Ειδήσεις του Ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Βράβευση του Ιδρύματος
από το Αmerican Hellenic Institute
Επάνω: Ο πρόεδρος του Α.Η.Ι. Ι. Μαρκέτος απονέμει το βραβείο στον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου
Με μεγάλη επισημότητα, αλλά και με πολλή συγκίνηση, το American Hellenic Institute, στο ετήσιο δείπνο που διοργάνωσε στην Ουάσιγκτων στις 15 Μαρτίου 2008, τίμησε, στο πρόσωπο του Αντώνη Παπαδημητρίου, το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για «το εθνικό έργο που προσφέρει στον ελληνισμό επί τρεις δεκαετίες» μέσω της διάσωσης της ελληνικής κληρονομιάς.

Παρουσία δύο χιλιάδων εκπροσώπων των ελληνικών κοινοτήτων της Βόρειας Αμερικής, ο διευθυντής  του Ινστιτούτου, Ευγένιος Ρωσσίδης, μίλησε για την πολυετή και συνεχή προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση. «Θεωρώ», είπε, «το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης τον πιο σημαντικό πολιτιστικό κρίκο ανάμεσα στην μητροπολιτική Ελλάδα και τους Ελληνοαμερικανούς. Η αμερικανική κοινωνία  παρίσταται με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος, κάνοντάς μας υπερήφανους».

Το σκεπτικό για την βράβευση του Ιδρύματος ανέπτυξε ο  επιφανής νομικός Ι. Μαρκέτος, πρόεδρος του Ινστιτούτου. Ανέτρεξε στην ιστορία του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι ο σκοπός του περιγράφεται εξαιρετικά από τον Σωκράτη όταν έλεγε: «Δεν είμαι μόνον  Έλληνας, αλλά είμαι πολίτης όλου του κόσμου». Αντιστοίχως, επεσήμανε ο Ι. Μαρκέτος, «το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης δεν ανήκει μόνον στους  Έλληνες της Ελλάδας ή της Αμερικής, αλλά ανήκει σε όλους τους πολίτες του κόσμου που μοιράζονται κοινές ιδέες και οράματα για τον Πολιτισμό, την Αλληλεγγύη, την Ειρήνη, την Παιδεία, τα Ανθρωπιστικά Ιδεώδη. Το Ίδρυμα διακρίνεται για το πάθος του να προβάλλει την καλλιτεχνική δημιουργία και τον ανθρωπισμό, και για αυτό επελέγη από την επιτροπή βράβευσης, που την αποτελούν επιφανείς Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες και σπουδαίοι επιχειρηματίες».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, απευθυνόμενος στα μέλη και τους φίλους του Ινστιτούτου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην δημιουργία του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι είναι «ο τέταρτος πρόεδρος που ανέλαβε την διοίκηση -μετά την Χριστίνα Ωνάση, τον Ιωάννη Γεωργάκη και τον Στέλιο Παπαδημητρίου- και ότι η τιμή για την εγκαθίδρυση του Ιδρύματος και την ανοδική πορεία του ανήκει και στην προηγούμενη γενιά των ανθρώπων που το έστησαν: στον Στέλιο Παπαδημητρίου, στον Παύλο Ιωαννίδη και στον Απόστολο Ζαμπέλα». Εξήγησε ότι το Ίδρυμα κληρονόμησε από τον Αριστοτέλη Ωνάση το μερίδιο που θα αναλογούσε στον γιο του, τον Αλέξανδρο. «Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να τιμήσει ο Ωνάσης αιώνια την μνήμη του παιδιού του, συνεχίζοντας ουσιαστικά το επιχειρηματικό του έργο. Γιατί το πνεύμα του Ωνάση ζει μέσα από το Επιχειρηματικό Ίδρυμα, το οποίο προσφέρει το 40% των κερδών του στο Κοινωφελές για τους  ανθρωπιστικούς σκοπούς που υπηρετεί απαρέγκλιτα, καθώς αυτοί ορίστηκαν σύμφωνα με την θέληση του διαθέτη, στην διαθήκη του». «Έχουμε ξοδέψει», τόνισε, «υπηρετώντας κοινωφελείς σκοπούς, δύο φορές το κεφάλαιο που κληροδότησε στο  Ίδρυμα ο Αριστοτέλης Ωνάσης, και  είμαι σε θέση να σας πω ότι  έχουμε κατορθώσει, με την χρηστή διοίκηση και τις καλές επιχειρηματικές κινήσεις μας, να δεκαπλασιάσουμε το αρχικό κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτα και το μελλοντικό έργο του Ιδρύματος, που είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τα ελληνικά ιδεώδη, την ιστορική μνήμη, την καλλιτεχνική δημιουργία, την παιδεία, την ορθοδοξία, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε, ενδεικτικά, σε μερικά από τα έργα που χρηματοδότησε το Ίδρυμα αναλαμβάνοντας με ίδια μέσα και την συστηματική επίβλεψή τους, όπως το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Πινακοθήκη στο Ναύπλιο, την ανασκαφή της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας  του Αγίου Βασιλείου στα Μύρα της Μικράς Ασίας, τον Ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια, το οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Μίλησε επίσης για τα προγράμματα υποτροφιών και ενίσχυσης των εδρών Ελληνικών Σπουδών σε όλον τον κόσμο, τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση και την συνεργασία του θυγατρικού Ιδρύματος της Νέας Υόρκης με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία.

Δεξιά: Από αριστερά, ο Ντένις Χιούστον της Exxon Mobile με την σύζυγό του, ο Αντώνης Παπαδημητρίου, τα μέλη του Δ.Σ. του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση,  πρέσβεις Λουκάς Τσίλας και Μιχαήλ Σωτήρχος, ο γενικός διευθυντής της Olympic Agencies, Λουκάς Τσαγκαρίδης, και ο Ευγένιος Ρωσσίδης

Εξάλλου, σημείωσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, οι εκθέσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, όπως η πιο πρόσφατη για τον Μινωικό Πολιτισμό, μεταδίδουν τις πιο ενδιαφέρουσες, ιστορικά και καλλιτεχνικά, απόψεις του Ελληνικού Πνεύματος, προκαλώντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. «Η  αναγνώριση του έργου μας από την πλευρά σας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα, για τον ελληνισμό της Αμερικής, για όλη την διασπορά, με στόχο την διάσωση της ελληνικής κληρονομιάς, κατά τον προσφορότερο τρόπο», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην ίδια τελετή τιμήθηκαν για τις  πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στην διασπορά και τον ελληνισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η πρόεδρος της Οργάνωσης για την Διάσωση της Ελληνικής Κληρονομιάς Άννα Λία, η γνωστή ηθοποιός Μελίνα Κανακαρίδη και ο γερουσιαστής του Οχάιο Ζακ Σπέης, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από την Ικαρία.

Την τελετή παρακολούθησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ξένοι πρέσβεις, οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι του ρεπουμπλικανικού και του δημοκρατικού κόμματος, πολλοί Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες, επώνυμοι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και σημαντικοί επιχειρηματίες.

22-23