Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 41 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ο Μινωικός Κόσμος,
θέμα επιστημονικού συνεδρίου

Φωτογραφίες: Κώστας Μπέης

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008 το επιστημονικό συνέδριο για τον Μινωικό Πολιτισμό που διοργάνωσε το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της έκθεσης «Από την Γη του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη, 3000-1100 π.Χ.». Υπό τον τίτλο «Ο Μινωικός Κόσμος: Εξερευνώντας την Γη του Λαβυρίνθου», το συνέδριο προσήλκυσε  διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α.

Eπάνω: Η έκθεση «Από την Γη του Λαβυρίνθου» πλαισιώθηκε από επιστημονικό συνέδριο για τον Μινωικό Πολιτισμό
Κάτω: Στην έδρα οι εισηγητές (από αριστερά) Τζαίημς Μάλι, Μάλκομ Ουίνερ και Ρόμπερτ Κελ με την συντονίστρια Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

«Μια θαυμάσια επιστημονική εμπειρία» χαρακτήρισε το συνέδριο ο εκτελεστικός διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, αναφερόμενος στην ανταλλαγή απόψεων που έγινε κατά την διάρκεια των εργασιών του. «Υπήρξαν επιστήμονες που υποστήριξαν ότι ο Μινωικός Πολιτισμός δέχθηκε επιρροές από την Μέση Ανατολή, περίπου 5.500 χιλιάδες χρόνια πριν από την σημερινή εποχή, ενώ υπήρξαν άλλοι που υποστήριξαν ότι βεβαίως υπήρξε μια ανθρώπινη αλληλενέργεια, αλλά και μια ανταλλαγή κινήτρων, καλλιτεχνημάτων, ιδεών, και όχι κατ’ ανάγκην μετανάστευσης ή αποικισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Τσίλας.

Ο επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων, δρ Γιάννης Τζεδάκις, αναφερόμενος στην σημασία της έκθεσης στην σημερινή εποχή, υπογράμμισε ότι «η ιστορία διδάσκει την προσπάθεια των μεγάλων δυνάμεων να είναι μεγάλες δυνάμεις, αλλά δεν ξέρουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις έρχονται και παρέρχονται. Αν αυτό γίνει κατανοητό από αυτούς που βλέπουν την έκθεση, ελπίζω πως θα σκεφτούν λιγάκι ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να είναι αιώνια. Αξίζει τον κόπο να δει κανείς πέρα από τα αντικείμενα ως έργα τέχνης».

Την πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με συντονίστρια την επιμελήτρια της έκθεσης για τον Μινωικό Πολιτισμό, δρα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, διευθύντρια της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, απασχόλησαν η μετακίνηση των ανθρώπων, το εμπόριο, η εισαγωγή και η επεξεργασία των μετάλλων στα πρώιμα κυρίως χρόνια της Μινωικής Εποχής, την 3η χιλιετία π.Χ. Ο επίτιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και επίτιμος διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δρ Τζαίημς Mάλι, μίλησε για το ξεκίνημα της χρήσης των μετάλλων και την αρχή της ναυτιλίας. Ο καθηγητής του Τμήματος Κλασικών και Ανατολικών Σπουδών του Κολεγίου Χάντερ του Πανεπιστημίου Σίτυ της Νέας Υόρκης, δρ Ρόμπερτ Kελ, αναφέρθηκε στον ρόλο του πολιτισμού τής Teleilat Ghassul στην ανάπτυξη της Κρήτης κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Στην περίπτωση της Κέας υπό το πρίσμα της μινωικής θαλασσοκρατορίας αναφέρθηκε ο δρ Mάλκομ Ουίνερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προϊστορίας του Αιγαίου με έδρα το Κοννέκτικατ.

Eπάνω: Ο εκτελεστικός διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Λουκάς Τσίλας απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου
Κάτω: Το συνέδριο προσήλκυσε διακεκριμένους αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α.

Η δεύτερη ενότητα επικεντρώθηκε στην αγροτική παραγωγή, την οικονομία και την αρχιτεκτονική της Κρήτης κατά την Μινωική Εποχή. Εισηγητές ήταν η ανεξάρτητη ερευνήτρια δρ Ανάγια Σαρπάκη, που μίλησε για την ελιά και το αμπέλι στην μινωική γεωργία, και οι καθηγητές Τζέφρυ Σόoυλς, του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, εκ των επικεφαλής των ελληνοαμερικανικών ανασκαφών στον Μόχλο της Κρήτης, και Τόμας Μπρόγκαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Προϊστορίας του Αιγαίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην οικονομία του Μόχλου περί το 1500 π.Χ. Επίσης, η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Ελένη Μαντζουράνη, μίλησε για την αρχιτεκτονική των μινωικών επαύλεων της Ανατολικής Κρήτης.

Τις θρησκευτικές δοξασίες των Μινωιτών κάλυψαν τα θέματα της τρίτης ενότητας του συνεδρίου, με συντονιστή τον δρα Γιάννη Τζεδάκι. Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Κρήτης δρ Αλεξάνδρα Καρέτσου ανέλυσε την περίπτωση του όρους Γιούκτας, η διευθύντρια της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις Κυκλάδες και την Σάμο, δρ Μαρίζα Μαρθάρη, αναφέρθηκε στα μινωικά θρησκευτικά σύμβολα των Κυκλάδων και ο δρ Τόμας Παλάιμα, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, αναφέρθηκε στην Γραμμική Γραφή Β΄.

Στο πλαίσιο της τέταρτης ενότητας του συνεδρίου, ο δρ Γιάννης Τζεδάκις μίλησε για την μινωική νεκρόπολη και βιομηχανική πόλη των Αρμένων, η δρ Κατερίνα Κόπακα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε στην σχέση της Γαύδου με την Μινωική Κρήτη, ενώ η δρ Τζένιφερ Μούντυ, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν, παρουσίασε την επίδραση των κλιματικών συνθηκών στην ζωή της Κρήτης κατά την Εποχή του Χαλκού.

34-35