Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Της Λήδας Μπουζάλη
ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΛΜΟΙ ΙΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ

ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (Ω.Κ.Κ.), ΧΩΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗ-ΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ. Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΛΜΟΙ ΙΙ», ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ-ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ, ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ, ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ.

Η σύμπραξη του Συνδέσμου Υποτρόφων και του Ω.Κ.Κ., δημιουργημάτων και των δύο του Ιδρύματος Ωνάση, υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2001, με την  Έκθεση «Τέχνης Παλμοί», ύστερα από πρόταση και με την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Γιάννη Χ. Ρούσσου.

Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙ» εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου 2008 από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρουσία του προέδρου του Ω.Κ.Κ., καθηγητή Ιωάννη Παπαδημητρίου, καθώς και του προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση. Παρευρέθησαν πρόεδροι και διευθυντές μουσείων, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, πλήθος προσκεκλημένοι, αλλά και επισκέπτες του νοσοκομείου.

Επάνω: Στιγμιότυπα από την προσέλευση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στα εγκαίνια και από τον χαιρετισμό του επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Χ. Ρούσσου

«Η  Τέχνη και το Ω.Κ.Κ. σμίγουν για δεύτερη φορά», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Και είναι λογικό να ενθαρρύνουμε την συνεύρεση των δύο αυτών έργων μας -του νοσοκομείου και των υποτρόφων- στον ίδιο χώρο». Τόσο το Ω.Κ.Κ. όσο και ο θεσμός των ετήσιων υποτροφιών αποτελούν, όπως εξήγησε, δύο από τα σημαντικότερα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στην πορεία του Ιδρύματος. Ειδικότερα το Ω.Κ.Κ. είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής το Ίδρυμα Ωνάση, ένα νοσοκομείο όπου έχουν νοσηλευθεί περισσότερες από εξακόσιες χιλιάδες συνάνθρωποί μας. «Το νοσοκομείο αυτό μετέχει της παιδείας λόγω της υφής του έργου του, αλλά και ως χώρος αρχιτεκτονικά μνημειακός», παρατήρησε ο Αντώνης Παπαδημητρίου. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα «βλέπει τους υποτρόφους του που προοδεύουν με συγκίνηση ανάλογη με εκείνη του πατέρα προς τα παιδιά του», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι η έκθεση «Τέχνης Παλμοί» απευθύνθηκε σε ένα ιδιαίτερο κοινό, διαφορετικό από το γνωστό κοινό των γκαλερί, και χαιρέτισε την παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου «υπό την ιδιότητα του φιλότεχνου και πνευματικού ανθρώπου».

Στην γνωστή από την Αρχαιότητα θετική επίδραση των τεχνών στην ανθρώπινη υγεία αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ω.Κ.Κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου. Βασικό στοιχείο, υπενθύμισε, της πυθαγόρειας θεραπευτικής ήταν η μουσική. Αλλά και η ακρόαση κλασικής μουσικής κατά την διάρκεια της παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί δοκιμασμένη μέθοδο με αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Εξάλλου, σε πολλά σύγχρονα νοσοκομεία παγκοσμίως υπάρχουν έργα τέχνης, τα οποία συμβάλλουν στην ψυχολογική ανάρρωση των ασθενών. «Ο χώρος του Ω.Κ.Κ. είναι ιδεώδης για την έκθεση των εικαστικών καλλιτεχνών και υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση για τον πρόσθετο λόγο ότι τόσο το νοσοκομείο όσο και οι καλλιτέχνες αυτοί είναι δημιουργήματα του ίδιου Ιδρύματος», σημείωσε ο Ιωάννης Παπαδημητρίου.

Επάνω: Έργα της Α. Παπαφιλίππου, του Α. Pfaff και του Κ. Βελώνη
Κέντρο: Έργα του Γ. Τζώρτζογλου, της Μ. Αγγελέτου και του Δ. Καμπόλη
Κάτω: Έργα της Σ. Μπέμπεζα, της Γ. Σαγρή και της Ε. Πέτρου

