bookreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 39 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 39 ΜΑΡΤΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Marco Fantuzzi και Richard Hunter, Ο Ελικώνας και το Μουσείο: Η ελληνιστική ποίηση από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την εποχή του Αυγούστου, μτφρ. Δ. Κουκούζικα και Μ. Νούσια, επιστ. επιμ. Θ. Παπαγγελής και Α. Ρεγκάκος, Αθήνα: εκδ. Πατάκη, 2007/2005, σελ. 696, βιβλιογραφία, ευρετήρια.
ISBN 978-960-16-1443-4
Στο συμπαγές αυτό έργο, οι διακεκριμένοι ελληνιστές Ρίτσαρντ Χάντερ και Μάρκο Φαντούτσι προσφέρουν μιαν εντυπωσιακή μελέτη της ποίησης του τρίτου και του δεύτερου προχριστιανικού αιώνα, εξετάζοντας τόσο την διαχρονική όσο και την συγχρονική της διάσταση. Με λεπτομερή, εις βάθος έρευνα των ποιητικών έργων σε σχέση με την προγενέστερη λογοτεχνία ―και εφαρμόζοντας συστηματικά μια σύγχρονη μεθοδολογία―, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την ελληνιστική ποίηση ελκυστική στα μάτια του σύγχρονου αναγνώστη. Η ποιητική παραγωγή της σύνθετης και γοητευτικής αυτής περιόδου ―στην οποία οφείλουμε, άλλωστε, και την γέννηση της φιλολογικής επιστήμης― είχε στο παρελθόν θεωρηθεί υποδεέστερη σε σύγκριση με την αρχαϊκή και την κλασική. Στην πηγαία και υψιπετή έμπνευση των μουσών του Ελικώνα η ελληνιστική ποίηση είχε να αντιπροτείνει την επιμελή και κοπιώδη έρευνα του αλεξανδρινού Μουσείου, που μέσα από την βαθιά γνώση της λογοτεχνίας του παρελθόντος την οδήγησε στην αυτοαναφορικότητα και την διακειμενικότητα: στοιχεία απεχθή για τους παλαιότερους μελετητές, τα οποία, όμως, πολύ εκτιμά η σύγχρονη λογοτεχνική θεωρία και κριτική. Με την διεξοδικότητα της έρευνας, τον όγκο των πληροφοριών, καθώς και την νεωτερικότητα της μεθοδολογίας του, το έργο αποτελεί πολύτιμη εισαγωγή στον ποιητικό πλούτο της ελληνιστικής εποχής.
Γ.Θ.Κ.
Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου (επιμ. έκδ.), O Απόστολος Ανδρέας: Εικόνες και κειμήλια από την Κύπρο. Κατάλογος εκθέσεως στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων, 21/11–6/12/2007, Λευκωσία: 2007, σελ. 52, έγχρωμες εικόνες.
ISBN 978-9963-649-58-7
Στο πλαίσιο των εορτασμών της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέου, και με τον συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια του Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγου και μέλους του Συνδέσμου, οργανώθηκε πριν από λίγους μήνες στην Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας έκθεση εικόνων και κειμηλίων από την Κύπρο, που απεικονίζουν τον πολιούχο και προστάτη τόσο της Πάτρας όσο και της κατεχόμενης σήμερα Καρπασίας ― ή σχετίζονται με την λατρεία του. Αντιπροσωπευτικά δείγματα της ζωγραφικής και της μεταλλοτεχνίας της περιόδου από τον δέκατο έκτο έως και τον εικοστό αιώνα, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές σημαντικών εκκλησιαστικών και πολιτιστικών φορέων της Κύπρου, περιγράφονται διεξοδικά από ειδικούς επιστήμονες στα λήμματα του καταλόγου. Παράλληλα, τα εισαγωγικά κεφάλαια της έκδοσης, πέρα από μιαν ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση των σχέσεων της Πάτρας με την Κύπρο, προσφέρουν στον αναγνώστη την οδυνηρή υπόμνηση των όσων χάθηκαν μετά την τουρκική εισβολή: των ιερών κειμηλίων που κλάπηκαν, και κυρίως των πολυάριθμων και εξαιρετικά σημαντικών βυζαντινών μνημείων που έχουν αφεθεί να καταστρέφονται στα κατεχόμενα. Ανάμεσά τους, ο Ναός της Παναγίας Κανακαριάς, με τα ανεκτίμητα ψηφιδωτά του 6ου αιώνα, που αποσπάσθηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και που σημαντικό μέρος τους μοιάζει να έχει οριστικά χαθεί.
Γ.Θ.Κ.
 
48