το ίδιο κύρος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών.
Η επιτροπή απονομής του βραβείου αποτελείται από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και από τους καθηγητές Γεώργιο Κωνσταντινίδη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Charles Goodhart της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου, Robert Merton του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, 1997), Myron Scholes του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, 1997) και Κώστα Γραμμένο, ιδρυτή και διευθυντή του Κέντρου για την Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Cass και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.

«Η απονομή του Βραβείου Ωνάση στον καθηγητή Fama  έρχεται να επιβεβαιώσει την βούληση του διαθέτη, που ήθελε τα βραβεία Ωνάση να έχουν διεθνή χαρακτήρα», δήλωσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής. «Είμαι ευτυχής που το πρώτο Βραβείο Ωνάση απονέμεται σε έναν διακεκριμένο επιστήμονα, τον καθηγητή Fama, του οποίου το μοντέλο στα χρηματοπιστωτικά αποτελεί πυξίδα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά».

Την συμβολή του Eugene Fama στο πεδίο των εμπειρικών χρηματοοικονομικών υπογράμμισε ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, λέγοντας ότι κατόρθωσε «να αλλάξει τον τρόπο σκέψης για τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών». «Ο καθηγητής Fama είναι καθ’ όλα άξιος του πρώτου Βραβείου Ωνάση», τόνισε, «και οι θεωρίες του είναι γνωστές ανά τον κόσμο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ένας μύθος της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ ικανοποιημένος με την επιλογή μας».

Τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Ωνάση και την επιτροπή, που τον εξέλεξε, εξέφρασε ο καθηγητής Fama. «Η επιτροπή απονομής του Βραβείου Ωνάση αποτελείται από έμπειρα πρόσωπα με βαθιά γνώση της έρευνας στα χρηματοοικονομικά», σημείωσε. «Αποτελεί, συνεπώς, ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι ο πρώτος τιμώμενος. Κατά την γνώμη μου, τα χρηματοοικονομικά είναι ο πλέον επιτυχής τομέας της οικονομικής επιστήμης, τόσο ως προς τον πρακτικό όσο και ως προς τον επιστημονικό τους αντίκτυπο, και αξίζει να έχουν ένα ειδικό βραβείο». Προγραμματίζεται ο καθηγητής Fama να δώσει διάλεξη στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Cass τον Απρίλιο του 2009.    

Το  Βραβείο Ωνάση θα απονεμηθεί στο πλαίσιο επίσημου δείπνου στο Γκίλντχωλ, στο Σίτυ του Λονδίνου, τον Απρίλιο του 2009.

14-15