Άρθρο
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 39 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 39 ΜΑΡΤΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Έφυγε η πολυβραβευμένη
Ντόλλη Γουλανδρή

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 87 ετών, η Αικατερίνη (Ντόλλη) Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, ύστερα από σύντομη ασθένεια, στις 15 Φεβρουαρίου 2008. Είχε τιμηθεί το 1997 με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τον Πολιτισμό.

Γόνος παλαιάς εφοπλιστικής οικογένειας, η Ντόλλη Γουλανδρή γεννήθηκε στο Λονδίνο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Αγγλία και την Αμερική. Το 1948, παντρεύτηκε τον Νίκο Γουλανδρή, με τον οποίο και απέκτησε έναν γιο, τον Πέτρο Ν. Γουλανδρή. Από το 1960 άρχισε μαζί με τον σύζυγό της την συγκρότηση συλλογής αρχαίων αντικειμένων. Το 1962, η συλλογή απέκτησε νομική υπόσταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και, το 1978, πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση της συλλογής στο Μουσείο Μπενάκη. Τα κυκλαδικά ειδώλια απέκτησαν διεθνή φήμη και πολλά μουσεία του εξωτερικού ενδιαφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τα αντικείμενα του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Μεταξύ των ετών 1979 και 1984, η Συλλογή ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Το 1985, η Ντόλλη Γουλανδρή δημιούργησε το Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή, στο οποίο και δώρισε την Συλλογή Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης. Τον ίδιο χρόνο ολοκληρώθηκε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο νεότευκτο κτήριο της οδού Νεοφύτου Δούκα, ειδικά κατασκευασμένο για την μόνιμη έκθεση και φύλαξη όλων των αντικειμένων της Συλλογής.

Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 26 Ιανουαρίου 1986. Έκτοτε η Ντόλλη Γουλανδρή διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή και ήταν υπεύθυνη για την άρτια λειτουργία και οργάνωση του Μουσείου, το οποίο αφιέρωσε στην μνήμη του συζύγου της. Το Ίδρυμα αυτό προσφέρει υποτροφίες σε αρχαιολόγους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και φροντίζει για την έκδοση επιστημονικών καταλόγων που συνοδεύουν τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. Σήμερα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκτίθενται περισσότερα από τρεις χιλιάδες αντικείμενα κυκλαδικής, αρχαίας ελληνικής και κυπριακής τέχνης. Όπως ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, «ο ελληνικός πολιτισμός έχασε μια σημαντική προσωπικότητα. Η Ντόλλη Γουλανδρή δημιούργησε ένα από τα πλέον σύγχρονα και σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Συνεισέφερε πολλά στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς... Αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές, που θα την θυμίζει για πάντα». Για το πλούσιο πολιτιστικό έργο της είχε λάβει σημαντικές διακρίσεις από την Ελλάδα ―μεταξύ των οποίων, το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Αργυρούν Βραβείον της Ακαδημίας Αθηνών―, καθώς και από την γαλλική, την ισπανική και την κολομβιανή κυβέρνηση.

Στην μνήμη της, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή κατέθεσε 20.000 ευρώ στο Ίδρυμα Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

    
25