Στο ζήτημα της προσέγγισης του ανθρώπου από τις εικαστικές τέχνες, στους χώρους όπου εκείνος βρίσκεται και ζει, πέρα από τους μουσειακούς ή εκθεσιακούς χώρους, αναφέρθηκε ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Χ. Ρούσσος. «Το ζήτημα της παρουσίας έργων τέχνης σε χώρους όπου ο άνθρωπος πάσχει και δοκιμάζεται μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρότασή μας για έκθεση μέσα σε χώρο ελληνικού δημόσιου νοσοκομείου ξεκινά από το 1988. Ωστόσο, δυσκολίες και επιφυλάξεις ως προς την χρησιμότητα και την λειτουργία της δεν επέτρεψαν επί πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί, μέχρι το 2001, όταν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο δέχθηκε να την φιλοξενήσει και το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης να την στηρίξει εξ ολοκλήρου. Πιστεύουμε ότι εδώ τα έργα τέχνης μπορούν να στηρίζουν την ζωή, να προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση, να κάνουν πράξη την παρηγορητική δύναμη της τέχνης και να υπενθυμίζουν αξίες που ίσως ξεχνιούνται στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου. Η τέχνη εκδηλώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγωνία, αλλά και πάθος για αυτό που είναι ζωή και, παρ’ όλη την αντιφατικότητα και την πολλαπλότητά της, παραμένει ένας δυνατός κρίκος που ενώνει τους ανθρώπους. Ευχόμαστε σύντομα να λειτουργήσει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στον χώρο των νοσοκομείων, το οποίο θα περιλαμβάνει την οργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων Τέχνης, καθώς και την πρόσκληση καλλιτεχνών που θα εργαστούν και θα δημιουργήσουν έργα για αυτόν ειδικά τον χώρο».

Αναφερόμενος στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση, ο Γιάννης Χ. Ρούσσος σημείωσε ότι πρόκειται για αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σημαντική παρουσία και συμβολή στον χώρο της τέχνης. Οι καλλιτεχνικές διαφοροποιήσεις τους τονίζουν την μοναδικότητα καθενός από αυτούς. Οι υπότροφοι καλλιτέχνες, με αξιόλογη εκφραστική ωριμότητα, διακρίνονται για την ελευθερία των αναζητήσεών τους. Ο επιμελητής τόνισε ότι ένας πρόσθετος λόγος για την διοργάνωση της έκθεσης ήταν η βαθιά ανάγκη διοργανωτών και καλλιτεχνών να ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μετά την πρώτη έκθεση ‘‘Τέχνης Παλμοί’’, το παράδειγμα του Ω.Κ.Κ. το ακολούθησαν και άλλα δημόσια νοσοκομεία, στηρίζοντας έτσι την λειτουργία του νοσοκομείου ως χώρου ζωής και πολιτισμού, όπου μπορούν να συνυπάρχουν τα δύο πολύτιμα αγαθά: η Υγεία και η Τέχνη», επεσήμανε ο Γιάννης Χ. Ρούσσος.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιωάννα Κονδύλη παρουσίασε την μορφή και την δράση του Συνδέσμου και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το  Ίδρυμα Ωνάση για την σταθερή και γενναιόδωρη υποστήριξή του.

Επάνω: Γλυπτό του Β. Βασίλη
Κάτω: Ζωγραφικά έργα του Β. Λόη και του
Ν. Τσιαπάρα και εγκατάσταση του Γ. Μιχαλού(δη)

«Έως πριν από λίγα χρόνια, το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς να δει περνώντας το κατώφλι ενός νοσοκομείου θα ήταν η παρουσίαση εικαστικής δουλειάς», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπενθυμίζοντας τα σημαντικά βήματα του τομέα της Υγείας προς τον χώρο του Πολιτισμού, όπως ανάλογες διοργανώσεις στο Αττικό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. «Σε αυτόν εδώ τον χώρο, όπου νιώθουμε υπερήφανοι, βλέπουμε τα έργα νέων ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποστηριχθεί και αυτοί από το  Ίδρυμα Ωνάση», είπε ο υπουργός Υγείας. «Η έκθεση αυτή στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας προς την κοινωνία», κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και εγκαινίασε επισήμως την έκθεση των υπότροφων καλλιτεχνών.

Πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, χαρακτικά και φωτογραφίες συνέθεσαν ένα σύνολο καλών έργων με ποικίλα θέματα και τεχνοτροπίες, παρουσιάζοντας τάσεις της σύγχρονης τέχνης, με κύρια χαρακτηριστικά την μοναδικότητα και την αυθεντικότητα.

Η Μαγδαληνή Αγγελέτου παρουσίασε την χαλκογραφία Je t’attends. Είναι απόφοιτη της Α.Σ.Κ.Τ., με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από την Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Δούλεψε την Χαρακτική στο Atlanta Printmakers Studio στις Η.Π.Α. και την συνεχίζει έως σήμερα στο Atelier Counterpoint στο Παρίσι.

