Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Το Ίδρυμα Ωνάση
χορηγός της έκθεσης έργων της
Συλλογής Κωστάκη
Επάνω: Λιουμπόβ Ποπόβα, Νεκρή φύση, λάδι σε μουσαμά, 1907-1908
Κέντρο: Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, η Σάντρα Μαρινοπούλου και ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Κάτω: Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου. Από αριστερά, ο Αντώνης Παπαδημητρίου, η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, και η Αλίκη Κωστάκη

Το Ίδρυμα Ωνάση είναι ο μέγας χορηγός της έκθεσης με τίτλο «Πέντε Εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Έργα από την Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ενενήντα έργα από την περίφημη αυτή συλλογή παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έως τις 20 Οκτωβρίου 2008, έργα σημαντικά και αντιπροσωπευτικά όλων των ομάδων και των κινημάτων της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας (­1900-1930).

Όπως ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, η χορηγία αυτή, η οποία αποτέλεσε εξαίρεση στην εν γένει πολιτική του Ιδρύματος, να υλοποιεί τα δικά του προγράμματα και να είναι φειδωλό ως προς τις χορηγίες, είχε διπλό χαρακτήρα. Κατά πρώτο λόγο, αποτέλεσε φόρο τιμής αντί στεφάνου στην μνήμη της Ντόλλης, αλλά και του Νικόλαου Γουλανδρή, δύο ανθρώπων που ανήκουν στην πραγματική αριστοκρατία, την αριστοκρατία της τέχνης και του πολιτισμού. Κατά δεύτερο λόγο, η έκθεση αυτή συμβολίζει ένα πέρασμα και μια συνέχεια.

Αποφασίστηκε όσο ζούσε η Ντόλλη Γουλανδρή, αλλά υλοποιήθηκε τώρα, συμβολίζοντας το όραμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που θέλει να είναι παρόν στην πρωτοπορία, κρατώντας όμως σφικτά τις ελληνικές και κλασικές του ρίζες, όραμα που συνεχίζεται από το νέο προεδρείο του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή.

Eπάνω: Ιβάν Κλιουν, Σχέδιο για το εξώφυλλο του περιοδικού Yugo-Lef, ακουαρέλα σε χαρτί, 1925
Κέντρο: Αλεξάντρ Ρότσενκο, Χωρίς τίτλο, γκουάς σε χαρτί, 1940
Κάτω: Καζιμίρ Μαλέβιτς, Πορτραίτο, γκουάς σε χαρτί, 1910

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή Σάντρα Μαρινοπούλου, αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της έκθεσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς το  Ίδρυμα Ωνάση και τον Αντώνη Παπαδημητρίου προσωπικά για τον «στέφανο μνήμης» στην Ντόλλη Γουλανδρή, καθώς και προς τον πρόεδρο του Ομίλου Λαυρεντιάδη, που υποστήριξε επίσης την πρωτοβουλία.

Η έκθεση έργων της Συλλογής Κωστάκη, η οποία εγκαινιάστηκε στις 14 Μαΐου 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της συλλογής, από καλλιτέχνες όπως ο Μαλέβιτς, η Ποπόβα, ο Τάτλιν, ο Ρότσενκο, ο Νικρίτιν, ο Λισίτσκι. Όπως εξήγησε η επιμελήτρια Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν τις ρηξικέλευθες αισθητικές περιπέτειες που συνέβησαν στην Ρωσία, μεταβάλλοντας με την δυναμική και την τόλμη τους την Ιστορία της Τέχνης του 20ού αιώνα.

Η πρώτη ενότητα, «Τα Χρόνια Πριν», περιλαμβάνει έργα επηρεασμένα από τον συμβολισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον μετεμπρεσιονισμό, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο στην πρωτοπορία. Η δεύτερη ενότητα, «Τα Ταξιδιωτικά Χρόνια», παρουσιάζει την σχέση των Ρώσων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, την επίδραση του κυβισμού και του φουτουρισμού, την αναζήτηση μιας νεωτερικότητας μέσα από την επαναπροσέγγιση της παράδοσης, την κατάργηση της γραμμικής εξέλιξης, την σύνθεση των τεχνών. Η τρίτη ενότητα, «Τα Μυστικιστικά Χρόνια», παρουσιάζει φιλοσοφικές θεωρίες για την τέχνη που αφορμώνται από θεοσοφιστικές προσεγγίσεις και διερευνούν τρόπους διεύρυνσης της αντίληψης με την βοήθεια της εικαστικής δημιουργίας. Η τέταρτη ενότητα, «Τα Ιδεολογικά Χρόνια», περιλαμβάνει έργα συναφή με την ιδεολογία της Οκτωβριανής Επανάστασης, ενώ η τελευταία ενότητα, «Τα Χρόνια Μετά», παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών οι οποίοι αρνήθηκαν να ενταχθούν στην αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, αλλά συνέχισαν μια δύσκολη και μοναχική πορεία, επιστρέφοντας στην παραστατικότητα και καταθέτοντας με ιδιαίτερο τρόπο τα συμπεράσματα των πρωτοποριακών πειραμάτων. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με την χορηγία, επίσης, του Ιδρύματος Ωνάση.

26-27