Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Η Μινωική Κρήτη άνωθεν
Έκθεση αεροφωτογραφίας
της Μαίριλυν Μπρίτζες
στην Νέα Υόρκη
Η οικία στο Χαμαίζι, νοτιοανατολική όψη © Marilyn Bridges
Συνέντευξη στην Λήδα Μπουζάλη

ΣΑΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑΣ ΛΙΘΙΝΗΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ,
ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,
ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ
ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Έτσι τα κατέγραψε ο φακός της Αμερικανίδας φωτογράφου Μαίριλυν Μπρίτζες, η οποία πραγματοποίησε για τον σκοπό αυτόν πτήσεις αεροφωτογράφισης με ελαφρύ αεροπλάνο επάνω από την Κρήτη.

Οι εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παρουσιάστηκαν στο Αίθριο του Ολυμπιακού Πύργου, στην Νέα Υόρκη, από τις 3 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου 2008, συμβαδίζοντας με την έκθεση «Από την Γη του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη, 3000-1100 π.Χ.», που διοργανώθηκε από το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Τα μινωικά ανακτορικά συγκροτήματα της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου και των Μαλίων, η ανακτορική έπαυλη της Αγίας Τριάδας, οι προϊστορικές πόλεις Μόχλος, Ψείρα και Γουρνιά, η λιμενική πόλη του Κομμού και η οικία στο Χαμαίζι συλλαμβάνονται με κάθε λεπτομέρεια από τον φωτογραφικό φακό της Μπρίτζες. Μέσα από τις φωτογραφίες αυτές, ο θεατής αντιλαμβάνεται την κλίμακα του χώρου της μινωικής Κρήτης, αλλά και την έκταση των ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί.  

Το νησάκι Ψείρα, νοτιοανατολική ακτή © Marilyn Bridges

Η Μαίριλυν Μπρίτζες ειδικεύεται εδώ και χρόνια στην από ξηράς και αέρος φωτογράφιση σημαντικών αρχαιολογικών τόπων σε όλη την υφήλιο. Οι φωτογραφίες της έχουν εκδοθεί σε οκτώ τόμους, μεταξύ των οποίων τα Markings: Aerial Views of Sacred Landscapes [Αποτυπώματα: Αεροφωτογραφίες ιερών τοπίων] (Aperture, 1986), Planet Peru: An Aerial Journey Through a Timeless Land [Πλανήτης Περού: Ταξίδι από αέρος σε μια διαχρονική γη] (Aperture, 1991), Egypt: Antiquities from Above [Αίγυπτος: Αρχαιότητες από ψηλά] (Little, Brown & Co., 1996), This Land is Your Land [Αυτή η γη είναι δική σου] (Aperture, 1997) και Flights Through Time [Πτήσεις μέσα από τον χρόνο] (Lodima Press, 2007).

Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές εκθέσεις σε περισσότερα από τριακόσια μουσεία και αίθουσες τέχνης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Νέα Υόρκη, το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Φηλντ στο Σικάγο και το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στο Τορόντο.
Οι φωτογραφίες της έχουν επίσης δημοσιευθεί σε έγκυρα έντυπα, όπως στο Life, στο Vanity Fair και στους New York Times. Η Μαίριλυν Μπρίτζες έχει ερασιτεχνική άδεια πιλότου και είναι μέλος του Explorers Club. Σπούδασε Φωτογραφία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ. Έχει τιμηθεί με τις υποτροφίες Γκούγκενχαϊμ, Φούλμπραϊτ, καθώς και με το βραβείο Wings Trust for Courage and Artistic Excellence (2003).

Για την έκθεσή της στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στην Νέα Υόρκη η Μαίριλυν Μπρίτζες μίλησε στο ΑΩ:

Άποψη του Ανακτόρου της Φαιστού © Marilyn Bridges

Πόσες φωτογραφίες επιλέξατε, και με ποιο σκεπτικό, για την έκθεση στο θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση;

Επέλεξα δέκα φωτογραφίες με κριτήριο να συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπέροχη έκθεση των μινωικών ευρημάτων. Οι φωτογραφίες εκτυπώθηκαν για τον σκοπό αυτόν σε μεγάλο μέγεθος, με υψηλή ποιότητα για καλλιτεχνική παρουσίαση.

