Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 41 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ένα μελωδικό ταξίδι στα κύματα των μουσικών πολιτισμών της Μάρε Νόστρουμ μέσα στους αιώνες απόλαυσαν τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου Υποτρόφων που παρακολούθησαν την συναυλία του μουσικού σχήματος Εν Χορδαίς και των εξαίρετων Αράβων προσκεκλημένων τους στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στις 2 Ιουλίου 2008.

Μουσική και τραγούδια από την βυζαντινή κληρονομιά, την Μεσόγειο και την σύγχρονη δημιουργία κυριάρχησαν σε εκείνη την βραδιά, όπου οι λόγιες και οι δημώδεις παραδόσεις συνάντησαν την σύγχρονη μουσική δημιουργία και η Δύση ανταμώθηκε με την Ανατολή. Ιχνηλάτες των μουσικών δρόμων της Ανατολής, τα μέλη του συνόλου Εν Χορδαίς: ο Κυριάκος Πετράς (βιολί), ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι), ο Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι), ο Άλκης Ζοπόγλου  (κανονάκι), ο Βασίλης Τζωρτζίνης (κοντραμπάσο) και ο Πέτρος Παπαγεωργίου (τουμπελέκι, μπεντίρ). Προσκεκλημένοι τους, η Λιβανέζα Ρίμα Ξες στο τραγούδι και ο Ιορδανός Χασάν Φακίρ στο νέυ.

Αριστερά: Η Λιβανέζα Ρίμα Ξες
Κέντρο: ο Ιορδανός Χασάν Φακίρ με το νέυ
Δεξιά: ο Δρόσος Κουτσοκώστας

Το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς είναι ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ημάς Ανατολής, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου μουσικού οργανισμού που, μαζί με την λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και την δραστηριότητα στον χώρο των εκδόσεων βιβλίων και της παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίας του σχήματος, οι λόγιες και οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου.

Τα μέλη του έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μουσικές διαδρομές, οι οποίες και συνθέτουν το πολυσυλλεκτικό και δημιουργικό του πρόσωπο. Κοινά στοιχεία της αναζήτησής τους αποτελούν η βιωματική αγάπη για την ελληνική μουσική παράδοση και οι σπουδές τους στην βυζαντινή μουσική.

Από την ίδρυσή του (1993), το σχήμα, συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από τετρακόσιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη, Νυρεμβέργη, Βενετία, Βρυξέλλες, Μόντρεαλ, Λουξεμβούργο, Τύνιδα, Αμμάν, Λάρνακα, Λεμεσό, Βηρυτό, Άμπου Ντάμπι, Μουσκάτ, Κουβέιτ, Χονγκ Κονγκ κ.ά.), καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους  Έλληνες, Άραβες, Πέρσες και Τούρκους δεξιοτέχνες.

Το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια την μεγάλη θερινή συναυλία του Συνδέσμου

Ένδειξη της αναγνώρισης της οποίας απολαύει το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς είναι ότι επιλέχθηκε να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο επίσημο ταξίδι του στα Η.Α.Ε. και στο Ομάν τον Νοέμβριο του 2006, καθώς και ότι αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της UNESCO για το Βραβείο Sharjah 2007 για την προβολή του αραβικού πολιτισμού. H πιο πρόσφατη διάκριση που έλαβε το σχήμα Εν Χορδαίς υπήρξε το βραβείο της γαλλικής ραδιοφωνίας (Radio France) για τις «Μουσικές του Κόσμου» (Prix «France Musique des Musiques du Monde»), με το οποίο τιμήθηκε κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Babel Med (27-29 Μαρτίου 2008) στην Μασσαλία για την συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Το βραβείο συνοδεύεται από την ηχογράφηση ενός δίσκου του σχήματος Εν Χορδαίς στην γαλλική δισκογραφική εταιρεία Occor΄a, με παγκόσμια διανομή από την Harmonia Mundi.

Επάνω: Ο Αντώνης Παπαδημητρίου με τον μουσικό Κυριάκο Καλαϊτζίδη
Κέντρο: Γενική άποψη του κοινού της θερινής συναυλίας του Συνδέσμου
Κάτω: Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου (κέντρο) με την Μαριάννα Μόσχου και τον Γιάννη Ιωαννίδη

Η Ρίμα Ξες γεννήθηκε στον Λίβανο. Φοίτησε στο Ανώτερο Εθνικό Ωδείο του Λιβάνου και απέκτησε δίπλωμα στο Ανατολίτικο Τραγούδι. Παράλληλα σπούδασε Επικοινωνία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Από το 1998, διδάσκει Κλασικό Αραβικό Τραγούδι στο ίδιο Ωδείο και, από το 2000, διδάσκει στα ετήσια μουσικά σεμινάρια που διοργανώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες o ουτίστας Σιμών Σαχήν στο πλαίσιο του Arabic Music Retreat.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, η Ρίμα Ξες και ο Χασάν Φακίρ

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε συναυλίες και σε φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Συνεργάστηκε με το μουσικό σχήμα Yuri Honing Trio από την Ολλανδία, μαζί με το οποίο έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στο πλαίσιο του προγράμματος Orient Expresses, Jazz with Arabic Music. Επίσης, έχει εμφανιστεί με τον Σιμών Σαχήν και το Near Eastern Music Ensemble στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συμπράξει σε ομαδικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Τυνησία (Bizet Festival for Mediterranean Song), την Βουλγαρία (Peace Festival) και τον Λίβανο (The Seventh Arab Song Festival). Σε συνεργασία με Ολλανδούς και Ιρακινούς μουσικούς κυκλοφόρησε τον δίσκο Orient Express.

Ο Χασάν Φακίρ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, μέλος μιας οικογένειας με μεγάλη μουσική παράδοση. Ο πατέρας του, ο Ομάρ Φακίρ, που υπήρξε γνωστός συνθέτης, κανονίστας, ουτίστας και βιολιστής, ήταν και ο πρώτος του δάσκαλος. Ο Χασάν Φακίρ πραγματοποίησε σπουδές στο νέυ και αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Αραβικής Μουσικής του Καΐρου το 1970. Δίδαξε επί τρία χρόνια στο Κρατικό Ωδείο της Ιορδανίας στο Αμμάν, καθώς και σε άλλα μουσικά ιδρύματα. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς και διεθνείς ορχήστρες, πραγματοποιώντας συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Το προσωπικό του στυλ ερμηνείας έγκειται στο γεγονός της τροποποίησης του νέυ και της εφαρμογής σε αυτό τής τεχνικής του φλάουτου.

14-17