Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 42 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ωνάσειο
Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Δεκαπέντε χρόνια στις
καρδιές των Ελλήνων

Από τις 15 Ιουλίου 1993, ημερομηνία κατά την οποία το Ω.Κ.Κ. άνοιξε τις πύλες του στον  Έλληνα ασθενή, συμπληρώθηκαν ήδη 15 χρόνια λειτουργίας, στην διάρκεια των οποίων το Κέντρο κατέκτησε την κορυφή της παγκόσμιας καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε αυτό που έγινε πριν από δεκαπέντε χρόνια, αλλά αυτό που γίνεται επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως σε αυτόν τον χώρο», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Τιμούμε όλους όσοι εργάζονται για το όραμα αυτό, καθώς και όλους τους ανθρώπους του Ιδρύματος Ωνάση, οι οποίοι επί σειρά ετών μόχθησαν για να έχει το Ίδρυμα την δυνατότητα να προσφέρει στην χώρα μας αυτό το έργο. Η επέτειος, όμως, αφορά τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό, που δεκαπέντε χρόνια τώρα υπηρετούν το Ω.Κ.Κ. με αυτοθυσία. Όταν ολοκληρώθηκε η δωρεά προς το κράτος, ώστε το νοσοκομείο να γίνει ένα δημόσιο νοσοκομείο, πολλοί μας είπαν, σε κλασικό κακεντρεχές νεοελληνικό στυλ, ότι το Ωνάσειο σύντομα θα γίνει ‘‘σαν τα άλλα νοσοκομεία’’. Ευτυχώς, διεψεύσθησαν. Όχι μόνο το Ωνάσειο δεν έγινε σαν τα άλλα, αλλά, αντίθετα, η παρουσία του ανέβασε τον πήχυ και για τα άλλα κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι κίνδυνοι δεν ήταν λίγοι. Γνωρίζουμε ότι το κράτος δεν υπήρξε πάντοτε ο αρωγός που θα έπρεπε να είναι. Δημιουργώντας πλασματικά ελλείμματα προκάλεσε λάθος συνειρμούς στους πολίτες. Οφείλω όμως, εκ καθήκοντος, να αναφέρω ότι ο σημερινός υπουργός Υγείας και βεβαίως ο πρωθυπουργός έδωσαν τις απαιτούμενες λύσεις, αλλά και να αναγνωρίσω ότι και ορισμένοι άλλοι υπουργοί Υγείας, τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της σημερινής αντιπολίτευσης, έσκυψαν με αγάπη πάνω από το νοσοκομείο.

»Tο Ίδρυμά μας ποτέ δεν εφείσθη χρημάτων και κόπων. Οφείλω να αναφερθώ στον εκπρόσωπό μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, τον Απόστολο Ζαμπέλα, ο οποίος υπηρετεί το νοσοκομείο από την περίοδο της κατασκευής του.  Παρά το γεγονός ότι το Ω.Κ.Κ. ανήκει στο δημόσιο, το Ίδρυμά μας αντικατέστησε το σύνολο του ιατρικού εξοπλισμού και δώρισε έναν υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο στο νοσοκομείο. Έχει χρηματοδοτήσει μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε ιατρούς και νοσηλευτές. Έχει υποστηρίξει τα συνέδρια του νοσοκομείου, έχει ενισχύσει την επιστημονική έρευνα που γίνεται εδώ. Έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει θερμά το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα και έχει επιδιώξει, όσο γίνεται και όσο του πέφτει λόγος, οι επιλογές των επικεφαλής ιατρών να γίνονται αξιοκρατικά και με ανοιχτές διαδικασίες».

«Η λειτουργία του Ω.Κ.Κ.», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρός του, Ιωάννης Παπαδημητρίου, «έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς  Έλληνες πολίτες να ξαναβρούν την κλονισμένη υγεία τους σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, στον τόπο τους, έδωσε την δυνατότητα στους ιατρούς να επιτελέσουν την αποστολή τους σε ένα νοσηλευτικό κέντρο που διαθέτει όλα τα μέσα της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας, συνέτεινε στο να μειωθεί η κρίση εμπιστοσύνης που διακατείχε τους πολίτες προς την ελληνική ιατρική, παρέχει την δυνατότητα στους 950 περίπου εργαζομένους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ανθρώπινο και αξιοπρεπές περιβάλλον και να απολαμβάνουν τα αγαθά των κόπων τους, ενώ, τέλος, ευεργέτησε το κράτος, αφού περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια έχουν εξοικονομηθεί σε συνάλλαγμα».

Κατά την δεκαπενταετία 1993-2008 έχουν νοσηλευθεί συνολικά 102.750 περιστατικά, από τα οποία τα 26.047 είναι καρδιοχειρουργικά και τα 76.702 καρδιολογικά. Τα περιστατικά αυτά αντιστοιχούν σε 49.000 ασθενείς. ­Έχουν γίνει 70 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, 6 μεταμοσχεύσεις πνεύμονα και 39 εμφυτεύσεις συσκευών υποστήριξης καρδιάς (που είναι γνωστές και ως τεχνητές καρδιές). Από τους συνολικά 70 ασθενείς που έχουν λάβει μόσχευμα καρδιάς, σήμερα βρίσκονται στην ζωή οι 62, ποσοστό επιβίωσης από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα έχουν πραγματοποιηθεί 2.980 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (από τις οποίες το 47% περίπου αφορά παιδιά ηλικίας 0-5 ετών).

Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 94.000 πράξεις, ενώ στα Εξωτερικά Ιατρεία έχουν πραγματοποιηθεί 900.000 περίπου επισκέψεις. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις. Η ενδονοσοκομειακή θνητότητα, από τις πλέον χαμηλές στην Ευρώπη, υπολογίζεται στο 2,93% για τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και στο 0,57% για τα καρδιολογικά περιστατικά. Η συνολική πληρότητα του Κέντρου φτάνει το 75,1%. Περίπου το 95% των ασθενών προέρχονται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, 2,2% είναι ιδιώτες ασθενείς και 0,4% άποροι. Το Ω.Κ.Κ. είναι το πρώτο και έως σήμερα το μόνο νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001:2000. Σημαντικό είναι, τέλος, το επιστημονικό έργο που επιτελείται στο Ω.Κ.Κ., με δημοσιεύσεις άρθρων και συγγραμμάτων, καθώς και διοργανώσεις επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Κατά την διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής, μίλησαν επίσης ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ω.Κ.Κ. Λουκάς Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Σιούφας και ο μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλος, ο οποίος έχει νοσηλευτεί στο Ω.Κ.Κ, ενώ προβλήθηκε και σύντομη ταινία παρουσίασης του έργου του νοσοκομείου. Τέλος, μηνύματα απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ. υπό την διεύθυνση του Β. Συμεωνίδη.

36-37