Πότε έγινε η συγκεκριμένη φωτογράφιση;

Έγινε στα τέλη του καλοκαιριού του 2007. Προσπαθώ πάντοτε να εκμεταλλεύομαι τις καλύτερες συνθήκες φωτισμού για κάθε περιοχή. Κάποιες φορές χρειάζομαι τις πρώτες αχτίδες της αυγής, ενώ, άλλοτε, το κάθετο, άμεσο φως του ήλιου αποδίδει καλύτερα. Η ασπρόμαυρη φωτογράφιση είναι σαν ζωγραφική με το φως. 

Από ποιο ύψος τραβήξατε αυτές τις φωτογραφίες;

Προτιμώ να πετώ σε ύψος πεντακοσίων έως χιλίων ποδών, φωτογραφίζοντας με τηλεφακό. Το αποτέλεσμα δίνει στον θεατή μια αίσθηση οικειότητας με το θέμα της φωτογραφίας, ενώ ταυτόχρονα ο θεατής βλέπει το θέμα στο ευρύτερο πλαίσιό του. Νιώθει σαν να μπορεί να μπει μέσα στην εικόνα και να περιπλανηθεί στα ερείπια, να εξερευνήσει τον αρχαιολογικό χώρο.

Με ποιον τρόπο ερευνήσατε το θέμα σας προτού επισκεφθείτε την Κρήτη;

Χρειάστηκα μελέτη πολλών εβδομάδων πριν να ξεκινήσω την αεροφωτογράφιση. Αφετηρία μου ήταν το πρωτοποριακό έργο του Σόντερ Wings Over Hellas [Φτερά πάνω από την Ελλάδα]. Μελέτησα επίσης τις φωτογραφίες από αερόστατο και τα σχέδια του Aerial Atlas of Ancient Crete [Εναέριος Άτλας της Αρχαίας Κρήτης] του Μάιερς. Χρησιμοποίησα πολλές φωτογραφίες από το έδαφος και χάρτες αρχαιολογικών τόπων που έχουν δημοσιευθεί κυρίως στο διαδίκτυο, καθώς και δορυφορικές λήψεις από το Google Earth. Τέλος, πριν να σχεδιάσω το πρόγραμμα των αεροφωτογραφίσεων, επισκέφθηκα όλα τα μέρη επί τόπου.

Ξημέρωμα στο ανάκτορο της Κνωσού © Marilyn Bridges

Ποιο συναίσθημα σας γεννήθηκε βλέποντας αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους και θελήσατε να το μεταδώσετε μέσα από τις φωτογραφίες σας;

Πετώντας πάνω από την Κρήτη ένιωσα μια νοσταλγία για το παρελθόν. Θέλησα να αποτυπώσω αυτούς τους αρχαίους τόπους με αξιοπρέπεια, να δείξω την μεγαλοπρέπειά τους στο πλαίσιο του φυσικού τοπίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο φωτογραφίζοντας από τον αέρα με ιδιαίτερη ευαισθησία. Αντικρίζω αυτές τις αρχαιότητες με δέος και σεβασμό για τους ανθρώπους που τις έφτιαξαν. Ελπίζω η δουλειά μου να ενθαρρύνει και άλλους να αναγνωρίσουν την αξία τους και να τις προστατεύσουν.

Έχουν δημοσιευθεί οι φωτογραφίες αυτές;

Όχι ακόμη, αλλά θα ήθελα να τις περιλάβω σε ένα βιβλίο μαζί με άλλους υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τους οποίους έχω φωτογραφίσει με παρόμοιο τρόπο. Βρίσκομαι σε αναζήτηση εκδότη.

Σκοπεύετε να συνεχίσετε την δουλειά σας στην Ελλάδα;

Ελπίζω να κάνω και άλλες αεροφωτογραφίσεις σε αρχαιολογικούς τόπους. Η Ελλάδα έχει τόσο πολλά να προσφέρει…­

30-33