Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 41 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Οι μεταμοσχεύσεις
στο Ωνάσειο

Ο Απόστολος Ζαμπέλας, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, ο πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Γεωργής και ο πρόεδρος του Ω.Κ.Κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου (Φωτογραφία: Σπύρος Μπαμπινιώτης)

Με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα ξεκίνησε η φετινή χρονιά για το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, γεγονός που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 στο Ω.Κ.Κ. πραγματοποιήθηκαν συνολικά ένδεκα μεταμοσχεύσεις, εννέα από τις οποίες αφορούν σε καρδιακά μοσχεύματα και δύο σε πνεύμονες.

Στην θεαματική αυτή αύξηση καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η προσφορά μοσχευμάτων από τους Κύπριους αδελφούς μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερα μοσχεύματα προήλθαν από την Κύπρο κατά το τελευταίο εξάμηνο, από το Παρασκευαΐδειο Νοσοκομείο, καθώς και από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σε αναγνώριση της μεγάλης αυτής προσφοράς, το Ω.Κ.Κ. διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Γιώργου Γεωργή, του διευθυντή του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λευκωσίας, Γιώργου Κυριακίδη, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που εκπροσωπήθηκε από τον ιατρό-εντατικολόγο Λάκη Παλάζη.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων του Ω.Κ.Κ., ο διευθυντής του Προγράμματος Πέτρος Αλιβιζάτος τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν συνολικά δεχθεί μοσχεύματα εξήντα έξι συνάνθρωποί μας, από του οποίους οι πενήντα οκτώ βρίσκονται εν ζωή. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά επιβίωσης για τον πρώτο χρόνο, καθώς φτάνουν το 95%. Το ποσοστό αυτό, όπως είπε ο διευθυντής του Προγράμματος, είναι περίπου 15% υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά επιβίωσης στην δωδεκαετία, τα οποία φθάνουν το 75%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, διεθνώς, το ποσοστό επιβίωσης στην δωδεκαετία δεν ξεπερνά το 50%. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί και πέντε μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, από τις οποίες οι τρεις ήταν επιτυχείς.

Σημαντικό έργο έχει να επιδείξει το Ω.Κ.Κ. και στην εμφύτευση συσκευών υποστήριξης κυκλοφορίας, οι οποίες είναι γνωστές και ως τεχνητές καρδιές. Όπως είναι γνωστό, είπε ο Πέτρος Αλεβιζάτος, οι συσκευές αυτές δεν υποκαθιστούν την μεταμόσχευση αλλά τοποθετούνται στον ασθενή προκειμένου να επιμηκύνουν την επιβίωσή του έως ότου βρεθεί μόσχευμα. Συνήθως, ο μέσος όρος παραμονής των συσκευών στον ασθενή δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, αλλά στην χώρα μας, με το γνωστό πρόβλημα έλλειψης μοσχευμάτων, τέτοιες μηχανικές αντλίες έχουν κρατήσει στην ζωή αρρώστους έως και είκοσι τέσσερις μήνες. Συνολικά, συσκευές υποστήριξης κυκλοφορίας έχουν τοποθετηθεί σε τριάντα οκτώ αρρώστους, οι δεκαεπτά από τους οποίους υποβλήθηκαν τελικά σε μεταμόσχευση. Από αυτούς, είπε ο διευθυντής του προγράμματος, οι δεκαπέντε βρίσκονται εν ζωή, ενώ άλλοι δεκατρείς περιμένουν να βρεθεί το σωτήριο μόσχευμα.
Ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση Απόστολος Ζαμπέλας ευχαρίστησε θερμά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για την προσφορά μοσχευμάτων, το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, καθώς και όλο το επιστημονικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Ω.Κ.Κ. για την συμβολή τους στην σημαντική πρόοδο του μεταμοσχευτικού προγράμματος του νοσοκομείου.

Ο Απόστολος Ζαμπέλας αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Ω.Κ.Κ., το πρώτο από τα μεγάλα έργα, όπως είπε, που οραματίστηκε και πραγματοποίησε η διοίκηση του Ιδρύματος. «Χάρις στις επιτυχίες του, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, οι Έλληνες ασθενείς αισθάνθηκαν ασφαλείς και έπαψαν να καταφεύγουν για ανάλογες επεμβάσεις στο εξωτερικό», τόνισε. «Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο τώρα, με την ανάπτυξη του προγράμματος του νοσοκομείου για μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων».

«Ο τομέας της υγείας είχε και έχει προτεραιότητα στον προγραμματικό σχεδιασμό του Ιδρύματος Ωνάση», επεσήμανε ο επίτιμος αντιπρόεδρος. Πρόσφατα, το Ίδρυμα φρόντισε για την ανανέωση ολόκληρου του βιοϊατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού του Ω.Κ.Κ., καθώς και για την αγορά και την τοποθέτηση υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου. «Το Ίδρυμα», κατέληξε, «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του νοσοκομείου, ηθικός και υλικός αρωγός των προσπαθειών του για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των προσφερόμενων προγραμμάτων υγείας».
Ο πρόεδρος του Ω.Κ.Κ., καθηγητής Ιωάννης Παπαδημητρίου, δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα του προγράμματος μεταμοσχεύσεων και με την σειρά του εξήρε την συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση τόσο στην στήριξη του προγράμματος όσο και στην ενίσχυση της λειτουργίας του Ω.Κ.Κ. γενικότερα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων του Ωνασείου, Αντώνη Γιαλελάκη, ο οποίος ευχαρίστησε το προσωπικό του Κέντρου και το Ίδρυμα Ωνάση για τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων. «Οι ευχαριστίες μου αφορούν και όλους τους υπόλοιπους μεταμοσχευμένους στο Κέντρο, με τους οποίους έχουμε δεθεί σαν αδέλφια. Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η μεταμόσχευση δεν είναι μια απλή ιατρική πράξη, αλλά μια προσφορά αγάπης και ήθους», σημείωσε ο Αντώνης Γιαλελάκης.

Κλείνοντας τους χαιρετισμούς ο πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Γεωργής ευχαρίστησε την Διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση και του νοσοκομείου για την συνεργασία τους, επισημαίνοντας ότι το Ω.Κ.Κ. έχει συμβάλει δραστικά στην αποκατάσταση της υγείας πολλών Κυπρίων.

32-33