Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 38 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Έκθεση έργων του
Τζόρτζιο ντε Κίρικο
στην Νέα Υόρκη

Επάνω κέντρο: Αρχαία Άλογα (1969), στιλβωμένος μπρούντζος,
36,5 x 23 x 32 εκ.
Επάνω: Οι Αρχαιολόγοι (1968), λάδι σε μουσαμά, 84,5 x 64,5 εκ.
Κάτω: Ο στοχασμός του Ερμή (1973), λάδι σε μουσαμά, 65 x 50 εκ.

Τον στοχασμό του Tζόρτζιο Ντε Κίρικο γύρω από τις έννοιες της ελληνικής παράδοσης, της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της αισθητικής αποτυπώνει η έκθεση «O Tζόρτζιο Ντε Κίρικο και η Ελλάδα: Ταξίδι μέσα από την μνήμη», η οποία εγκαινιάστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2007 στo Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Νέα Υόρκη.

Εκτίθενται τριάντα πέντε πολύτιμα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, όπως οι ελαιογραφίες Άποψη της Αθήνας (1970), Ο ζωγράφος (1958), Ο ποιητής και ο ζωγράφος (1975), Ο ζωγράφος αλόγων (1974), Ο αστρολόγος (1970), Αρμονία της μοναξιάς (1976), Οι Αρχαιολόγοι (1968), Ο άσωτος υιός (1973), Το χέρι του Θεού και οι εννέα Μούσες (1975), Άφιξη σε άλλον τόπο (1951) και τα γλυπτά σε χαλκό Ορφέας (1970) και Οι Αρχαιολόγοι (Ορέστης και Πυλάδης) (1966), που αποκαλύπτουν το καλλιτεχνικό στίγμα του κορυφαίου αυτού δημιουργού του εικοστού αιώνα. Παράλληλα, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά σχέδια γνωστών του έργων, καθώς και μια σειρά χαρακτικών από την καλλιτεχνική έκδοση Μυθολογία του Ζαν Κοκτώ.

Ο Tζόρτζιο Ντε Κίρικο, γεννημένος στον Βόλο το 1888, σπούδασε αρχικά στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, με δασκάλους τους μεγάλους  Έλληνες ζωγράφους Γ. Ιακωβίδη, Γ. Ροϊλό και Κ. Βολανάκη. Πίστευε ότι η τέχνη πρέπει να είναι μια διαρκής αναζήτηση. Οξυδερκής, προφητικός και ανατρεπτικός, κέρδισε την θέση του ανάμεσα στους κορυφαίους εκφραστές της τέχνης του εικοστού αιώνα. Με το αινιγματικό του σύμπαν όρισε μιαν άλλη, ιδεατή πραγματικότητα, πέρα από τα φαινόμενα, αγγίζοντας την αλήθεια του ορατού και μορφοποιώντας το όραμά του κατά τρόπο μοναδικό.

Η εξοικείωση του Tζόρτζιο Ντε Κίρικο με την Αρχαία Ελλάδα, όπως και με την κλασική ιταλική τέχνη, έρχεται να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του εικονογραφικού του σύμπαντος. «Ο μύθος στο έργο του συναντά την σύγχρονη εποχή, καθώς ο καλλιτέχνης επιχειρεί να γεφυρώσει τον χρόνο με την ιστορία», επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς. «Ο ψυχικός και ο πνευματικός του κόσμος, άρρηκτα συμπαγής, φανερώνει αυτή την ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στην πράξη και το όραμά του. Η μυστηριώδης τέχνη της μεταφυσικής του περιόδου έδωσε την θέση της στις κλασικές ζωγραφικές του κατακτήσεις, επιδιώκοντας συνειδητά την συμφιλίωση με την παράδοση, την ιστορία, τον μύθο και το αέναο γίγνεσθαι. […] Το μυστήριο και το όνειρο είναι οι έννοιες-κλειδιά της σημειογραφίας και του μεταφυσικού του συμβολισμού, αφού η οραματική του διάθεση βυθίζεται στην διαίσθηση του μυστηρίου, για να αποκαλύψει έναν άλλο κόσμο εικόνων, σαν να επιδιώκει να προσδώσει στον χώρο του τον ρυθμό του σύμπαντος. Η τέχνη του δεν στοχεύει απλώς στην αναπαραγωγή ορατών στοιχείων, αλλά μεταφέρει αισθητά γεγονότα από την ανυπαρξία στην ύπαρξη».

Επάνω: Από αριστερά, ο Νάσος Κοκκινέας (πρόεδρος της «Αθηναΐδος»), ο εκτελεστικός διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση, Λουκάς Τσίλας, η Ελένη Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Πάολο Πικότσα (πρόεδρος του Ιδρύματος Ντε Κίρικο), ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, η Μαριλένα Μαμιδάκη-Κοκκινέα και ο Αντόνιο Πορτσέλλα (διευθυντής του Ιδρύματος Ντε Κίρικο)
Κέντρο: Ο Αντώνης Παπαδημητρίου ξεναγεί στον χώρο της έκθεσης τους επισήμους, μεταξύ των οποίων και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο
Κάτω: Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Πάολο Πικότσα, ο Αντόνιο Πορτσέλλα και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Γιάννης Ιωαννίδης

«Ο Ντε Κίρικο», συνεχίζει ο επιμελητής, «ένας από τους μεγάλους αιρετικούς του εικοστού αιώνα, με έντονες ελληνικές αισθητικές αναζητήσεις και μνήμες, αντιμετώπισε την τέχνη ως μορφή καινοτομικών εμπειριών, ως πεδίο ενός ατέρμονου στοχασμού με θέσεις και συγκρούσεις. Η μεταφυσική του ζωγραφική (1911-1918) αναντίρρητα επηρέασε την εξέλιξη πολλών καλλιτεχνικών κινημάτων, όπως είναι ο σουρεαλισμός, οι Valori Plastici, το Novecento. H νεομπαρόκ ζωγραφική του, στην συνέχεια, με την επιστροφή στην παράδοση, δίχασε τον κόσμο του πνεύματος προκαλώντας έντονες επικρίσεις...»

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τζόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο της Ρώμης και τον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς», ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε τα έργα του καλλιτέχνη για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η διοργάνωσή της, με τους προβληματισμούς που αναπτύσσει σχετικά με την ελληνικότητα, εντάσσεται στους σκοπούς του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις οικουμενικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Η έκθεση «O Tζόρτζιο Ντε Κίρικο και η Ελλάδα: Tαξίδι μέσα από την μνήμη» θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2008.

    
20-21