Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 41 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Εικαστικό γεγονός της πόλης,
ο φωτισμός του κτηρίου
της λεωφόρου Αμαλίας
Της Λήδας Μπουζάλη

ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΛΑΙΣΙΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΜΑΛΙΑΣ 14 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’70.

Παιχνίδια με το φως σε μια γυάλινη «σκακιέρα»

Η ανακαίνιση του κτηρίου προς εκμετάλλευση οδήγησε στην πρωτοβουλία για φωτισμό της πρόσοψής του. Το έργο ανατέθηκε στην Ελευθερία Ντεκώ, με την προτροπή να δουλέψει ελεύθερα και δημιουργικά, στηριζόμενη στην πιο σύγχρονη αντίληψη της τέχνης. Αποτέλεσμα: η δημιουργία του πρώτου βίντεο αρτ πόλης και μια ουσιαστική παρέμβαση στον αστικό ιστό. παράλληλα, μια προτροπή ενάντια στην κοινοτοπία που μας περιβάλλει.

Τα εγκαίνια του φωτισμού του κτηρίου έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 2008 και στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Στεφάνου, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, η κόρη του Αλέξανδρου Τομπάζη, τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση Γιάννης Ιωαννίδης, Παύλος Ιωαννίδης, Απόστολος Ζαμπέλας και Μαριάννα Μόσχου, η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου και πολλοί δημοσιογράφοι.

Επάνω: Το κτήριο που σχεδίασε ο Αλέξανδρος Τομπάζης με την γυάλινη πρόσοψη και το παλαιότερο μέγαρο στα δεξιά του προστέθηκαν πρόσφατα στην ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος Ωνάση
Κέντρο: Χάρις στις εναλλαγές του φωτισμού, οι διαβάτες αντικρύζουν ένα διαφορετικό κτήριο κάθε φορά που περνούν

Η βραβευμένη με το βραβείο Emmy για τους φωτισμούς της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, Ελευθερία Ντεκώ, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Κλασικό Χορό. Ξεκίνησε να χορεύει στην Λυρική Σκηνή και έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη. Για να φωτίσει τις δικές της παραστάσεις χορού, πήρε το μάθημα «Σχεδιασμός Φωτός», εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες του μέσου και αφοσιώθηκε τελικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πλήθος σκηνοθέτες και θεατρικές σκηνές στο ανέβασμα εκατοντάδων παραστάσεων.

«Η αγάπη μου είναι να ζωγραφίζω με φως. Τι χαρά να ζωγραφίζω με φως την πόλη μου!», είπε με ενθουσιασμό η Ελευθερία Ντεκώ και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς το Ίδρυμα Ωνάση για την ευκαιρία αλλά και την απόλυτη ελευθερία που της έδωσε, ώστε να υλοποιήσει την ιδέα της.

Το «εσωστρεφές» και «στριμωγμένο» κτήριο αναδεικνύεται με τον εντυπωσιακό φωτισμό του σε εικαστικό γεγονός της πόλης

Το εξαώροφο κτήριο στον αριθμό 14 της λεωφόρου Αμαλίας, το οποίο μέχρι πρόσφατα στέγαζε τα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας και προηγουμένως της Ε.Τ.Ε.Β.Α., κατασκευάστηκε το 1976. Κτήριο «εσωστρεφές» το χαρακτήρισε η Ελευθερία Ντεκώ, «στριμωγμένο» ανάμεσα σε δύο άλλα, διαφορετικού στυλ. Υπήρξε καινοτόμο στην εποχή του, καθώς οι εξωτερικές του όψεις είναι κατασκευασμένες από γυαλί, τάση η οποία επεκτάθηκε μετά την δεκαετία του ’70 σε πολλά άλλα κτήρια της Αθήνας. «Η διάταξη των παραθύρων του σχηματίζει έναν κάνναβο, τέσσερα επί πέντε, πράγμα που μου έφερε στον νου το σκάκι ή την ντάμα», εξήγησε η καλλιτέχνις. «Σκέφτηκα όμως ότι τα πιόνια δεν είναι στατικά, έχουν κίνηση». Έτσι κατέληξε στον φωτισμό του κτηρίου εσωτερικά, πίσω από τα τζάμια, με φως που εναλλάσσεται και δημιουργεί διάφορα σχήματα στην πρόσοψη. Για τις ανάγκες των εγκαινίων, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα φωτισμού διάρκειας επτά λεπτών, με αποχρώσεις του μωβ, του μπλε, του πορτοκαλί και του λευκού. Όμως, οι δυνατότητες για να παίξει και να δημιουργήσει κανείς με το φως είναι πάρα πολλές, όπως εξήγησε η Ελευθερία Ντεκώ. Έτσι, ο διαβάτης της λεωφόρου Αμαλίας θα βλέπει κάθε φορά που περνά και ένα διαφορετικό κτήριο: ένα κτήριο που ευτύχησε τόσο χάρις στον δημιουργό του όσο και χάρις στους ιδιοκτήτες του…

Με την απόκτηση του μεγάρου στον αριθμό 14 της λεωφόρου Αμαλίας, το Ίδρυμα βρέθηκε μπροστά στο πρόβλημα του φωτισμού, που θα αναδείκνυε το κτήριο με τον καλύτερο τρόπο. «Μας προκάλεσε σαν τα παιδιά που σχεδιάζουν γκράφιτι, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ επιτυχημένα», είπε ο Αντώνης Παπαδημητρίου. «Θελήσαμε να προτείνουμε κάτι αντίστοιχο και οδηγηθήκαμε στην έννοια του παλίμψηστου, της επιφάνειας που ξαναγράφεται πολλές φορές. Απευθυνθήκαμε στην Ελευθερία Ντεκώ και η πρότασή της για κινούμενο φωτισμό είναι ουσιαστικά βίντεο αρτ, το πρώτο βίντεο αρτ πόλης, και αποτελεί μια εικαστική παρέμβαση στον αστικό ιστό της Αθήνας».

Επάνω αριστερά: Η Ελευθερία Ντεκώ
Επάνω δεξιά: Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Νικήτα Κακλαμάνη στην συνέντευξη Τύπου
Κάτω αριστερά: Η ομάδα των επισήμων παρατηρεί τον φωτισμό του κτηρίου από το απέναντι πεζοδρόμιο της λεωφόρου Αμαλίας
Κάτω δεξιά: Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, με την Ελευθερία Ντεκώ, τον δήμαρχο Αθηναίων και προσκεκλημένους

«Δεν μιλάμε απλώς για τον φωτισμό ενός κτηρίου, αλλά για την αναβάθμιση του αισθητικού ορίζοντα της πόλης», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. «Το κτήριο αυτό μπορεί να έχει ζωή τριάντα χρόνων. με τον φωτισμό του όμως από την Ελευθερία Ντεκώ, μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο κτήριο. Αναδεικνύεται με τον πιο επιτυχημένο τρόπο η αρχιτεκτονική σύλληψη και η εικαστική αξία του φωτός». Ο Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση για την πρωτοβουλία του και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα μιμηθεί το παράδειγμά του και θα αναλάβει την ανάδειξη με φωτισμό και άλλων κτηρίων της Αθήνας. «Εσείς κάνατε την αρχή, ο Δήμος θα αναλάβει την συνέχεια», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό χάπενινγκ του κουιντέτου τζαζ του Δημήτρη Βασιλάκη, σαξοφωνίστα, συνθέτη και μέλους του Συνδέσμου Υποτρόφων.

24-27