Κοιτώντας την θάλασσα ήταν ο τίτλος της ελαιογραφίας σε πανί του Δημήτρη Ανδρεαδάκη, απόφοιτου της Α.Σ.Κ.Τ. Ο καλλιτέχνης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Από το 2004 διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Ο Βασίλης Βασίλη, απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., εξέθεσε το έργο του Α-ω3, με την μορφή στήλης από μέταλλο και βαμβάκι. Διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στο Τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Ο Κωστής Βελώνης, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., παρουσίασε το έργο La Bohème est un pays triste (ακουαρέλα και μολύβι σε χαρτί). Σπούδασε Πλαστικές Τέχνες, Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII-Βανσέν και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτιστικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο London Consortium.

Η Ελένη Γραφάκου, πτυχιούχος της Α.Σ.Κ.Τ. με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, συμμετείχε στην έκθεση με το έργο μεικτής τεχνικής  Όνειρο, διαδρομή, ενδεχόμενο. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση εκπονεί σήμερα διδακτορική διατριβή.

Επάνω: Γλυπτά της Χριστίνας Παπαγεωργίου
Κέντρο: Ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Απόστολος Ζαμπέλας και ο Γιάννης Ιωαννίδης
Κάτω: Έργο της Ουρανίας Νικολοπούλου

Μοναξιά και Ελπίδα ονομαζόταν το έργο από λάδι και σμάλτο σε καμβά της Ελένη Γώγου, η οποία εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο πρόγραμμα «Πλαστική, Τεχνική και Έννοια Ζωγραφικής» στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. Η καλλιτέχνιδα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το ίδιο πανεπιστήμιο και πτυχίου από την Σχολή Καλών Τεχνών του Λέτσε της Ιταλίας.

Χωρίς μνήμη (Αγγελική) ήταν ο τίτλος του έργου του Δημήτρη Δουρδούμα, από ακρυλικό σε μουσαμά. Ο καλλιτέχνης σπούδασε στις σχολές καλών τεχνών της Αθήνας και της Μαδρίτης. Έχει διακριθεί στον Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής Γκουανταράμα της Ισπανίας. 

Ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος παρουσίασε το έργο 6Β, σχέδιο με μολύβι 6Β και ακρυλικό χρώμα σε χαρτί. Είναι πτυχιούχος της Α.Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από την Α.Σ.Κ.Τ. Παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη.

Με το έργο του Νοσταλγία επιθυμίας, ακρυλικό σε καμβά, συμμετείχε στην έκθεση ο Διονύσης Καμπόλης. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Internship του Πανεπιστημίου του Γέηλ στην Αθήνα. Επίσης, διδάσκει και έχει ιδρύσει την γκαλερί Artspace.

H Xριστίνα Κατσάρη εξέθεσε την ελαιογραφία σε καμβά με τίτλο Επιστρέφοντας. Έχει κάνει σπουδές Θεατρολογίας και είναι απόφοιτη της Α.Σ.Κ.Τ. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ζωγραφικής και New Media στο Shool of Visual Arts στην Νέα Υόρκη. Από το 2002 ασχολείται με το ντοκυμαντέρ.

Η Κλημανθία Κονταξάκη συμμετείχε στην έκθεση με μια ελαιογραφία σε καμβά, χωρίς τίτλο. Είναι απόφοιτη της Α.Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Πανεπιστημίου του Κεντ. Από το 2006 παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Ε.Α.Π. και παράλληλα διδάσκει.

Plane Panic Attack -- Fighting Back, ακρυλικό σε καμβά, ήταν το έργο που παρουσίασε ο Αντώνης Κοσμαδάκης. Ο καλλιτέχνης σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Σεβίλλης και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Ζωγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, από όπου και αποφοίτησε το 2007.

Την εικαστική ενότητα LOT1α και LOT1β μεικτής τεχνικής σε καμβά εξέθεσε η Πηνελόπη Κουβαρά. Η καλλιτέχνιδα είναι απόφοιτη της Α.Σ.Κ.Τ. και έχει παρακολουθήσει κύκλο σπουδών στο Μίντλσεξ Πολυτέκνικ του Λονδίνου. Εκτός από την ζωγραφική, το βίντεο αποτελεί σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής της εργασίας.

Επάνω: Έργα του Θ. Ζαφειρόπουλου, του Α. Παπακώστα και της Χ. Μήτρεντσε
Κέντρο: Ομαδική φωτογραφία των υπότροφων καλλιτεχνών με τον πρόεδρο του Ιδρύματος και τον επιμελητή της έκθεσης
Κάτω: Έργα της Ε. Γραφάκου, της Χ. Κατσάρη και του Κ. Πλέσσα

Η Ελένη Λακιώτη παρουσίασε ένα πορτραίτο με ακρυλικό σε ύφασμα. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Επί τριετία δίδαξε ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το έργο μεικτής τεχνικής που παρουσίασε η Εσθήρ Λέμη είχε τίτλο Έξω κόσμος-Μέσα κόσμος. Είναι απόφοιτη της Α.Σ.Κ.Τ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και διπλωματούχος Μουσικής Σύνθεσης από την Μουσική Εταιρεία Αθηνών.

