Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 39 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 39 ΜΑΡΤΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Η ίδρυση του
Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών
στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Ισμαήλ Σεραγκελντίν ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου την δημιουργία του Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών.

Το Ίδρυμα Ωνάση και το Βαρδινογιάννειο  Ίδρυμα ανέλαβαν από κοινού την χρηματοδότηση της ίδρυσης Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το οποίο θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2008.

Την ίδρυση του Κέντρου ανακοίνωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καθώς και ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν. Στο Κέντρο, με την ονομασία «The Alexandria Center for Hellenistic Studies», θα λειτουργούν τμήματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών, τα μαθήματα θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα και θα χορηγούνται διπλώματα, καθώς και μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θα παρέχει την χρήση αιθουσών διδασκαλίας και συνεδριάσεων, ενώ οι φοιτητές, που θα προέρχονται από όλον τον κόσμο, θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης για τις ανάγκες της έρευνάς τους.
«Γεγονός πολυσήμαντο» χαρακτήρισε την ίδρυση του Κέντρου ο Αντώνης Παπαδημητρίου, διότι, όπως είπε, «σηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός νέου πολιτιστικού πόλου» στην πύλη του αραβικού κόσμου, με διεθνή χαρακτήρα, που θα πρέπει να λειτουργήσει ως «γέφυρα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, και την παγκόσμια ανθρωπιστική κληρονομιά».

Επάνω: Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου
Κάτω: Η υπογραφή της συμφωνίας ίδρυσης του Κέντρου

«Αξίζει να κοιτάξουμε ξανά το ελληνιστικό παρελθόν μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, «γιατί συνιστά μιαν απίστευτα σύγχρονης αντίληψης εξέλιξη του αρχαίου κλασικού πνεύματος και μια προσαρμογή του σε ανάγκες και καταστάσεις που δεν έπαψαν από τότε να είναι σύγχρονες. Όσοι έχουν έστω και λίγο ασχοληθεί έχουν εντυπωσιασθεί με το πόσα η σύγχρονη εποχή, χωρίς να το ομολογεί, οφείλει στην περίοδο εκείνη. Έχει πολλά να μας προσφέρει η έρευνα των ζητημάτων της μεγάλης και της μικρής πολιτικής, της διπλωματίας, της ιστορίας των επιστημών, της ιστορίας των θρησκειών, της γραμματείας, των προβλημάτων της ηθικής και της αισθητικής, και γενικότερα της φιλοσοφίας, που τέθηκαν τότε».

«Μια τέτοια προσπάθεια», συνέχισε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, «θα μπορούσε να γίνει και σε κάποιο άλλο ακαδημαϊκό κέντρο. Είμαι βέβαιος ότι πολλά θα το διεκδικούσαν. Η αναγέννηση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και η πολιτική βούληση που την σηματοδοτεί, η αναγέννηση τις τελευταίες λίγες δεκαετίες μιας νέας Αιγύπτου, αραβικής αλλά σύγχρονης και δυναμικής, μας έπεισαν ότι αξίζει να γίνει αυτό το κέντρο σπουδών εκεί… Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπό την ηγεσία του δρος Σεραγκελντίν και με την υποστήριξη της αιγυπτιακής κυβερνήσεως είναι ο καταλληλότερος φύσει και θέσει φορέας για να επιτύχει αυτή η επιστημονική προσπάθεια».

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου ευχαρίστησε ακόμη την Μαριάννα και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη «για την άψογη συνεργασία», σημειώνοντας ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που δύο μεγάλα ελληνικά ιδρύματα συνεργάζονται ισότιμα, προσφέροντας υλικά μέσα αλλά και την απαιτούμενη άυλη υποστήριξη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη χαρακτήρισε την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης «συμμαχία πολιτισμού», ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση για την συνεργασία και ανακοίνωσε ότι οι αίθουσες για την μελέτη της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας θα ονομαστούν «Παύλος Ι. Βαρδινογιάννης».
«Σκοπός μας είναι να διαδώσουμε όλη εκείνη την γνώση και τις υψηλές διαχρονικές αξίες που πρεσβεύει η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, σε όλον τον κόσμο. Να ετοιμάσουμε μια νέα γενιά λογίων», δήλωσε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, δρ Σεραγκελντίν.

Το Κέντρο θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης, ενώ θα σχηματιστεί και Ακαδημαϊκό Συμβούλιο που θα αποτελείται από εξέχοντες ακαδημαϊκούς με ειδίκευση στους τομείς που αναφέρονται στο επιστημονικό έργο του Κέντρου. Το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς το Διοικητικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά την καλή λειτουργία του Κέντρου, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την θέσπιση των κριτηρίων για την επιλογή των φοιτητών, την επιλογή των διδασκόντων και το σύνολο των σχετικών δραστηριοτήτων, παρακολουθώντας παράλληλα την ακαδημαϊκή απόδοση των φοιτητών.

Λήδα Μπουζάλη

20-21