Ειδήσεις του Ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 41 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Τα εγκαίνια της
Βιβλιοθήκης
του Εθνικού Αρχαιολογικού
Μουσείου
Της Λήδας Μπουζάλη


Επάνω: Γενική άποψη του χώρου της Βιβλιοθήκης από το πατάρι

Εγκαινιάστηκε στις 26 Μαΐου 2008 η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης και εξοπλισμού της, το οποίο υλοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Στάικο. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την Βιβλιοθήκη «διαμάντι για τον πολιτισμό μας».

Η Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της το 1889 και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του είδους της στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα αριθμεί περί τους 20.000 τόμους, στους οποίους περιλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις, με τους παλαιότερους τίτλους να χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Καλύπτονται βιβλιογραφικά οι τομείς της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης, των Αρχαίων Θρησκειών και της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, καθώς και της Αρχαίας Ελληνικής και της Λατινικής Γραμματείας. Μοναδικής αξίας αρχειακό υλικό αποτελούν τα «ημερολόγια ανασκαφών» από τις μεγάλες ανασκαφές του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και τα πρωτότυπα σχέδια αρχαιολογικών ευρημάτων, φιλοτεχνημένα από δημιουργούς που μεγαλούργησαν στην συνέχεια της καλλιτεχνικής τους διαδρομής.

Αριστερά: Το ανοικτόχρωμο ξύλο σφενδάμου, το γυαλί και ο άπλετος φυσικός και τεχνητός φωτισμός δημιουργούν ένα ξεκούραστο περιβάλλον μελέτης
Επάνω: Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου του Ιδρύματος στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης
Κάτω: Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Μιχάλης Λιάπης και ο Νίκος Καλτσάς προσέρχονται στην εκδήλωση των εγκαινίων

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, «είναι θετικό το γεγονός ότι ανασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν χορηγοί που στηρίζουν την προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αποκλειστικό χορηγό, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, που συνέβαλε στο να ολοκληρωθεί τούτο το έργο. Είναι ένα διαμάντι, περιλαμβάνει πολλά βιβλία, μοναδικούς τόμους και σπάνιες εκδόσεις. Ήταν ένα εξαιρετικό έργο και οφείλω να επαναλάβω ότι ο πολιτισμός χρειάζεται χρήματα. Η πολιτεία και μόνο δεν αρκεί να στηρίξει τον πολιτισμό. Χρειάζονται και οι ιδιωτικοί πόροι. Οι χορηγοί, με την συμβολή τους, βοηθούν πάρα πολύ. Το γεγονός της ανακαίνισης της βιβλιοθήκης μάς δίνει έναν αισιόδοξο τόνο και μας ενθαρρύνει σε αυτή την προσπάθεια για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Η έννοια της βιβλιοθήκης είναι πολύ συγκινητική», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Αποτελεί αρχέτυπο του ελληνικού πολιτισμού, που πρώτος ανακάλυψε την έννοια της βιβλιοθήκης. Υπάρχουν διαφόρων ειδών βιβλιοθήκες, ανάμεσά τους περίφημες, όπως της Αλεξάνδρειας και του Παρισιού. Αλλά βιβλιοθήκες, όπως αυτή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αποτελούν εργαλεία δουλειάς και θα είναι πάντα απαραίτητες.

Όπως το ραδιόφωνο δεν εξαφάνισε τις εφημερίδες και η τηλεόραση δεν εξαφάνισε το ραδιόφωνο, έτσι και το διαδίκτυο δεν θα καταργήσει το βιβλίο», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος. «Δεν θα γίνουν όλα τα βιβλία ηλεκτρονικά. Αναρίθμητοι είναι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την αφή και την μυρωδιά του βιβλίου.

Επάνω: Σε γυάλινες προθήκες παρουσιάζονται οι σπάνιες εκδόσεις
Κάτω: Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Στάικος με τον Μιχάλη Λιάπη, τον Νίκο Καλτσά και τον Αντώνη Παπαδημητρίου

Ένθερμα, πράγματι, αποδεχθήκαμε την πρόταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όχι μόνο γιατί το Μουσείο είναι αρωγός μας σε διάφορα προγράμματα που αναλαμβάνουμε στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και γιατί η χορηγία αυτή αποτελεί και φόρο τιμής σε αυτόν τον χώρο, που ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία της πολιτείας». Ο Αντώνης Παπαδημητρίου κατέληξε ευχαριστώντας τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Στάικο, στο πρόσωπο του οποίου, όπως είπε, το Ίδρυμα βρήκε «καλό αρωγό».

Η βιβλιοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας του Μουσείου και ένα από τα βασικά εσωτερικά όργανα του οργανισμού του, τόνισε ο Νίκος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Παραμένει πιστή στο γράμμα και το πνεύμα του πρώτου κανονισμού λειτουργίας της, του 1893, που όριζε ότι ο σκοπός της είναι εκπαιδευτικός και βασική αποστολή της, μεταξύ άλλων, ‘‘η ανάπτυξις έρωτος προς τας Καλάς Τέχνας’’. Η οργάνωση, ο πλούτος  και η τεκμηρίωσή της την καθιστούν σχολείο για την αρχαιολογική έρευνα. Υποδέχεται πληθώρα ερευνητών. Περιλαμβάνει περίπου είκοσι χιλιάδες τίτλους, ανάμεσά τους και σπάνιους, όπως οι σημειώσεις του Σλήμαν για τις ανασκαφές στην Τροία και την Τίρυνθα, τα ημερολόγια μεγάλων ανασκαφών, καθώς και σχέδια ευρημάτων. Το Μουσείο βρήκε αρωγό στο όραμά του το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο αντιμετώπισε ένθερμα το αίτημά του για ανακαίνιση. Με σεβασμό στην ιστορία του κτηρίου, υψηλή αισθητική, άνετους χώρους και υποβλητική ατμόσφαιρα, η βιβλιοθήκη παραδίδεται στην επιστημονική κοινότητα», κατέληξε ο Νίκος Καλτσάς.

18-20