Μόνιμα εγκατεστημένος στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Βασίλειος Λόης συμμετείχε στην έκθεση με την ελαιογραφία Alien. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Σχεδίου και Ζωγραφικής στο Ινστιτούτο Πρατ της Νέας Υόρκης.  

Η Λίλιαν Λυκιαρδοπούλου παρουσίασε το έργο μεικτής τεχνικής Monument to Monument. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Γέηλ και πτυχίου από την Α.Σ.Κ.Τ. (2004). Το 2005, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων στην Νάπολη.

Η Νεφέλη Μασιά, που ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α., εξέθεσε το έργο της Earth Works, μεικτής τεχνικής σε πλεξιγκλάς με φως. Είναι κάτοχος πτυχίου Ζωγραφικής από την Α.Σ.Κ.Τ. και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην Μπιενάλε της Σόφιας (1989).

Ο Ισαάκ Μαυρίδης παρουσίασε τον επιτοίχιο Ανεμοφράκτη του, από λαμαρίνα, σύρμα και λάδι. Σπούδασε Κεραμεική-Γλυπτική στο Κρατικό Ινστιτούτο Κεραμεικής «Τζ. Μπαλλαρντίνι» της Φαέντσα της Ιταλίας. Το 1990, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Μεσογείου στην Μασσαλία.

Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολλέγιο Τεχνών και Ντιζάιν του Τσέλσι, η Χριστίνα Μήτρεντσε παρουσίασε το έργο μεικτής τεχνικής με τίτλο Still Life, A Book on Phenomena. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Ο πρόσφατα βραβευμένος με το πρώτο βραβείο της 24ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (2007) Γιάννης Μιχαλού(δη)ς παρουσίασε το έργο του (e.g.)gnosis, για το οποίο χρησιμοποίησε αεροτζέλ, πρωτοποριακό υλικό διαστημικής τεχνολογίας της N.A.S.A., αποτελούμενο από 99,9% αέρα και 0,1% γυαλί. Σπούδασε Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στον τομέα Τέχνης και Επιστήμης στο Μ.Ι.Τ. 

Επάνω: Έργα του Ζ. Ξαγοράρη και της Π. Κουβαρά
Κέντρο: Έργα της Π. Παπαδημητρίου και της  Ε. Λέμη
Κάτω: Έργα του Δ. Ανδρεαδάκη, του Α. Κοσμαδάκη και του Ε. Πατσουράκη

Η Σοφία Μπέμπεζα εξέθεσε μια σειρά από έξι εκτυπώσεις (C-prints) σε χαρτί, κολλημένες σε αλουμίνιο, με τον τίτλο Recontextualize Anxiety. Αποφοίτησε το 2004 από την Α.Σ.Κ.Τ. και παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Art in Context του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου, πόλη στην οποία σήμερα ζει και εργάζεται.

Με το φωτογραφικό της έργο Μπουγάδα εκπροσωπήθηκε η Βένια Μπεχράκη στην έκθεση του Ω.Κ.Κ. Η υπότροφος σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. και παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Τζακ Γκούντμαν 2002 για την Τέχνη και την Τεχνολογία.

Ένα τρυπάνι, ένα μίξερ, λάστιχο και πολυεστέρα χρησιμοποίησε η Ουρανία Νικολοπούλου για να συνθέσει το έργο της You & Me. Απόφοιτη της Α.Σ.Κ.Τ. Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε το 2002 μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολλέγιο Τεχνών του Εδιμβούργου. Ασχολείται με την εκπαίδευση.

Ο Ζάφος Ξαγοράρης, επίκουρος καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., εξέθεσε ένα έργο από την σειρά Birnam, με υδατοδιαλυτά χρώματα σε χαρτί. Απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ., πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Center for Advanced Visual Studies του Μ.Ι.Τ.

Η Χριστίνα Παπαγεωργίου παρουσίασε τρεις φιγούρες από μαύρο γύψο με τον συνολικό τίτλο Ίασις. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ., Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, στο Κολλέγιο Κινγκς και στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (R.A.D.A.). Από το 2004 εκπονεί διδακτορική διατριβή γύρω από ζητήματα χώρου και φιλοσοφίας στην σύγχρονη τέχνη. Ως ιδρύτρια του Adult Theatre, δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της περφόρμανς.

