Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 41 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Από τις εκδόσεις
έως την
Έβδομη Τέχνη

Λήδα ΜπουζάληΟι παρουσιάσεις βιβλίων συγκαταλέγονται στις σελίδες του περιοδικού ΑΩ που έχουν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό του κοινό. Διακεκριμένοι υπότροφοι επιστήμονες συνεργάζονται με την Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού για την παρουσίαση των βιβλίων των υπότροφων συγγραφέων, επιμελητών και μεταφραστών. Το πλήθος των βιβλίων που έχουν παρουσιαστεί από το 1997 έως σήμερα έχει ξεπεράσει τους εκατό τίτλους, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή την τελευταία καταμέτρηση οι κατάλογοι των εξαιρετικών πάντοτε εκθέσεων τις οποίες διοργανώνει το Ίδρυμα και το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση της Νέας Υόρκης. Με την βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου κρίναμε χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό ευρετήριο, το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να ανατρέχει σε εκδόσεις που έχουν παρουσιαστεί από τις σελίδες του ΑΩ, αναζητώντας τις με βάση τον τίτλο του βιβλίου, το όνομα του συγγραφέα, το όνομα του αρθρογράφου ή το αντίστοιχο τεύχος του περιοδικού. Το ηλεκτρονικό αυτό ευρετήριο βρίσκεται στην τελική φάση της προετοιμασίας του και, μέχρι το τέλος του έτους, θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΑΩ, με τον κατάλληλο σύνδεσμο.

Εκτός από τον γραπτό λόγο, αρκετοί είναι οι υπότροφοι που εκφράζονται καλλιτεχνικά μέσω της εικόνας. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, αποφάσισε να διοργανώσει ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου με ταινίες υποτρόφων. Στην διάρκεια ενός διημέρου θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους τις οποίες έχουν σκηνοθετήσει υπότροφοι που έχουν ακολουθήσει σπουδές Κινηματογράφου και ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα αυτόν. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί όπως πάντοτε με την αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμος Υποτρόφων θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον τομέα της  Έβδομης Τέχνης.

Στην έμπρακτη συμπαράσταση του Ιδρύματος προς τους υποτρόφους του έρχεται να προστεθεί, όπως κάθε χρόνο, η έγκριση του ειδικού προγράμματος χορηγιών και ενισχύσεων μελών του Συνδέσμου. Το πρόγραμμα του ακαδημαϊκού έτους 2008-09 περιλαμβάνει την ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς της Οφθαλμολογίας, της Οδοντιατρικής και της Μηχανολογίας, την έκδοση μελέτης που ασχολείται με την νομική διάσταση της βιογενετικής, καθώς και την πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ πειραματικού θεάτρου

    

2