Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 39 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 39 ΜΑΡΤΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Έργο - ντοκουμέντο
από τον Παύλο Ιωαννίδη
της Λήδας Μπουζάλη

Κατάμεστη η αίθουσα Τερψιχόρη του Χίλτον, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του επίτιμου αντιπροέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Παύλου Ιωαννίδη

Στην κατάμεστη αίθουσα Τερψιχόρη του Ξενοδοχείου Χίλτον, μπροστά σε πολλές εκατοντάδες εκλεκτούς προσκεκλημένους, έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 2007 η παρουσίαση του βιβλίου του επίτιμου αντιπροέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Παύλου Ι. Ιωαννίδη, Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις…, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, αφιερωμένο από τον συγγραφέα στον εγγονό του Παύλο, «για να θυμάται…» Καρπός επίπονης συγγραφής που διήρκεσε δυόμισι χρόνια, το βιβλίο καταγράφει την πορεία του Παύλου Ιωαννίδη, η οποία συνδέεται στενά με σημαντικές σελίδες της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Την εκδήλωση προλόγισε η εκδότρια Γιώτα Λιβάνη, ενώ το πάνελ των τεσσάρων εκλεκτών ομιλητών συντόνισε η δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Άννα Παναγιωταρέα.

Επάνω: Ο Παύλος Ιωαννίδης με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο
Κέντρο: Ο Παύλος Ιωαννίδης με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου
Κάτω: Από αριστερά, ο Γιώργος Κύρτσος, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η συντονίστρια Άννα Παναγιωταρέα, ο Παύλος Ιωαννίδης, ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Βασίλειος Βιτσαξής

Ο πρέσβης επί τιμή Βασίλειος Βιτσαξής ξεκίνησε την ομιλία του εξηγώντας τον τίτλο του βιβλίου: Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις… αεροπόρος, όπως είχε «διαβάσει» στο φλιτζάνι του συγγραφέα μια ηλικιωμένη νοικοκυρά ένα πρωινό της Κατοχής στην Ερυθραία… Μίλησε, στην συνέχεια, για την προσωπικότητα του Παύλου Ιωαννίδη, τα νεανικά του χρόνια και τους αγώνες του κατά την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας τις ηθικές αξίες, το πείσμα και το θάρρος του, που δεν σταμάτησαν μέχρι σήμερα να τον χαρακτηρίζουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος εκθείασε την προσωπικότητα του Παύλου Ιωαννίδη και εξήρε την προσφορά του στους τομείς μέσα από τους οποίους υπηρέτησε το κοινωνικό σύνολο. Ακολούθως, ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, αφού τόνισε ότι το βιβλίο διαβάζεται «απνευστί», στάθηκε στο ήθος του συγγραφέα, σημείωσε την προσήλωση και την βαθιά πίστη του Παύλου Ιωαννίδη στην σημασία της εκπαίδευσης και επεσήμανε ότι το συγγραφικό αυτό έργο, το οποίο περιλαμβάνει την ζωή του Παύλου Ιωαννίδη, «έχει την αξία ενός παραδείγματος και ενός νέου προτύπου, από έναν άνθρωπο που στάθηκε πάντα  ευπατρίδης». Ο γνωστός εκδότης και δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος σημείωσε πως ο συγγραφέας τον τιμά με την φιλία του. Μάλιστα, πρόσφατα, τον είχε συμβουλεύσει σχετικά με την έκδοση του δικού του βιβλίου. Στην σύντομη αλλά μεστή περιεχομένου εισήγησή του, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Παύλο Ιωαννίδη «εθνικό πιλότο», κυρίως λόγω του ήθους, της διαφάνειας και της εντιμότητας που τον χαρακτηρίζουν.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, αφού αναφέρθηκε στην μακρόχρονη προσωπική του σχέση με τον Παύλο Ιωαννίδη, παρατήρησε ότι το βιβλίο περιέχει σημαντικότατες αλήθειες και ότι, παρ’ όλο που αποσιωπά γεγονότα τα οποία ο συγγραφέας δεν θέλησε να αποκαλύψει, ωστόσο ο προσεκτικός αναγνώστης θα τα αντιληφθεί «διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές». Αναφερόμενος ειδικότερα στα κεφάλαια που αφορούν το Ίδρυμα, επεσήμανε ότι από τις σχετικές σελίδες του βιβλίου αναδεικνύονται ο αγώνας που έδωσαν οι πρωτεργάτες για την σύσταση του Ιδρύματος, αλλά και οι συμπληγάδες από τις οποίες πέρασε κατά την διαδρομή του το Ίδρυμα - τονίζοντας επιπλέον ότι η διατήρηση και μάλιστα η γιγάντωσή του δεν ήταν καθόλου αυτονόητες εξαρχής.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο συγγραφέας επεσήμανε ότι προέβη στην συγγραφή του βιβλίου όχι από ματαιοδοξία, αλλά επειδή ήθελε να μιλήσει για ορισμένα γεγονότα, «η αλήθεια των οποίων είναι από ελάχιστα έως καθόλου γνωστή στους πολλούς».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι πρώην υπουργοί Πέτρος Μολυβιάτης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Γείτονας, Δημήτρης Αποστολάκης και Γιώργος Κατσιφάρας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννης Τζωάννος, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα  Γεώργιος Γεωργής, ο πρώην πρέσβης  της Κύπρου Πάμπος Χριστοφόρου, η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η Νίκη Γουλανδρή, η Ειρήνη Νταϊφά, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός, ο πρόεδρος της  Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου, ο πρέσβης Γεώργιος Παπούλιας, ο Σταύρος Ψυχάρης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του καλλιτεχνικού κόσμου, καθώς και πολλοί πρώην συνάδελφοι του Παύλου Ιωαννίδη στην Πολεμική και την Πολιτική Αεροπορία.

    
40-41