Με την ελαιογραφία σε καμβά Grace συμμετείχε στην έκθεση του Ω.Κ.Κ. η Παρασκευή Παπαδημητρίου. Είναι απόφοιτη της Α.Σ.Κ.Τ. και από το 2006 παρακολουθεί μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Ζωγραφικής στο Κολλέγιο Τεχνών της Μασσαχουσέτης.

Ο Αχιλλέας Παπακώστας εξέθεσε μια ελαιογραφία σε μουσαμά, με τίτλο Πρόβα-2. Σπούδασε στις Α.Σ.Κ.Τ. της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Σπυρόπουλου (1995), το Υπουργείο Πολιτισμού (1998), την Ακαδημία Αθηνών (2004) και την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ινστιτούτου της Γαλλίας (1997).

Είκοσι μία φωτογραφικές εκτυπώσεις σε ανακλαστική επιφάνεια επικολλημένη σε αλουμίνιο, υπό τον τίτλο Φάος ή Τράπουλα Ταρώ, παρουσίασε η Αιμιλία Παπαφιλίππου. Έλαβε πτυχίο Ζωγραφικής από την Α.Σ.Κ.Τ. και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνικές του βίντεο και των μεικτών μέσων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Επάνω: Έργα της Κ. Κονταξάκη και της Ε. Γώγου
Κέντρο: Έργα του Δ. Δουρδούμα, της Ε. Λακιώτη, της Λ. Λυκιαρδοπούλου, της Β. Μπεχράκη και του Ι. Μαυρίδη
Κάτω: Έργα του Κ. Τριανταφύλλου και της Ν. Μασιά

Με τα τρία έργα του Erase, Erase 17 και Erase 18 (λάδι σε φωτογραφίες) συμμετείχε στην έκθεση ο Ευτύχιος Πατσουράκης. Είναι κάτοχος πτυχίου Συντήρησης  Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, καθώς και απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ., με μεταπτυχιακές σπουδές Καλών Τεχνών στο Κολλέγιο Σαιντ Μάρτινς του Λονδίνου.

Η Ευαγγελία Πέτρου εξέθεσε το έργο της Balkans 24, ζωγραφικό σχέδιο με ηλεκτρονική επεξεργασία. Σπούδασε στο Κολλέγιο Σαιντ Μάρτινς και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Γλυπτικής στο Βασιλικό Κολλέγιο Τεχνών του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Κιτακιούσου της Ιαπωνίας και στην Cité Internationale des Arts στο Παρίσι.

Οι τρεις Χάριτες ήταν ο τίτλος του έργου που παρουσίασε ο Κώστας Πλέσσας, εφαρμόζοντας μεικτή τεχνική σε μουσαμά. Σπούδασε Ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ του Λονδίνου.

Ο Αλέξανδρος Pfaff συμμετείχε στην έκθεση με το έργο του I am that I AM (κόκκινο ξηροπαστέλ σε χαρτί καλλιγραφίας). Είναι κάτοχος πτυχίου της Σχολής Καλών Τεχνών του Μπράουνσβάιγκ της Γερμανίας. Από το 2003, πραγματοποιεί καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέμα «τέχνη & περιβάλλον» με παιδιά, μαθητές και νέους, καθώς και εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις.

Η Γεωργία Σαγρή, που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη, εξέθεσε ένα έργο της χωρίς τίτλο, το οποίο συνέθεσε με μολύβι και μελάνι σε χαρτί. Μετά το πτυχίο της από την Α.Σ.Κ.Τ., συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Σπυρόπουλου (2005) και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (2001).

Περιστερώνας-Μύκονος ήταν ο τίτλος της ελαιογραφίας σε χαρτί που παρουσίασε ο Γιώργος Τζώρτζογλου, ο οποίος σπούδασε  Ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης και σήμερα ζει και εργάζεται στην Ουγγαρία.

Ο Κωστής Τριανταφύλλου, εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής, εκπροσωπήθηκε με το έργο του Όρασις/Όραμα, μια διαδοχή κεραυνών με αντανάκλαση σε κοίλο καθρέπτη. Από το 1969 δραστηριοποιείται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, ενώ η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1974 στην Αθήνα. Από το 1986 το φαινόμενο του κεραυνού βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνάς του.

Ένα έργο χωρίς τίτλο, δημιουργημένο με ακρυλικό χρώμα σε καμβά, παρουσίασε ο Νίκος Τσιαπάρας. Απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολλέγιο Γκόλντσμιθ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ του Λονδίνου, όπου και εκπονεί διδακτορική διατριβή.

12-19