recordreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 41 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ
ΧΡΩΜΑΤΩΝ -
ΜΙΛΤΟΣ
ΛΟΓΙΑΔΗΣ
ΣΕ ΕΡΓΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗ
γράφει ο
Διονύσης Μαλλούχος

Ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων από το 1992. Σήμερα είναι ο μόνιμος μαέστρος της ορχήστρας που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις και η οποία, τα τελευταία χρόνια, πέραν της έντονης συναυλιακής παρουσίας και της συνεπούς οργανωτικής προσπάθειας (θεματικοί κύκλοι, διαφορετικοί χώροι συναυλιών, πανελλήνιες πρώτες εκτελέσεις, διεθνείς διαγωνισμοί κ.λπ.), έχει συνεχή δισκογραφική παραγωγή, με τρεις ηχογραφήσεις ανά έτος και ιδαίτερη έμφαση στα έργα Ελλήνων συνθετών.
     Ένα από τα CD που κυκλοφόρησαν το 2008 από την Ορχήστρα των Χρωμάτων είναι η Συλλογή 1 με έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Ο Μίλτος Λογιάδης οδηγεί εδώ το συμφωνικό σύνολο στις «3 μικρασιατικές χορευτικές  εικόνες», έργο 58, το οποίο και είχαν παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη τον Ιανουάριο του 2007, το «Κοντσέρτο για αγγλικό κόρνο και έγχορδα» με σολίστ την Χριστίνα Παντελίδου, το έργο 31 του Φίλιππου Τσαλαχούρη «Αλέξινατς -1999», την τετραμερή «Σουίτα για πιάνο και έγχορδα» με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη, ενώ το περιεχόμενο του CD συμπληρώνεται με τον «Χορό των Μουσών» για σόλο φλάουτο (Μαριλένα Δωρή), κουαρτέτο εγχόρδων (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο) και κρουστά.
     Η έκδοση συνοδεύεται από πλήρες και υψηλής αισθητικής ένθετο (στοιχείο σύνηθες στις παραγωγές της Ορχήστρας των Χρωμάτων τις οποίες επιμελείται η Βίκυ Γαλάτου) με αναλύσεις των έργων και βιογραφικά των συντελεστών στα ελληνικά και στα αγγλικά.
     Η απόδοση της Ορχήστρας υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη είναι απόλυτα συνεπής προς το ύφος του Φίλιππου Τσαλαχούρη, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς συνθετών. Ακρίβεια στην μουσική εκφορά και μεγάλη ηχοχρωματική παλέτα, σταθερότητα στο τέμπο και στον παλμό, αλλά και ρυθμική ευελιξία όπου χρειάζεται: εντέλει, ανάδειξη της ευφάνταστης και πολυεπίπεδης γραφής του Τσαλαχούρη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εξαιρετικά ενδιαφέρον και ατμοσφαιρικό τρίτο μέρος της «Σουίτας για πιάνο και έγχορδα» («Τα τελευταία βήματα»), μια μουσική εικονογράφηση της σκηνής όπου ο θρυλικός χορευτής Βάσλαβ Νιζίνσκι προσπαθεί ανεπιτυχώς να χορέψει ένα κομμάτι του Σοπέν σε ρεσιτάλ πιάνου του σολίστ Αρθούρου Ρουμπινστάιν, κάνει λίγα χορευτικά βήματα στην σκηνή και σωριάζεται, με τον πιανίστα να δακρύζει για την διανοητική και παρεπόμενη σωματική κατάρρευση του μεγαλύτερου χορευτή όλων των εποχών, ο οποίος και οδηγείται στο ψυχιατρείο... Η μουσική εδώ έχει περιγραφικό χαρακτήρα, με ένα από τα 24 πρελούδια για πιάνο του Σοπέν να αποσυντίθεται ακολουθώντας τα αβέβαια βήματα του Νιζίνσκι, ενώ η ορχήστρα με έντονα δραματικό και πολύ εκφραστικό τρόπο παρεμβαίνει, σχολιάζει και «διηγείται» την ιστορία.

     Ο Μίλτος Λογιάδης στην παραγωγή αυτή αποδεικνύει ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη ικανότητά του να είναι εμπνευσμένος και αποτελεσματικός σε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους φόρμες, προσαρμοστικός σε διαφορετικά είδη μουσικής γλώσσας και ύφους, πρόθυμος να αναδείξει όλες τις πτυχές μιας παρτιτούρας προσφέροντας ιδέες και προτάσεις στην ορχήστρα του και μεταφέροντας έτσι με απόλυτη συνέπεια το πνεύμα και τις προθέσεις του συνθέτη. Ένας καλός αγωγός της μουσικής προς τους ακροατές.
 
49