recordreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 38 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΝΕΟ CD ΤΟΥ
Γ.-Ε. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΜΕ ΕΡΓΑ ΛΙΣΤ
γράφει ο
Διονύσης Μαλλούχος
Νέο CD κυκλοφόρησε ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο οποίος καθιερώνεται με σταθερά βήματα στην παγκόσμια σκηνή, τόσο σε δισκογραφικό όσο και σε συναυλιακό επίπεδο.

Επιλεγμένος ως «Rising Star» την περυσινή χρονιά, ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αίθουσες, ενώ η προηγούμενη δισκογραφική του δουλειά (με έργα Ρόμπερτ Σούμαν), όπως και η παρούσα (με τα έργα του Φραντς Λιστ Σονάτα σε σι ελάσσονα και Σπουδές Παγκανίνι), αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερα ενθουσιώδη και θετικό τρόπο από την έγκυρη διεθνή κριτική. Η νέα δισκογραφική παραγωγή του Λαζαρίδη κυκλοφόρησε από την εταιρεία Linn Records, η οποία εξασφάλισε τόσο την προσεγμένη ηχογράφηση όσο και την τεχνικά άρτια έκδοση. Η συγκεκριμένη μουσική προσφορά του Λαζαρίδη έχει έντονα στοιχεία προσωπικού ύφους, χωρίς κοινοτοπίες, αλλά και με ερμηνευτική αναζήτηση που πραγματώνεται με τρόπο συνεπή και εντυπωσιακά ποιοτικό.

Συχνά, οι νέοι προικισμένοι πιανίστες θέλγονται υπερβολικά από τα κάλλη της ταχύτητας και του εντυπωσιασμού, με αποτέλεσμα οι αναγνώσεις τους στα απαιτητικά έργα του ρεπερτορίου να δημιουργούν ίσως νέα - αθλητικού τύπου - ρεκόρ, αλλά να υπολείπονται σε ποικιλία χρωμάτων, λεπτομέρεια, καθαρότητα, ρυθμική συνέπεια και αισθητική αρτιότητα. Με τον Λαζαρίδη συμβαίνει το αντίθετο. Τα κύρια προσόντα του είναι η μοναδικής διαφάνειας και στιλπνότητας άρθρωσή του, ακόμη και σε πολύ γρήγορα περάσματα, το άνετο παίξιμό του (στην υπηρεσία της κάθε φράσης και όχι στην αγωνία της διεκπεραίωσής της) και ο έλεγχος της κάθε λεπτομέρειας στην ηχητική παλέτα των δακτύλων του. Καταφέρνει να είναι εξαιρετικά λαμπερός και καθαρός ο ήχος του, επιτυγχάνοντας παράλληλα ακραίες διαφορές έντασης και χρησιμοποιώντας πολύ έξυπνα το δεξί πεντάλ.

Σαφής στην ανέλιξη μιας μελωδίας (στις Σπουδές), με σωστή ισορροπία ανάμεσα στα δυο χέρια, με «πυροτεχνηματικά» εφέ όταν ζητούνται από την παρτιτούρα, αλλά και με θαυμαστή ομοιογένεια. Επιδεικνύει ένα είδος δημιουργικής υπομονής στα καθόλου πυκνά (από πλευράς μουσικού υλικού) σημεία και κτίζει μεθοδικά τις ιδέες του συνθέτη (στην Σονάτα). Η κάθε νότα, είτε είναι σημαντική είτε τελείως περαστική, έχει ειδική μεταχείριση, και αυτό το εισπράττει ο ακροατής. Ο χρόνος είναι επίσης κάτι που, με μουσικούς όρους, ο Λαζαρίδης το χειρίζεται με μαεστρία. Η ελευθερία και η ρυθμική σταθερότητα εναλλάσσονται με τρόπο έξυπνο και χρήσιμο για την ερμηνεία και την ακρόαση. Χωρίς υπερβολές, αλλά και χωρίς οικονομία... Ο Λαζαρίδης τονίζει τις διαφορές ύφους των δύο συνεχώς εναλλασσόμενων αντίθετων μουσικών ιδεών στην Σονάτα, πετυχαίνοντας έτσι ένα ενιαίο σύνολο μέσα από την διαρκή απόκλισή τους. Η καθαρή και ισορροπημένη ηχογράφηση δεν τον προδίδει σε κανένα σημείο, ξεδιπλώνοντας πειστικά την αφήγησή του. Ένας πιανίστας που ακούει καλά. Και ο ακροατής, όμορφα.

 
49