Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 39 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 39 ΜΑΡΤΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Η κοπή της πίττας
στην Πινακοθήκη

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα σχετικά με την έκθεση στον χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου έγινε φέτος η κοπή της πίττας του Συνδέσμου 

Τον φιλόξενο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου επέλεξε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων για την φετινή εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2008 με πολύ μεγάλη επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν οι τετρακόσιοι και πλέον υπότροφοι να δουν την σημαντική έκθεση «Κλασικές μήνες στην σύγχρονη ελληνική τέχνη», η οποία διοργανώθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της, μετά το Πεκίνο, την Κωνσταντινούπολη και την Νέα Υόρκη. Κεντρικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η εορταστική συναυλία, με την συμμετοχή της υπότροφου σοπράνο Μάιρας Μηλολιδάκη και του κουιντέτου χάλκινων πνευστών Melos Brass, οι οποίοι άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις ερμηνεύοντας αποσπάσματα έργων κλασικών συνθετών για φωνή και ορχήστρα, κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και τζαζ διασκευές χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

Ειδικότερα, η Μάιρα Μηλολιδάκη ερμήνευσε το τραγούδι «Panis Angelicus» του Φρανκ, την άρια της Αμίνα από το έργο La Sonnambula [Η υπνοβάτις] του Μπελίνι, την άρια της Βασίλισσας της Νύχτας από τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, την άρια της Ιουλιέττας από την όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Γκουνώ, καθώς και την άρια της Μανόν από το ομότιτλο έργο του Μασενέ.

Το κουιντέτο Melos Brass και η Μάιρα Μηλολιδάκη συνόδευσαν μουσικά την εκδήλωση

Το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass αποτελούν ο Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), ο Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), ο Αντώνης Λαγός (κόρνο), ο Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι) και ο Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα), οι οποίοι είναι και μέλη των εθνικών συμφωνικών ορχηστρών. Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1989 στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και έχει δυναμική παρουσία στον χώρο της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά. Από το 2003, τα μέλη του έχουν ιδρύσει και οργανώνουν σε ετήσια βάση την Ιόνιο Θερινή Μουσική Ακαδημία, στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον Δήμο της Κέρκυρας. Πρωταρχικός στόχος του συνόλου Melos Brass είναι η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Μέχρι σήμερα, πολλοί σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους στο κουιντέτο, το οποίο έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, την Αυστρία και την Γερμανία, αποσπώντας ιδιαίτερα θερμές κριτικές. Εξαιρετική επιτυχία είχε επίσης η συναυλία που έδωσαν η Μάιρα Μηλολιδάκη και το σύνολο Melos Brass τον Νοέμβριο του 2007 στο Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης.

Επάνω: Ο Διονύσης Μαλλούχος, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Αντώνης Παπαδημητρίου στην κοπή της πίττας, με τον υπότροφο Δημήτρη Ζιούβα
Κάτω: Οι τυχεροί της βραδιάς φωτογραφίζονται με τον πρόεδρο του Ιδρύματος και την πρόεδρο του Συνδέσμου

Την εκδήλωση της κοπής της πίττας του Συνδέσμου Υποτρόφων τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους, εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση, ο πρόεδρος Αντώνης Παπαδημητρίου με την σύζυγό του Ελένη, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ιωαννίδης, ο επίτιμος αντιπρόεδρος Παύλος Ιωαννίδης με την σύζυγό του Κάτια, η Μαριάννα Μόσχου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, ο εκτελεστικός διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στην Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, με την σύζυγό του, η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, καθώς και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση και παρουσίασε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο την δομή, το περιεχόμενο και την πορεία της έκθεσης.

Ως μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις του Συνδέσμου χαρακτήρισε ο Αντώνης Παπαδημητρίου την εορταστική εκείνη βραδιά, λόγω της καλλιτεχνικής ποιότητας και της πρωτοτυπίας της. Ο απόλυτα επιτυχημένος μουσικός συνδυασμός που παρουσίασαν οι έξι καλλιτέχνες, το «πάντρεμα» δηλαδή της κλασικής μουσικής με την τζαζ, αποτελεί υπόδειγμα, τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, για μελλοντικές εκδηλώσεις που θα έχουν κάτι νέο να προτείνουν.

Επτά πίττες κόπηκαν, και το φλουρί ήταν το γούρι του 2008 από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συνοδευόμενο από μποναμά χιλίων ευρώ, τον οποίο γενναιόδωρα προσφέρει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Ωνάση. Τυχεροί της βραδιάς αναδείχθηκαν η λυρική τραγουδίστρια Βιβιάννα Γιαννάκη-Δελένδα, η χορογράφος και χορεύτρια Ντορίνα Καλεθριανού, ο αρχιτέκτων-μουσειολόγος Γιάννης Χ. Ρούσσος, η Μαρία Αντάρα με σπουδές πολιτιστικής διαχείρισης, η σκηνοθέτρια-χορογράφος Νατάσσα Ζούκα, ο οικονομολόγος Παναγιώτης Αλεξάκης και η ψυχολόγος Κυριακή-Ειρήνη Ηλιοπούλου. Ολόκληρη η διοργάνωση, από την εύστοχη επιλογή του χώρου της Πινακοθήκης έως το εξαιρετικό έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας, συνετέλεσε στην τεράστια επιτυχία της εορταστικής βραδιάς. Τέλος, ο απολογισμός της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών και ανανέωσης των συνδρομών έδειξε ότι ο Σύνδεσμος απέκτησε είκοσι ένα νέα μέλη, και έτσι σήμερα αριθμεί συνολικά χίλια τριακόσια μέλη.

12-13