Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 38 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Διεθνές Βραβείο Ωνάση
για την Ναυτιλία, το Εμπόριο                       
και τα Χρηματοοικονομικά

Την θεσμοθέτηση του Διεθνούς Βραβείου Ωνάση για την Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά ανακοίνωσε στις 7 Νοεμβρίου 2007 στο Λονδίνο ο λόρδος δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου και επίτιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίτυ, Τζων Στούταρντ, στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία (Mansion House), ενώπιον των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου και επίλεκτων μελών του επιχειρηματικού, του εφοπλιστικού και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, μέλος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και ιδρυτής του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Κας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, και ο πρύτανης της Σχολής, Ρίτσαρντ Γκίλλινγκουώτερ

To Βραβείο θα απονέμεται ανά διετία σε επίλεκτο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, με διεθνή εμβέλεια και επιστημονική αναγνώριση, για το σύνολο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού του έργου, και εκ περιτροπής στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και ­ των χρηματοοικονομικών.

Στην ομιλία του, ο Τζων Στούταρντ ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα Ωνάση για την γενναιόδωρη χορηγία του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, με τον καιρό, το Βραβείο Ωνάση θα έχει το ίδιο κύρος με το Βραβείο Νόμπελ για τα οικονομικά. «Το βραβείο αυτό», είπε ο λόρδος δήμαρχος, «θεσπίζεται για να αναγνωρίσει ακαδημαϊκά επιτεύγματα σπουδαίων πανεπιστημιακών, για τα οποία δεν έχει υπάρξει ουσιαστική διεθνής επιβράβευση».

Το πρώτο Βραβείο Ωνάση, στον τομέα των χρηματοοικονομικών, ορίστηκε να απονεμηθεί το φθινόπωρο του 2008, κατά την διάρκεια επίσημου δείπνου που θα δοθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου του Λονδίνου (Guildhall). Η διαδικασία επιλογής των υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει στο τέλος του 2007. Το Βραβείο επιχορηγείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων δολαρίων.

Τα μέλη της επιτροπής απονομής του βραβείου είναι οι: Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Τσαρλς Γκούντχαρτ, ομότιμος καθηγητής στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου, Ρόμπερτ Μέρτον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά, 1997), Μάιρον Σκολς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (Βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά, 1997), και Κώστας Γραμμένος, καθηγητής και ιδρυτής του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Κας (Cass Business School).

Επάνω: Ο Ρίτσαρντ Γκίλλινγκουώτερ χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την θέσπιση του βραβείου
Κάτω: Ο λόρδος δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου και επίτιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίτυ, Τζων Στούταρντ

Στην εισήγησή του, ο Αντώνης Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, ένας από τους σκοπούς του Κοινωφελούς Ιδρύματος είναι και η απονομή βραβείων σε προσωπικότητες που συνεισφέρουν στην επιστήμη. «Με την θέσπιση του Διεθνούς Βραβείου Ωνάση», είπε, «τιμάμε την βούληση του διαθέτη. Είναι γνωστή η σχέση του με το Λονδίνο. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στο City University είναι αδιαμφισβήτητα το πιο αρμόδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να υποστηρίξει την απονομή του Βραβείου Ωνάση, το οποίο φιλοδοξία μας είναι να αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου την παγκόσμια αναγνώριση. Είμαστε υπερήφανοι και βέβαιοι ότι αυτό το βραβείο θα είναι ανάλογο της διεθνούς επιστημονικής προβολής των φορέων που σχετίζονται με αυτό».

Ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και εισηγητής της θέσπισης του βραβείου, είπε ότι ο Ωνάσης αποτελεί ανυπέρβλητη προσωπικότητα για την ναυτιλία, το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά, δηλαδή «τα αντικείμενα που ερευνούμε, διδάσκουμε και αναλύουμε επιστημονικά στο Cass Business School. Είναι για εμάς εξαιρετικά σημαντικό ότι το Βραβείο Ωνάση δίνει την δυνατότητα να αποδοθούν αναγνώριση και τιμή στους αριστείς που με τα επιτεύγματά τους προσφέρουν μέγιστες υπηρεσίες. Το Σίτυ του Λονδίνου έχει παράδοση τριακοσίων ετών στην ναυτιλία και στις επιχειρήσεις. Επομένως, είναι η καταλληλότερη στέγη για ένα βραβείο που φέρει το όνομα ενός Έλληνα, πρωτοπόρου στην ναυτιλία και στις επιχειρήσεις».  
Το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών ιδρύθηκε τo 1983 από τον καθηγητή Κώστα Γραμμένο στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Κας του Πανεπιστημίου του Σίτυ, προσφέροντας τους πρώτους μεταπτυχιακούς τίτλους (M.Sc.) στους επιστημονικούς κλάδους των Ναυτιλιακών, του Εμπορίου και των Χρηματοοικονομικών. 

Το Κέντρο πραγματοποιεί πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς της χρηματοδότησης της ναυτιλίας, της διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων, του εμπορίου προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα βήμα για τον διεθνή διάλογο μεταξύ πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών και πολιτικών. Από την εποχή της σύστασής του, έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από δύο χιλιάδες διακόσιοι φοιτητές, προερχόμενοι από ενενήντα και πλέον χώρες. Πολλοί από αυτούς κατέχουν σήμερα ηγετικές θέσεις στους τομείς του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, της ναυτιλίας, του εμπορίου και της μεταποίησης.

    
14-15