Βιβλιοπαρουσίαση
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !

ΜΕΤΖΙΚΩΦ Μια ποιητική του ενδύματος

Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Θέματα Πληροφορικής
Κινηματογραφίας
,
Αθήνα: εκδ. Καστανιώτη,
2007, σελ. 203,
29 ασπρόμαυρες εικόνες.
ISBN: 978-960-03-4547-6

Γράφει η
Γιόλα Χριστούλα,
θεωρητικός κινηματογράφου
και σύμβουλος πολιτιστικής επικοινωνίας

Από το χάος
της έμπνευσης
στον θαυμαστό κόσμο
της πληροφορικής
κινηματογραφίας

Προσομοίωση προϊστορικών όντων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης

Άλλο ένα ενδιαφέρον βιβλίο προστέθηκε πρόσφατα στην Σειρά «Κινηματογράφος» των εκδόσεων Καστανιώτη, η οποία περιλαμβάνει ήδη δεκαεπτά τίτλους από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, σκηνοθέτες, τεχνικούς και θεωρητικούς του είδους.

Στόχος του βιβλίου Θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας είναι να παρουσιάσει, με απλό λόγο, επιστημονική ακρίβεια και αναφορά στις απαραίτητες θεωρητικές έννοιες, ένα πανόραμα των πλέον δημιουργικών εφαρμογών της πληροφορικής κινηματογραφίας, εστιάζοντας στις πιο θεαματικές, όπως είναι τα ειδικά εφέ και τα παιχνίδια. Ευρέως γνωστός με τον αγγλικό όρο «computer animation», ο σύγχρονος αυτός οπτικοακουστικός κλάδος, με βασικά εργαλεία τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα προγράμματα σύνθεσης και επεξεργασίας εικόνας, πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία του ’60 και εξαπλώνεται ραγδαία χάρις στην ψηφιακή τεχνολογία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει έξι κεφάλαια, χωρισμένα σε αρκετά υποκεφάλαια, και συνοδεύεται από ενδεικτικές εικόνες. Το πρώτο κεφάλαιο («Ιστορία και τεχνολογία») αναφέρεται στα στάδια παραγωγής, από την σχεδίαση μέχρι την επεξεργασία, στην ιστορία και την φύση της ψηφιακής εικόνας, κάνοντας μια σύντομη μνεία στις προοπτικές του κλάδου στην σημερινή δικτυακή εποχή. Το δεύτερο κεφάλαιο («Η δημιουργική πρακτική») επικεντρώνεται στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα πληροφορικά κινηματογραφικά εργαλεία, αναλύει την πρακτική διάσταση της δημιουργίας και ανιχνεύει την δύναμή της. Το κεφάλαιο «Όψεις της ψηφιακής παραγωγής» περιγράφει το εύρος των εφαρμογών στην αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο, την αστρονομία και την παραγωγή παιχνιδιών. Το τέταρτο κεφάλαιο («Ψηφιακή κοσμογονία») καταγίνεται κυρίως με την αναζήτηση του ρεαλισμού στην ιστορία της πληροφορικής κινηματογραφίας. Το κεφάλαιο «Μέθοδοι δημιουργικής παραγωγής» ασχολείται με την προσομοίωση του ρυθμού στην ψηφιακή τέχνη και στον κινηματογράφο. Το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο («Εικονική πραγματικότητα») επεκτείνει τον προβληματισμό σε θέματα εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, συσχετίζοντας το πέρασμα από τον θεατή-παρατηρητή στον ενεργά συμμετέχοντα στα δρώμενα με την διαλεκτική της ανάμειξης εικονικής και «πραγματικής» πραγματικότητας.

Παραδείγματα της προσαρμογής κινητικών δεδομένων από ανθρώπινη κίνηση σε τρισδιάστατο μοντέλο

Μέσα από την χρήση παραδειγμάτων, ο σκηνοθέτης αναφέρεται με θαυμασμό στο έργο εξεχόντων δημιουργών κυρίως ταινιών επιστημονικής φαντασίας και κινουμένων σχεδίων, αναλύοντας συχνά συγκεκριμένες σκηνές διάρκειας μερικών δευτερολέπτων, που απαιτούσαν αμέτρητες ώρες έμπνευσης και σκληρής εργασίας. Ανάμεσά τους, ο διορατικός και πολυβραβευμένος με Όσκαρ Τζωρτζ Λούκας, που καθιέρωσε την ευφυή χρήση των ειδικών εφέ στο Χόλλυγουντ, ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων Τζων Λάσσητερ μέσα από την σύμπραξη Walt Disney και Pixar, αλλά και το «τρομερό παιδί» Στήβεν Σπίλμπεργκ. Επίσης, γίνεται ειδική μνεία σε πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, όπως οι Αμερικανοί Καρλ Σιμς και Μάικλ Τόλσον, ο Άγγλος Ουίλλιαμ Λάδαμ και ο Ιάπωνας Μασάκι Φουτζιχάτα.

Το βιβλίο Θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας απευθύνεται σε αναγνώστες οι οποίοι έχουν την περιέργεια να γνωρίσουν τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται χάρις στις τεχνικές της πληροφορικής κινηματογραφίας, ενώ είναι πιθανό να τους προτρέψει να εξερευνήσουν σε βάθος τα θέματα που περιγράφονται και να ανατρέξουν στην χρήσιμη προτεινόμενη ενδεικτική βιβλιογραφία ξένων κυρίως συγγραφέων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2008 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 3ου AnimFest 08 – Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Animation, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων στον κινηματογράφο Τριανόν-Filmcenter. Όπως επεσήμανε μάλιστα ο ίδιος ο συγγραφέας με αφορμή την ομιλία του, «η φύση των κινουμένων σχεδίων είναι επαναστατική. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα κινηματογραφικά και παραστατικά μέσα, οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων πλάθουν ένα ιδιότυπο σύμπαν μέσα στο οποίο οι χαρακτήρες κινούνται κατά το δοκούν, παράγοντας νέους νόμους της φυσικής και επεκτείνοντας τον ρεαλισμό με πειστικότητα».

46-47