bookreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη, Το χρονικό των δέκα ημερών: Αϊβαλί (Κυδωνιές) 1922, πρόλ. Πέτρος Μολυβιάτης, επιμ. Ειρήνη Σαρίογλου-Scott, Αθήνα: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, 2007, σελ 222.
ISBN 978-960-201-189-8
Πρόκειται για επανέκδοση της συγκλονιστικής αφήγησης των δέκα εφιαλτικών ημερών που πέρασε η συγγραφέας στο Αϊβαλί τον Αύγουστο του 1922, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να απελευθερώσει τον δεκαεπτάχρονο αδελφό της Ηλία Βενέζη, που μαζί με άλλους 3.000 Έλληνες, σχεδόν ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης, είχαν «επιστρατευθεί» από τους κεμαλικούς εισβολείς και όδευαν προς την απόλυτη εξόντωση, την οποία τόσο παραστατικά έχει περιγράψει ο ίδιος ο Βενέζης στο περίφημο Νούμερο 31328. Μέσα στις θηριωδίες των τουρκικών στρατευμάτων, και ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες κάτοικοι εκκενώνουν την πόλη, η νεαρή τότε Αγάπη αποφασίζει να παραμείνει με τον υπερήλικα πατέρα της για να βοηθήσουν τον αιχμάλωτο αδελφό της. Ανέλπιστος αρωγός και προστάτης τους, ένας νεαρός Τούρκος αξιωματικός, που στο πρόσωπο της Αγάπης ξαναβρίσκει την σφαγιασμένη από τα ελληνικά στρατεύματα αδελφή του. Ανάμεσά τους δημιουργείται μια βαθιά αδελφική σχέση, η οποία σημάδεψε ανεξίτηλα την συγγραφέα και της επέτρεψε να διατηρήσει την πίστη της στην ανθρώπινη φύση. Σε μια καλαίσθητη πολυτονική έκδοση, με την άρτια επιστημονική επιμέλεια της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου-Scott, το βιβλίο προσφέρει ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, συμπληρωματικό της αφήγησης του Βενέζη.
Γ.Θ.Κ.
νεκρά γράμματα; Οι Κλασικές Σπουδές στον 21ο αιώνα, επιμ. έκδ. Αντώνης Ρεγκάκος, Αθήνα: εκδ. Καστανιώτη, 2001, σελ. 260.
ISBN 960-16-0342-3
Μέσα στο σκοτεινό τοπίο της διαρκούς συρρίκνωσης των Κλασικών Σπουδών, ο συλλογικός αυτός τόμος επιχειρεί μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποτύπωση του λαμπρού παρελθόντος αλλά και των δυσοίωνων προοπτικών ενός κλάδου που υπήρξε καθοριστικός για την διαμόρφωση της πολιτισμικής φυσιογνωμίας του σύγχρονου δυτικού κόσμου και των ανθρωπιστικών του αξιών. Βασισμένη σε παλαιότερο αφιέρωμα στις «Επτά Ημέρες» της Καθημερινής, η συλλογή περιλαμβάνει άρθρα δεκαεννέα εξεχόντων πανεπιστημιακών από την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και τεσσάρων Ελλήνων. Ανάμεσά τους ο βραβευμένος από το Ίδρυμα Ωνάση ομηριστής Gregory Nagy, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και πολλοί αποδέκτες τιμητικών χορηγιών του Ιδρύματος, όπως ο o H. Lloyd Jones, από την Οξφόρδη, o R. Hunter από το Καίμπριτζ, ο H.-Chr. Günther και ο B. Zimmerman από το Φράιμπουργκ, καθώς και η Mary Lefkowitz, ευρύτερα γνωστή από την υπόθεση της «Μαύρης Αθηνάς». Στα άρθρα τους προβάλλει ανάγλυφη η κρίση που διέρχονται οι Κλασικές Σπουδές στις μέρες μας και προτείνονται λύσεις ώστε η αρχαία ελληνική και η λατινική γραμματεία να εξακολουθήσουν να αποτελούν ενεργά συστατικά του δυτικοευρωπαϊκού, και άρα του παγκόσμιου, πολιτισμού. Επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο τόμος παραμένει και σήμερα ανησυχητικά επίκαιρος.
Γ.Θ.Κ.
 
48