Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Καλωσορίζοντας το καλοκαίρι
«Εν Χορδαίς»

Λήδα ΜπουζάληΣυμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποτρόφων και στις 2 Ιουλίου 2008 πραγματοποιήθηκε η τακτική ετήσια Συνέλευσή του. Αντικείμενο των εργασιών της ήταν ο απολογισμός του δωδεκάμηνου που πέρασε, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Συνδέσμου και ο προβληματισμός για τις μελλοντικές δράσεις και κατευθύνσεις του. Η παρουσία όλων των μελών, τα οποία συνέβαλαν με τις φρέσκιες ιδέες τους στην αναζήτηση νέων προτάσεων για εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες υπήρξε γόνιμη και χρήσιμη.

Η φετινή Γενική Συνέλευση συνδυάστηκε με την τελευταία εκδήλωση του Συνδέσμου πριν από το καλοκαίρι, δηλαδή με την μεγάλη μουσική εκδήλωση, που έχει καθιερωθεί με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνέλευσης, τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου παρακολούθησαν στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς μια συναυλία με μουσική και τραγούδια της βυζαντινής κληρονομιάς, της Μεσογείου και της σύγχρονης δημιουργίας από το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς, ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ημάς Ανατολής με έδρα την Θεσσαλονίκη. Από την ίδρυσή του, το 1993, έως σήμερα, το μουσικό αυτό σχήμα συνδυάζει την έρευνα και την ζωντανή μουσική πράξη, με περισσότερες από τετρακόσιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σχήμα τιμήθηκε τον Μάρτιο του 2008 με το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (Radio France) για τις «Μουσικές του Κόσμου», στο πλαίσιο του φεστιβάλ Babel Med στην Μασσαλία, για την συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό.

Στην συναυλία που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στις 2 Ιουλίου, μαζί με το σύνολο Εν Χορδαίς εμφανίστηκε η Λιβανέζα τραγουδίστρια Ρίμα Ξες, δασκάλα κλασικού αραβικού τραγουδιού στο Ανώτατο Εθνικό Ωδείο του Λιβάνου και στα ετήσια μουσικά σεμινάρια που διοργανώνει στις Η.Π.Α. o ουτίστας Σίμων Σαχήν στο πλαίσιο του Arabic Music Retreat.

Εμφανίστηκε επίσης ο βιρτουόζος του παραδοσιακού οργάνου νέυ Χασσάν Φακίρ, γεννημένος στην Ιερουσαλήμ από οικογένεια με μεγάλη μουσική παράδοση και απόφοιτος του Αραβικού Μουσικού Ινστιτούτου του Καΐρου. Ο Χασσάν Φακίρ έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς και διεθνείς ορχήστρες σε συναυλίες σε όλον τον κόσμο.

2